Άνοιξε στις αρχές της εβδομάδας η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το «Gigabit Voucher», με αρκετή καθυστέρηση είναι η αλήθεια αφού τόσο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και η τηλεπικοινωνιακή αγορά τοποθετούσε την έναρξη του προγράμματος εντός του Σεπτεμβρίου.

Το Gigabit Connectivity Voucher Scheme είναι δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Τα θέλω αλλά και οι φοβίες του ΣΕΒ για τις νέες τεχνολογίες – Το «debate» Παπαστεργίου-Θεοδωρόπουλου

«Στις κινητές τηλεφωνίες είμαστε καλά, στις σταθερές συνδέσεις θα πρέπει να πάμε καλύτερα. Έχουμε δύο voucher για την προώθηση των οπτικών ινών, 200 εκατ. στο σύνολο, το πρώτο τρέχει ήδη (για τις οπτικές συνδέσεις πολυκατοικιών), το δεύτερο, Gigabit voucher ύψους 80 εκατ. ευρώ, έρχεται μέσα στον Σεπτέμβριο, αφορά τον κάθε πολίτη, 400.000 καταναλωτές θα ωφεληθούν, κριτήρια εισοδηματικά δε θα υπάρχουν, η δράση θα τρέξει γρήγορα», είχε δηλώσει από το στούντιο του OT στην 88η ΔΕΘ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τι είναι το Gigabit Voucher

Ουσιαστικά, μέσα από την πλατφόρμα gigabit-voucher.gov.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ώστε να αποκτήσουν σύνδεση υπερ-υψηλών ταχυτήτων. Οι δικαιούχοι στη συνέχεια θα λάβουν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια κουπόνι αξίας 200 ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους απόκτησης υπηρεσίας Gigabit (τουλάχιστον 250 GBPs) και πιο συγκεκριμένα του κόστους που αντιστοιχεί στην αρχική σύνδεση, καθώς και του μηνιαίου τιμήματος για τους πρώτους 24 μήνες της συνδρομής.

Πρόκειται για νοικοκυριά και μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που δε διαθέτουν ήδη ευρυζωνική σύνδεση με ονομαστική ταχύτητα καθόδου (download) μεγαλύτερη των 100 Mbps και διαμένουν ή έχουν την έδρα / υποκατάστημα τους αντίστοιχα στις περιοχές παρέμβασης του προγράμματος. Η επιχορήγηση δίνεται μόνο μία φορά σε κάθε ωφελούμενο, ενώ δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή, εθνική ή ευρωπαϊκή.

Παράλληλα «τρέχει» και το Smart Readiness

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν τη συγκεκριμένη κρατική επιδότηση νέων συνδέσεων σημαντικό εργαλείο που θα επιτρέψει στην αγορά να κινηθεί πιο επιθετικά. Αυτό που μένει να προσδιοριστεί είναι ο τρόπος ορισμού των δικαιούχων ώστε να υπάρξει πιθανός «συνδυασμός» με το έτερο πρόγραμμα για οπτικές ίνες που ήδη τρέχει, το Smart Readiness, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Readiness επιδοτούνται εργασίες που αφορούν στην εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτιρίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτιρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.).

Επιπλέον, με στόχο την αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων, προωθείται η εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Από τη στιγμή που το νέο πρόγραμμα επιδότησης, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε και άνοιξε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, είναι στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων η έναρξη των προσφορών τους προς τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ολοκληρώθηκε πέρυσι το Νοέμβριο.

«Αυτή τη στιγμή 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα. Ένα ικανοποιητικό νούμερο συγκριτικά με το 0% το 2019. Ερχόμαστε λοιπόν με το Smart Readiness να δώσουμε κίνητρα στους πολίτες ώστε η οπτική ίνα να φτάσει από τον δρόμο μέσα σε κάθε σπίτι. 120.000 κτίρια θα αποκτήσουν υπερ-υψηλές ταχύτητες», είχε δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια  της 88ης ΔΕΘ.

«Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποιούμε ένα συντονισμένο σχεδιασμό για να κερδίσουμε το στοίχημα της αναβάθμισης και των σταθερών τηλεπικοινωνιακών μας υποδομών, των γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο. Είναι προαπαιτούμενο ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αγορά «ποντάρει» στο Gigabit Voucher

Το σύνολο της αγοράς φαίνεται να… ποντάρει σημαντικά στην επιδότηση νέων συνδέσεων. Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα, η ζήτηση για FTTH κινείται ανοδικά, ενώ αναμένεται να τονωθεί περαιτέρω. Προφανώς, μεταξύ των βασικών παραγόντων τόνωσης είναι και το Gigabit Voucher σε συνδυασμό με την κατάργηση του φόρου σταθερής για υπηρεσίες FTTH, καθώς και τη συμφωνία μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων για εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH.

«Το Gigabit voucher θα αυξήσει τη ζήτηση και θα μας επιτρέψει να προσελκύσουμε τους πελάτες με πιο ελκυστικές τιμές», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του τελευταίου conference call της εταιρείας.

Η βελτιωμένη εμπειρία πελάτη από τις υπηρεσίες FTTH, η μικρότερη απώλεια πελατών, καθώς και το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος του δικτύου FTTH, καθιστούν την επέκταση της βάσης συνδρομητών οπτικής ίνας σημαντική, θέτοντας τα θεμέλια για συνεχή ανάπτυξη, σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ.

Από την πλευρά του ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, τόνισε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Infocom World ότι η προσφορά ευρυζωνικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα χάρη στις επενδύσεις όλων των παρόχων σε δίκτυα νέας γενιάς σε όλη τη χώρα, και πως πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις να αυξηθεί και η ζήτηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σημαντικά βήματα από την πλευρά της Πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, όπως είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου 5% στη σταθερή για ταχύτητες άνω των 100 Mbps και οι επιδοτήσεις με τα κουπόνια Gigabit Voucher & Smart Readiness. Σε συνδυασμό με τη συμφωνία των παρόχων για εκπτώσεις όγκου στη χονδρική οπτικών ινών, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που θα συμβάλει στην υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων ψηφιοποίησης της χώρας». Vodafone

Επενδύσεις στην οπτική ίνα

Σημειώνεται ότι όλοι οι πάροχοι επενδύουν σημαντικά σε υποδομές που σχετίζονται με την οπτική ίνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει πάνω από το 70% των γραμμών FTTH (Fiber to the Home) της χώρας και σχεδιάζει να ξεπεράσει τα 1,7 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 1,49 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH της εταιρείας, ενώ η πρόβλεψη είναι ότι έως το τέλος του 2024 οι συνδέσεις αυτές θα έχουν φτάσει τις 1,7 εκατομμύρια. Στόχος παραμένει μέχρι το τέλος του 2027 να ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων ευρυζωνικών συνδέσεων, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΤΕ, μόνο 1,6 εκατομμύρια απολαμβάνουν υπηρεσίες οπτικών ινών (FTTx), ενώ οι υπόλοιποι βασίζονται σε ταχύτητες χαλκού, γεγονός που αποτελεί τόσο μια πρόκληση όσο και μια ευκαιρία για μετάβαση σε προηγμένες υποδομές.

Σημειώνεται ότι στο επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ περιλαμβάνονται και οι μερικώς επιδοτούμενες επενδύσεις σε «Yποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband», ένα πρόγραμμα που φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet έως και 1Gbps σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα αφορά 32 δημοτικές ενότητες σε όλη την Ελλάδα με τον ΟΤΕ να εγκαθιστά το 70% του συνόλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Vodafone, η οποία συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς την υλοποίηση του δικού της επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών δικτύων. Στο επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone, ύψους 1 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέσα στην προσεχή πενταετία, περιλαμβάνεται τόσο η επέκταση της υποδομής οπτικών ινών, όσο και η συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G, του οποίου η πληθυσμιακή κάλυψη ήδη ξεπερνά το 90%.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις υποδομές οπτικών ινών, η Vodafone Ελλάδας μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2024 θα έχει υλοποιήσει περισσότερες από 300.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH), ενώ μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι θα είναι εμπορικά διαθέσιμο σε 500.000 σπίτια. Μακροπρόθεσμα, παραμένει ο στόχος εγκατάστασης 850.000 γραμμών FTTH έως το 2028.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Στ. Καφούνης: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να προσδιορίζεται από την πραγματική οικονομία
Επιχειρήσεις |

Στ. Καφούνης: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να προσδιορίζεται από την πραγματική οικονομία

«Ελπίζω ότι η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας έως το 2027 θα είναι τέτοιες που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την αύξηση σε αυτά τα επίπεδα», είπε ο Σταύρος Καφούνης