
Τέσσερα χρόνια μετά ο ευρωπαϊκός νότος φαίνεται πως ξεπέρασε ό,τι ακολούθησε από την έναρξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Δυσοίωνες προβλέψεις έκαναν το 2020 το γύρο του κόσμου, ιδίως όσον αφορά τις οικονομίες των χωρών αυτών.
«Γράφονταν τότε ότι έβγαιναν ήδη χαμένες από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ότι θα αποδεικνύονταν ανίκανες να συμβαδίσουν με τον πλούσιο βορρά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές τις σελίδες με τίτλο «Υπολογίσιμες οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου».
Ισπανία: Φόροι αντί περικοπών – Τα μέτρα που εξετάζει
Τι βλέπει ο ευρωπαϊκός νότος
«Κι όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024, η Ελλάδα 2,1%, η Πορτογαλία 1,7% και η Ιταλία 0,7%. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν εκείνους της Γερμανίας, της οποίας η οικονομική δυστοκία είναι πλέον γνωστή σε όλους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο ευρωπαϊκός νότος βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα του, σε διαφορετικό, βέβαια, βαθμό η κάθε χώρα, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια, εισήγαγε την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, ιδιωτικοποίησε δημόσιες επιχειρήσεις και περιόρισε το χρέος.
Η Ισπανία ωστόσο ξεχωρίζει. Τόσο οι συντηρητικές όσο και οι αριστερές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Ισπανία έχει τη δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία δείχνει ότιη χώρα δεν ζει μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Από τη πλευρά της η ιταλική οικονομία επιβραδύνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Την ίδια στιγμή ο τρικομματικός συνασπισμός κινδυνεύει να σκοντάψει σε πολύπλοκα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Τουλάχιστον όμως η Ρώμη περιορίζει τον νέο δανεισμό και ενισχύει την απασχόληση. Εδώ, η Ιταλία έχει καλύψει λιγότερο έδαφος από την Ισπανία, η οποία πλήττεται από σταθερά υψηλή ανεργία.
Κοινό πρόβλημα σε όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι ότι ο πληθωρισμός έχει τραυματίσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να εντείνεται η δυσαρέσκεια. Συνολικά πάντως ο νότος της Ευρώπης έχει να επιδείξει περισσότερο φως απ΄ ότι σκοτάδι. Μια αδιαμφισβήτητα ευπρόσδεκτη είδηση εν μέσω διαμαρτυριών για τις πληθωριστικές πιέσεις».
Πηγή: Deutsche Welle


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ