
Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ζύγισαν την επιλογή του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον υπουργό Οικονομικών ενώ αναμένουν τα στοιχεία του δείκτη που μελετά η Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 14 μονάδες βάσης στο 4,267% και του διετούς σχεδόν εννιά μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το 4,281%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01% και οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Αγορές: Πώς υποδέχονται την επιλογή Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών
Ο Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο εκλεκτός του για τον υπουργείο Οικονομικών είναι ο Σκοτ Μπέσεντ πυροδοτώντας την θετική αντίδραση των αγορών.
Η επιλογή Μπένσετ
Ο Μπένσετ, ιδρυτής του Key Square Group, αναμένεται να στηρίξει τους οικονομικούς στόχους του επερχόμενου προέδρου, συμπεριλαμβανομένων των σταδιακών δασμών και των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων. Ωστόσο, ως έμπειρος της Wall Street και συντηρητικός όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική δίνει σήμα στους επενδυτές ότι θα δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα της οικονομίας και της αγοράς.
«Η υποψηφιότητα του Μπέσεντ ως υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ υπήρξε καταλύτης για χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, υψηλότερους δείκτες μετοχών και ασθενέστερο δολάριο σήμερα το πρωί», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Kit Juckes, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Societe Generale.
«Η υποψηφιότητά του χαιρετίστηκε θετικά από τις αγορές που ανησυχούν για το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος των ΗΠΑ και τον πληθωριστικό αντίκτυπο των δασμών», πρόσθεσε. «Εάν μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να φτάσει το ΑΕΠ στο 3% και το δημοσιονομικό έλλειμμα 3% θα το δείξει, αλλά προς το παρόν, έχει αλλάξει τη διάθεση της αγοράς, αν μη τι άλλο».
«Σας εγγυώμαι ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει [ο Τραμπ] είναι να προκαλέσει πληθωρισμό», είπε ο Μπέσεντ στο CNBC σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα πριν επιλεγεί. «Θα συνιστούσα να επιβληθούν σταδιακά τα τιμολόγια».
Ο πληθωρισμός
Αρκετές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων αναμένονται την Τετάρτη, αλλά οι επενδυτές θα προσέχουν ιδιαίτερα τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει τις προσωπικές δαπάνες κατανάλωσης ή PCE, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση 2,8% σε ετήσια βάση για τον δομικό PCE. Είναι η τελευταία μέτρηση που θα έχουν οι αξιωματούχοι της Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και οι επενδυτές θα αναζητήσουν υποδείξεις σχετικά με την επόμενη κίνηση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.


Latest News

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με ράλι του αμυντικού κλάδου
Στο επίκεντρο σήμερα είναι ο κλάδος των ευρωπαϊκών κατασκευαστών όπλων

Ισχυρά κέρδη στις αγορές της Ασίας – Δεν ακολούθησε την άνοδο η Ταϊβάν
Οι επενδυτές περίμεναν σαφήνεια σχετικά με τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς σε Μεξικό και Καναδά

Η απασχόληση δίνει το σήμα της εβδομάδας στις αγορές- Τι αναμένει η Wall Street εν μέσω αβεβαιότητας Τραμπ
Η μηνιαία ανακοίνωση για την απασχόληση θεωρείται από τα πιο κρίσιμα στοιχεία που αξιολογούν την υγεία της οικονομίας και οι αγορές βρίσκονται σε στάση αναμονής

Τραμπ: Προχωρά το σχέδιο για τη δημιουργία στρατηγικού αποθέματος crypto στις ΗΠΑ – Ποια θα περιλαμβάνει
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ποια θα είναι τα πέντε κρυπτονομίσματα που θα συμπεριληφθούν στο στρατηγικό απόθεμα

Χρυσός- Bitcoin, σημειώσατε 1: Πώς επηρεάζει ο Τραμπ την πορεία τους
Πολλοί θεωρούν το Bitcoin ως ψηφιακό χρυσό, αλλά ο Τραμπ κατάφερε να το αλλάξει αυτό

Bloomberg: Αφήστε τη Wall Street, μετακομίστε στην Ελλάδα και κάντε παιδιά
Το Bloomberg αναλύει τις παγκόσμιες αγορές και προτείνει τοποθετήσεις με σημαντικά κέρδη

Ποιοι «σκόνταψαν» και ποιοι στήριξαν το ΧΑ τον Φεβρουάριο
Τα γεγονότα που έδωσαν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

Συντάραξε και τη Wall Street η δημόσια λογομαχία Τραμπ - Ζελένσκι, αλλά στο φίνις... ράλι
Αρνητική όμως ήταν η εικόνα του Φεβρουαρίου για τη Wall Street - Πόσο έπεσαν οι δείκτες

Στο χείλος του γκρεμού ιστορικά ονόματα σοκολάτας - Γιατί οδηγούνται σε αδιέξοδο
Η Ευρώπη πραγματοποιεί περίπου το 50% των παγκόσμιων εισαγωγών κακάο, οι οποίες τροφοδοτούν μια αγορά σοκολάτας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το «καυτό χρήμα» αποχωρεί με ρυθμούς ρεκόρ από τα Bitcoin ETFs
Το επενδυτικό κλίμα έχει κλονιστεί από τις επιθετικές εμπορικές πολιτικές του Τραμπ φέρνοντας υποχώρηση του Bitcoin