Τέσσερα χρόνια μετά ο ευρωπαϊκός νότος φαίνεται πως ξεπέρασε ό,τι ακολούθησε από την έναρξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Δυσοίωνες προβλέψεις έκαναν το 2020 το γύρο του κόσμου, ιδίως όσον αφορά τις οικονομίες των χωρών αυτών.
«Γράφονταν τότε ότι έβγαιναν ήδη χαμένες από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ότι θα αποδεικνύονταν ανίκανες να συμβαδίσουν με τον πλούσιο βορρά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές τις σελίδες με τίτλο «Υπολογίσιμες οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου».
Ισπανία: Φόροι αντί περικοπών – Τα μέτρα που εξετάζει
Τι βλέπει ο ευρωπαϊκός νότος
«Κι όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024, η Ελλάδα 2,1%, η Πορτογαλία 1,7% και η Ιταλία 0,7%. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν εκείνους της Γερμανίας, της οποίας η οικονομική δυστοκία είναι πλέον γνωστή σε όλους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο ευρωπαϊκός νότος βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα του, σε διαφορετικό, βέβαια, βαθμό η κάθε χώρα, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια, εισήγαγε την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, ιδιωτικοποίησε δημόσιες επιχειρήσεις και περιόρισε το χρέος.
Η Ισπανία ωστόσο ξεχωρίζει. Τόσο οι συντηρητικές όσο και οι αριστερές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Ισπανία έχει τη δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία δείχνει ότιη χώρα δεν ζει μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Από τη πλευρά της η ιταλική οικονομία επιβραδύνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Την ίδια στιγμή ο τρικομματικός συνασπισμός κινδυνεύει να σκοντάψει σε πολύπλοκα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Τουλάχιστον όμως η Ρώμη περιορίζει τον νέο δανεισμό και ενισχύει την απασχόληση. Εδώ, η Ιταλία έχει καλύψει λιγότερο έδαφος από την Ισπανία, η οποία πλήττεται από σταθερά υψηλή ανεργία.
Κοινό πρόβλημα σε όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι ότι ο πληθωρισμός έχει τραυματίσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να εντείνεται η δυσαρέσκεια. Συνολικά πάντως ο νότος της Ευρώπης έχει να επιδείξει περισσότερο φως απ΄ ότι σκοτάδι. Μια αδιαμφισβήτητα ευπρόσδεκτη είδηση εν μέσω διαμαρτυριών για τις πληθωριστικές πιέσεις».
Πηγή: Deutsche Welle
Latest News
Γιατί η De Beers «στοκάρει» διαμάντια - Το στοίχημα της πολυτέλειας
Η κινεζική ζήτηση έχει υποχωρήσει καθώς ο ανταγωνισμός από πολύτιμους λίθους που καλλιεργούνται στο εργαστήριο έχει αυξηθεί
Τι δικαιούστε αν ακυρώθηκε ή καθυστέρησε η πτήση σας - Η περίπτωση της American Airlines
Οι πτήσεις της American Airlines ακινητοποιήθηκαν για λίγο σε όλο το δίκτυό της το πρωί της Τρίτης λόγω απροσδιόριστου τεχνικού προβλήματος.
Γιατί το 2024 ήταν η χρονιά των «άσχημων παπουτσιών» - Οι προοπτικές για Birkenstock και Crocs
Αν και οι τάσεις στα παντελόνια άλλαξαν άρδην μετά την πανδημία, το comfort συνεχίζει να κυριαρχεί στα παππούτσια
Εισροές ρεκόρ σε ομολογιακά funds για το 2024 - Ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2021
Τα ομόλογα παρά την ανομοιογενή χρονιά υπήρχαν μια από τις κορυφαίες επιλογές των επενδυτών
Αυξήθηκαν οι ξένες επενδύσεις στο Ισραήλ παρά τον πόλεμο
Σχεδόν οι μισές επενδύσεις στο Ισραήλ αφορούσαν τη βιομηχανία ημιαγωγών και τσιπ
Πτώση στην παραγωγή για 10ο μήνα στην Toyota
Τα στοιχεία παραγωγής και πωλήσεων περιλαμβάνουν οχήματα της μάρκας Lexus της Toyota, αλλά εξαιρούν αυτά των Hino και Daihatsu
Γιατί οι Ιρλανδοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν το «Σμαραγδένιο Νησί»
Παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το πλεόνασμα, τουλάχιστον ένα τρίτο των κατοίκων σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ιρλανδία
Ποια Πολιτεία των ΗΠΑ απειλείται με μπλακ άουτ λόγω... data centers
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της APS, τα κέντρα δεδομένων (Data Centers) θα αντιπροσωπεύουν το 55% των αναγκών της σε ενέργεια έως το 2031
Η ανασκόπηση του 2024 - Οι δέκα λόγοι που το έκαναν μια καλή χρονιά
Η λίστα με τα γεγονότα που ξεχώρισαν οι FT για την ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει
ΗΠΑ και Κίνα έτοιμες για... αλληλοεξόντωση - Τα όπλα του Τραμπ
Έρευνα για «αντιμονοπωλιακές πρακτικές» Κινέζων κατασκευαστών ημιαγωγών ξεκίνησε η Ουάσιγκτον