Τις παραμέτρους της δημοσιονομικής παρέμβασης, η οποία θα έχει τη μικρότερη επίπτωση στην αγορά, συζήτησαν χθες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το τεχνικό κλιμάκιο κοινοτικών αξιωματούχων οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν στον …αλγόριθμο που θα δώσει λύση στις στρεβλώσεις που ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Σκυλακάκης: Στις αρχές Δεκεμβρίου η παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ, το σχέδιο που θα οδηγήσει σε αποφόρτιση των τιμολογίων ρεύματος των καταναλωτών περιλαμβάνει νέα φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών, όλων των τεχνολογιών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «κουμπαράς» που θα χρησιμοποιείται για τις αναγκαίες επιδοτήσεις της κιλοβατώρας στα νοικοκυριά.
Όπως επισήμανε χθες η ίδια πηγή, «συζητάμε με την Επιτροπή, ώστε ό,τι σχεδιάσουμε να είναι κατά το δυνατόν λιγότερο απροτρεπτικό, να μην έχει τις δύσκολες παρενέργειες που έχει ο φόρος που έχουμε επιβάλει στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής από το περασμένο καλοκαίρι».
Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει πώς αυτή η δημοσιονομική παρέμβαση θα έχει τη μικρότερη επίπτωση στην αγορά. Πάντως, όπως ανέφερε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στο περιθώριο της συνάντησης με τους κοινοτικούς, «συζητούμε μαζί με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές οι αυξήσεις στο ρεύμα, συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Κομισιόν: Ναι στη φορολόγηση, σκέψεις για τον μηχανισμό
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο ίδιος, από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει η διάθεση τα συγκεκριμένα εργαλεία «να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά στη λειτουργία της αγοράς». Κι αυτό διότι, μέχρι στιγμής, η Κομισιόν δεν έχει κάνει αποδεκτή την πρόταση των άμεσα πληττόμενων ευρωπαϊκών χωρών Ελλάδα, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, οι οποίες αμφισβητούν το ενιαίο μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς (target model) και έχουν προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά (επιβολή πλαφόν) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο οποίος θα τίθεται σε εφαρμογή σε καταστάσεις περιφερειακής ενεργειακής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, όποια φόρμουλα επιλεγεί τελικά από την Επιτροπή πρέπει να έχει διάρκεια, με δεδομένο ότι έρχεται χειμώνας που ενδέχεται να φέρει πολλές εξάρσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε θα πρέπει ο μηχανισμός να είναι ευέλικτος και να παρεμβαίνει άμεσα.
H ανάγκη και το ύψος των επιδοτήσεων θα διαφανεί από τον βαθμό μεταφοράς των επιβαρύνσεων από τη χονδρεμπορική τιμή στα τιμολόγια λιανικής
Επιδοτήσεις τιμολογίων Δεκεμβρίου
«Αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τούς αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης που πλήττει τις χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και τους Έλληνες καταναλωτές», υπογραμμίζει στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις συζητήσεις με την Κομισιόν.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας από την περασμένη Τρίτη (20/11) καταγράφεται μια σχετική αποκλιμάκωση των ανοδικών πιέσεων, με τη μέση τιμή ρεύματος για τον Νοέμβριο (έως σήμερα) να είναι στα 137,2 ευρώ/MWh, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με εκείνη του Οκτωβρίου (90,51 ευρώ/MWh) αλλά και του Σεπτεμβρίου (111, 37 ευρώ/MWh). Ωστόσο, η ανάγκη και το ύψος των επιδοτήσεων θα διαφανεί από τον βαθμό μεταφοράς των επιβαρύνσεων από τη χονδρεμπορική τιμή στα τιμολόγια λιανικής, γεγονός που θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές κινήσεις των προμηθευτών ρεύματος και από το ποσοστό των αυξήσεων που θα απορροφήσουν.
«Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού έχουν ανακοινωθεί και οι τιμές των παρόχων, θα αποφασίσουμε την παρέμβασή μας από πλευράς δαπάνης (σ.σ. δηλαδή τί επιδοτήσεις πρέπει να δοθούν) και θα δούμε πώς ακριβώς θα δομηθεί ο φόρος, το έσοδο το οποίο θα πρέπει να “αντικρύσει” τις αναγκαίες δαπάνες», σημειώνει παράγοντας του ΥΠΕΝ. Όπως υπογραμμίζει, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μια λύση που θα έχει αφενός αποτέλεσμα για τους καταναλωτές και αφετέρου τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες για την αγορά και τη σχέση με την Κομισιόν, με την οποία γίνονται επίσης συζητήσεις για μεσοπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες λύσεις.
«Είμαστε σε ένα καλό δρόμο για να προχωρήσουμε σε μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό σύστημα», σημειώνει ο ίδιος. Με άλλα λόγια, η στήριξη των νοικοκυριών είναι «κλειδωμένη» για τον Δεκέμβριο, αλλά το ζητούμενο είναι το πώς θα αναζητηθεί το έσοδο.
Σε κάθε περίπτωση, από τη συζήτηση με τους κοινοτικούς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «προκύπτει αβίαστα ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από τη δική της πλευρά για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά».
Δηλαδή, η χώρα μας δεν έχει μερίδιο ευθύνης, συνεισφέρει στη λύση και όχι στο πρόβλημα. Όπως εξήγησε, αυτήν την περίοδο, «παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια (το ένα τρίτο της ενέργειας που παράγουμε), έχουμε τις διασυνδέσεις και ευελιξία στην ενέργεια που παράγουμε, πολύ μεγάλη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον στην ευρύτερη περιοχή».
Latest News
Νέες ώρες στο μειωμένο και νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος - Τι αλλάζει
Πώς διαμορφώνονται τα ωράρια ανά ζώνη και εποχή, τα οποία θα ισχύουν από Δευτέρα έως και Κυριακή - Η απόφαση του ΥΠΕΝ
Στα «σκαριά» δεύτερο καλώδιο με την Κεντρική Ευρώπη μέσω... Ουγγαρίας
Εκτός από τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, μέσω Αδριατικής, ο Διαχειριστής πατάει το …κουμπί για δεύτερη εναλλακτική διαδρομή μέσω Ουγγαρίας
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας