Με τη Βενέτης να«γράφει» υπερδιπλάσια κέρδη στην τελευταία γραμμή του ισολογισμού το 2023, το μεγάλο στοίχημα του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, διοικητικού και μετοχικού ηγέτη του ομίλου εστίασης, είναι να διατηρηθεί αυτή η πολύ θετική εικόνα, στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία ενός ισχυρού παίκτη με τζίρο στα 200 εκατ. ευρώ.

Γαλακτοπωλεία: Στάμου, Δημητρίου, Βενέτης και Βάρσος στην αρένα του… ρυζόγαλου

Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη «τρέχει» το αναπτυξιακό πλάνο του ομίλου Βενέτης, το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις περί τα 80 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2023-2026, μεταξύ των οποίων και η απόκτηση του «θεϊκού παγωτού» Δωδώνη. Ένα deal κυριολεκτικά κατόρθωμα, αφού χρειάστηκαν 32 μήνες διαπραγματεύσεων για να υπογραφτεί στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Το σχέδιο της Βενέτης για την ανάπτυξη της Παγωτά Δωδώνη

Για εφέτος οι πωλήσεις της Παγωτά Δωδώνη αναμένεται να ανέλθουν στα 7,7 εκατ. ευρώ από 6,989 εκατ. ευρώ το 2023, χρονιά κατά την οποία οι σωρευμένες ζημίες της εταιρείας ανήλθαν σε 39.210.627 ευρώ.

Ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να επενδύσει περί τα 10 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της Παγωτά Δωδώνη, αγοράζοντας και μια φάρμα στη Βοιωτία, δυναμικότητας 5.000 κιλών γάλακτος ημερησίως. Κι αυτό γιατί το νέο concept που δρομολογεί ο κύριος Μονεμβασιώτης για την αλυσίδα περιλαμβάνει gelateria, γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο με υπερψυγμένο γλυκό, που όλα απαιτούν «φυσικό γάλα», όπως τονίζει ο ίδιος.

Το «θεϊκό παγωτό» Δωδώνη προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο τεράστιο «παζλ» της Βενέτης, που απλώνεται από τους φούρνους, τα εστιατόρια, τα γαλακτοπωλεία και τα cafe μέχρι τις «σκοτεινές» κουζίνες (Dark Kitchens), τα νέα concepts που είδαμε στην Εθνική Πινακοθήκη, το Café – εστιατόριο «Κ. Παρθένης» και το Café Ilissos και το άνοιγμα στο ελαιόλαδο.

Υπερδιπλάσια κέρδη

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις της Βενέτης πέρσι, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 63,3 εκατ. ευρώ έναντι 54,3 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 16,5%.

Η κερδοφορία υπερδιπλασιάστηκε, με τα προ φόρων αποτελέσματα να ανέρχονται σε 6,4 εκατ. ευρώ έναντι 3,1 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση και τα καθαρά αποτελέσματα να αγγίζουν τα 4,8 εκατ. ευρώ έναντι 2,3 εκατ. ευρώ το 2022.

Πάντως εξίσου αυξημένες ήταν και οι υποχρεώσεις, καθώς ανήλθαν σε 52 εκατ. ευρώ έναντι 44,4 εκατ. ευρώ το 2022. Από το σύνολο των υποχρεώσεων, τα 18,5 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.

Ξεκινώντας από το… χωριό της Νέας Ερυθραίας

Η απαρχή της ιστορίας του ομίλου Βενέτη ξεκινά πριν την Κατοχή όταν ο νεαρός Γιώργος Βενέτης ήρθε από τα Γιάννενα στην Αθήνα, προκειμένου να βρει μια καλύτερη τύχη. Το 1939 άνοιξε έναν μικρό φούρνο στη Δραπετσώνα και το 1948, χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του, Χαράλαμπος, τον μετέφερε στη Νέα Ερυθραία, που τότε ήταν ακόμη χωριό.

Το 1972, ο Χαράλαμπος Βενέτης, σε ηλικία μόλις 24 χρονών, αναλαμβάνει την πατρική επιχείρηση, ενώ τρία χρόνια μετά «ο φούρνος του Βενέτη» μεταφέρεται στην Τατοΐου και γίνεται σημείο αναφοράς για όλη την Αττική.

Το 1994 δημιουργείται το πρώτο franchise κατάστημα (σ.σ. ήταν το πρώτο συνολικά στην κατηγορία αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής), ενώ ένα χρόνο μετά ξεκινά τη λειτουργία της η μονάδα παραγωγής στην περιοχή της Λυκόβρυσης 14.000 τ.μ.

Η απαγωγή και η γενναία απόφαση του Χαράλαμπου Βενέτη

Προτού προλάβει να χαρεί την επιχειρηματική του επιτυχία, ο Χαράλαμπος Βενέτης στις 10 Ιουλίου 1996 πέφτει θύμα απαγωγής από δύο αγνώστους. Λίγους μήνες πριν θύμα απαγωγής είχε πέσει και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Χαΐτογλου.

Ξεπερνώντας κι αυτή την κρίση ο Χαράλαμπος Βενέτης συνέχισε να αναπτύσσει την αλυσίδα όμως η απόφαση για την είσοδο της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο κόστισε πολύ.

Έτσι το 2002, προκειμένου να σωθεί η επιχείρηση, πήρε απόφαση να παραχωρήσει το 52% των μετοχών της στον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, ο οποίος ανέλαβε ως διευθύνων σύμβουλος, με τον γιο του ιδρυτή να περιορίζεται στη θέση του προέδρου.

Ο Π. Μονεμβασιώτης μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία.

Μάλιστα ήταν από τους πρώτους που είδαν ότι μέλλον των φούρνων περνάει μέσα από τον καφέ και την προσαρμογή στις νέες καταναλωτικές ανάγκες.

Τα… χίλια πρόσωπα της Βενέτης

Ώσπου το 2010 δημιουργήθηκαν τα Βενέτης Food Hall, με τον όμιλο να λανσάρει ένα νέο concept στην αγορά του γρήγορου φαγητού, προσφέροντας σε ανταγωνιστικές τιμές, ολοκληρωμένες διατροφικές προτάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του καταναλωτή για όλη την ημέρα. Σήμερα τα Βενέτης Food Hall αριθμούν 61 καταστήματα κυρίως στην Αττική.

Ο όμιλος αναπτύσσει επίσης το σήμα «ΒΕΝΕΤΗ 1948» με 22 καταστήματα εκ των οποίων τα τέσσερα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και τα Βενέτη Classic με 7 σημεία.

Τον Μάιο του 2020 λανσαρίστηκε στο εμβληματικό κτίριο Μπάγκειον στην Πλατεία Ομονοίας το Βενέτη Great, ενώ την επόμενη χρονιά έκανε ντεμπούτο το concept «Veneti-Go!».

Πρόκειται για το «μίνι» και πιο νεανικό concept του ομίλου Βενέτη, που επικεντρώνεται στον καφέ και τα σνακ grab & go. Το πρώτο κατάστημα Veneti-Go! άνοιξε τις πύλες του στο Μοναστηράκι, στην πλατεία, το 2021 και αριθμεί σήμερα 5 καταστήματα, ενώ ένα ακόμη θα ανοίξει σύντομα στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Επιπρόσθετα η Βενέτης μπήκε δυναμικά και στον κλάδο των γαλακτοκομικών με την Cremeria Veneti, ένα boutique γαλακτοπωλείο, το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή 9 σημεία πώλησης στην Αθήνα κυρίως ως shop in shop, ενώ αυτόνομο κατάστημα λειτουργεί στην Κηφισιά.

Ένα Artisan Bakery με την επωνυμία Veneti Jackson, το οποίο θα λειτουργήσει μάλιστα και στο θρυλικό Jackson Hall στην οδό Μηλιώνη στο Κολωνάκι που ετοιμάζεται να ξανανοίξει, είναι ακόμη ένα σήμα του ομίλου Βενέτη. Προς το παρόν έχουν ανοίξει δύο Veneti Jackson στην Κηφισιά και στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens.

Στο κομμάτι του καφέ, ο όμιλος ενισχύθηκε με τη δημιουργία του Tailor Made Coffee Roasters σε συνεργασία με την ομάδα του Tailor Made, ενώ επεκτείνεται δυναμικά και στον κλάδο του catering, μέσα από την εταιρία Venice Boutique Catering που ανήκει στον όμιλο Βενέτη.

Πρόσφατα η Βενέτης μπήκε και στις Dark Kitchens με τα projects Jackson’s Burger και την πιτσαρία Pizza Mia σε συνεργασία με την Five Boys.

Τέλος, σημαντική παρουσία διαθέτει η Βενέτης και στις κλειστές αγορές, όπως τα μεγάλα σχολεία (Γερμανική Σχολή Αθηνών, Αρσάκειο Ψυχικού Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, Λεόντειος, Ελληνογαλλική Σχολή κ.ά.).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις