Ο Ιανουάριος φαίνεται ότι ήταν ο μήνας που έθρεψε τους… δέκα, στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οδεύει στο να κλείσει το έτος δίχως να προσθέσει περισσότερα, παρά μόνο να ροκανίζει την όποια πρόοδο υπήρξε συγκυριακά στο διάστημα που μεσολάβησε.

Αγορές: Ο χρυσός λάμπει, το Bitcoin στα 100.000 δολάρια – Το «άγγιγμα» του Τραμπ στις αγορές

Η μεγάλη συσσώρευση του τελευταίου 10μήνου, που στην παρούσα φάση μάς βρίσκει μάλιστα και στο κάτω μέρος της, έχει επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Ειδικά καθώς οι ενεργοί επενδυτές βλέπουν από τις εισηγμένες ιστορικά ισχυρές οργανικές επιδόσεις και ευοίωνο outlook.

Η αγορά έχει κάνει τρία στραβοπατήματα από τις 1.500 μονάδες τον περασμένο Μάιο, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε φορά η ανάκαμψη είχε και χαμηλότερα υψηλά

Ωστόσο, κρίσιμη συνθήκη για να καρπωθούν στο ταμπλό του ΧΑ οι αποτιμήσεις την μεγάλη πρόοδο που παρατηρείται σε εταιρικά θεμελιώδη και μάκρο είναι η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς αξιολογότατες εισηγμένες, πέραν του «καρέ» των τραπεζικών.

Όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα περίπλοκο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, με την Αμερική να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και την Ευρώπη να τα έχει για την ώρα “χαμένα”, καθώς οι traders αφουγκράζονται το νέο πολιτικό και δημοσιονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά την εκλογή Τραμπ, την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία, την ανασφάλεια σχετικά με τα πολεμικά μέτωπα κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν ότι η αγορά έχει κάνει τρία στραβοπατήματα από τις 1.500 μονάδες τον περασμένο Μάιο, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε φορά η ανάκαμψη είχε και χαμηλότερα υψηλά.

1ο στραβοπάτημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στις 17 Μαΐου ο γενικός δείκτης διαπερνούσε τις 1.500 μονάδες, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας σε μια αγορά που έβλεπε να επαναλαμβάνονται οι αποδόσεις του 2023 και φέτος. Ωστόσο, αυτή ήταν η κορύφωση, όπως όλα δείχνουν της φετινής χρονιάς, καθώς έκτοτε άνοιξε η πολύμηνη συσσώρευση με αρκετά «μπρος – πίσω» του γενικού δείκτη, με πολλά «πίσω» των περισσοτέρων τίτλων.

Ένα μήνα ακριβώς, άλλωστε, αργότερα, στις 17 Ιουνίου ο γενικός δείκτης έχανε και τις 1.400 μονάδες, κάνοντας χαμηλό στις 1.395,06 μονάδες, δείχνοντας ότι παρά την ανανέωση θητεία της κυβέρνησης ένα χρόνο πριν, ο πολιτικός κίνδυνος δεν αποτελούσε παρελθόν. Επανήλθε δυναμικά μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, και όπως όλα δείχνουν δεν έφυγε ποτέ.

2ο στραβοπάτημα

Σταδιακά όμως η αγορά ξαναέβρισκε το δρόμο της, παρά τους κατά καιρούς αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης με έκτακτες φορολογίες, όπως εκείνη των διυλιστηρίων, φτάνοντας μάλιστα στις 23 Ιουλίου τα τοπικά υψηλά των 1.487,54 μονάδων.

Η συνέχεια έκοψε για ακόμη μία φορά τις όποιες ελπίδες εκ νέου δοκιμασίας των 1.500 μονάδων, με την αγορά να κατρακυλά μόλις στις 5 Αυγούστου στα χαμηλά των 1.320 μονάδων, με την ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης οικονομίας, να ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” ενός πανικόβλητου “αδειάσματος μετοχών” ανά τον πλανήτη. Το ΧΑ δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

3ο στραβοπάτημα

Αγκομαχώντας, χρειάστηκε δύο μήνες για να ανακτήσει τις απώλειες, έως τις 1.474,67 μονάδες, αυτή τη φορά στις 26 Σεπτεμβρίου, επιβεβαιώνοντας ότι κάθε φορά η ανάκαμψη είχε και χαμηλότερα υψηλά.

Η αίσθηση της επιφυλακτικότητας ενόψει των αμερικανικών εκλογών άρχισε να περνά τα σύνορα της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και να ροκανίζει τις περιφερειακές θέσεις, με το ΧΑ φυσικά να μην αποτελεί εξαίρεση. Και ο εγχώριος πολιτικός κίνδυνος που υπέβοσκε όλο αυτό το διάστημα έριξε τη χαριστική βολή μετά τη Δευτέρα που μας πέρασε, με τον γενικό δείκτη να φτάνει στις 1.359,95 μονάδες στις 19 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών