Το πολυπόθητο αγοραστικό κοινό στόχος έχει πλέον όνομα για Sephora και Kiko Milano. Οι Zalphas, η γέφυρα μεταξύ της Gen Z και της γενιάς Alpha (2010-2024), βρίσκεται στο στόχαστρο της βιομηχανίας ομορφιάς, καθώς φαίνεται να διεισδύει ήδη στην αγορά με μια αγοραστική δύναμη που αναμένεται να αυξηθεί τρεις φορές ταχύτερα από τις άλλες γενιές μέχρι το τέλος του 2030.
Σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες, η αγορά ομορφιάς έχει περιορισμό στην ηλικία των καταναλωτών, καθώς η ελάχιστη ηλικία υπολογιζόταν στα 13 έτη, συνθέτοντας έτσι μια δημογραφική ομάδα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Με το ηλικιακό τους εύρος να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 9 και 14 ετών, είναι το κοινό στο οποίο στοχεύουν οι αλυσίδες ομορφιάς και στην ελληνική αγορά.
Ποιοι σπεύδουν σε Sephora και Kiko Milano
Σύμφωνα με την NIQ που διεξήγαγε έρευνα σε 2.000 νέους σε ΗΠΑ και Βρετανία, οι tweens -πρόκειται για αμερικανικός νεολογισμός και όρος μάρκετινγκ για να περιγράψει την φάση που βρίσκεται ανάμεσα στον προέφηβο και τον έφηβο- κρατούν ήδη στα χέρια τους το 49% της αγοράς και της αύξησης των πωλήσεων της φροντίδας του δέρματος.
Στις ΗΠΑ, οι έφηβοι και οι tweens ασχολούνται με το μακιγιάζ και την περιποίηση της επιδερμίδας. Περίπου το 54% των καταναλωτών 12 έως 14 ετών στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν μάσκαρα, eyeliner, σκιά ματιών και μολύβια φρυδιών.
Ταυτόχρονα, το 45% χρησιμοποιεί concealer ή foundation και το 30% bronzer και ρουζ, ενώ το 10% χρησιμοποιεί προϊόντα βαφής μαλλιών. Οι δαπάνες των Αμερικανών εφήβων για προϊόντα ομορφιάς έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο τους από το 2018, με CAGR 8% και εκτιμώμενη δαπάνη 339 δολάρια ανά καταναλωτή σε ετήσια βάση.
Οι Zalphas, η γέφυρα μεταξύ της Gen Z και της γενιάς Alpha (2010-2024), βρίσκεται στο στόχαστρο της βιομηχανίας ομορφιάς, καθώς φαίνεται να διεισδύει ήδη στην αγορά με μια αγοραστική δύναμη που αναμένεται να αυξηθεί τρεις φορές ταχύτερα από τις άλλες γενιές μέχρι το τέλος του 2030.
Γιατί αγοράζουν προϊόντα ομορφιάς
Μόνο η Gen Z διαθέτει μια αγοραστική δύναμη αξίας περίπου 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Gen Zalpha, ως υβριδική γενιά, αναμένεται πως θα έχει το δικό της μερίδιο σε αυτό. Αλλά για τα νεότερα μέλη αυτού του κοινού, η δύναμή τους έγκειται στο ερέθισμα που τους δίνεται και όχι άμεσα στην ίδια την αγορά.
Για την Gen Zalpha, ο αγοραστής δεν είναι η ίδια η γενιά, αλλά οι γονείς τους. Έτσι, για τις μάρκες, οι προσπάθειες μάρκετινγκ στοχεύουν πρώτα απ’ όλα στους γονείς των Millennials ή των Zillennials (σ.σ. ακόμη μια υβριδική γενιά ανάμεσα στους Millennials και τους Gen Z-ers).
To εκπληκτικό 93,2% των Gen Z-ers αγοράζει τα προϊόντα που θέλει αφού τα βλέπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερους από τους μισούς (51,5%) να τα αγοράζουν κυρίως από το διαδίκτυο.
Τι επηρεάζει τις προτιμήσεις των προϊόντων της Zalpha; Σε ποσοστό 66% το ότι τους αρέσει μια συγκεκριμένη μάρκα, ενώ κατά 46% το γεγονός ότι τα έχουν φίλοι του. Το πόσο κουλ θεωρείται μια μάρκα τούς επηρεάζει κατά 34%, ενώ η βιωσιμότητα και η επίδραση του influencer έπονται με 15% και 17% αντίστοιχα.
Μόνο η Gen Z διαθέτει μια αγοραστική δύναμη αξίας περίπου 360 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Gen Zalpha, ως υβριδική γενιά, αναμένεται πως θα έχει το δικό της μερίδιο σε αυτό. Αλλά για τα νεότερα μέλη αυτού του κοινού, η δύναμή τους έγκειται στο ερέθισμα που τους δίνεται και όχι άμεσα στην ίδια την αγορά.
Το virality των Sephora
Η αγορά ομορφιάς βιώνει μια νέα νιότη χάρη στα βίντεο «GRWM» (get ready with me-ετοιμάσου μαζί μου) και «Haul» (παρουσίαση-αποκάλυψη) όπου οι πρωταγωνιστές Zalphas ξαναγράφουν το σενάριο.
Από τους διαδρόμους των Sephora μέχρι τους ζωντανούς εικονικούς πάγκους ομορφιάς του TikTok, εξοικειώθηκαν με viral trends της ομορφιάς, από τα Drunk Elephant και Rare Beauty μέχρι τα Sol de Janeiro, τα Glow Recipe και τα The Ordinary. Σε κυρίαρχη θέση βρίσκονται τα λίπγκλος και τα luminizers της Fenty Beauty που φέρουν την υπογραφή της Ριάνα, τα lip oils της Rare Beauty, όπως και τα own branded προϊόντα.
Διόλου τυχαίου που από το 2023, η Sephora κατέγραψε αξιοσημείωτα παγκόσμια αποτελέσματα, με τις λιανικές πωλήσεις να ανέρχονται σε σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια, από περίπου 14,5 το προηγούμενο έτος.
Επιπλέον, ο αριθμός των καταστημάτων Sephora στις ΗΠΑ αυξήθηκε, επίσης, σε περίπου 574, ενώ στην ελληνική αγορά το δίκτυο μετρά 30 καταστήματα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένονται ανακαινίσεις σε 2 σημεία, μετεγκατάσταση σε ένα κατάστημα και νέα σημεία, ενώ στον ορίζοντα υπάρχει η είσοδός της στα εμπορικά όπου δεν διατηρεί ακόμη παρουσία και, φυσικά, στο mega project του Ελληνικού.
Σύμφωνα και με την Interbrand, η αξία της αλυσίδας ομορφιάς που ανήκει στον όμιλο LVMH ανήλθε σε 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 15%, και με περισσότερα από 2.700 καταστήματα σε 35 χώρες, αποτελεί μια «υπολογίσιμη δύναμη στο χώρο του λιανικού εμπορίου».
To εκπληκτικό 93,2% των Gen Z-ers αγοράζει τα προϊόντα που θέλει αφού τα βλέπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με περισσότερους από τους μισούς (51,5%) να τα αγοράζουν κυρίως από το διαδίκτυο.
Kiko Milano, με αέρα ιταλικό
Το αποτύπωμα της αλυσίδας που δημιούργησε η οικογένεια Percassi το 1997, στα κοινωνικά δίκτυα είναι τόσο μεγάλο, που η ίδια η εταιρεία επενδύει στα δικά της make up tutorials, που είναι προσβάσιμα και δημόσια σε όλους μέσα από τον ιστότοπό της και το e-shop της.
Σε συνδυασμό με τους λογαριασμούς της στα social media, έχει ενισχύσει το virality της, οδηγώντας τα προϊόντα της σε ανοδική πορεία. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 20% πέρυσι σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διαθέτει περισσότερα από 1.100 καταστήματα σε 66 χώρες.
Η παρουσία της ενισχύθηκε με το λανσάρισμα του 3D Hydra Lipglossστο TikTok, που έφερε το συγκεκριμένο λίπγκλος στην πρώτη θέση ανάμεσα στα best sellers και στην Ελλάδα, με 30 αποχρώσεις, ποικίλες υφές -διάφανα, έντονα, λαμπερά και σατινέ- μη κολλώδη υφή μακράς διαρκείας, με την πλειονότητα των αγοραστούν να δείχνουν την προτίμησή τους στην τάση clear (σ.σ. διάφανο αποτέλεσμα).
Σήμερα επενδύει στο skincare με τα Energizing Eye Patch και το Pure Clean Toner, τα αρώματα, τα σετ δώρου και τα αξεσουάρ που είναι διαθέσιμα και στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, όπου η Kiko Milano από το 2020 μέχρι σήμερα διατηρεί 33 καταστήματα, μέσα από τον αποκλειστικό διανομέα του ομίλου Φάις και τη θυγατρική SLF East Europe.
Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στο The Mall Athens, ακολούθησε το e-shop στις αρχές του 2021, ενώ η συνέχεια ήταν ταχύτατη: φυσικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Σόφια, pop-up και shop-in-shop stores σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ διατηρεί και συνεργασία με τα Galerie de Beauté, σε καταστήματα των οποίων έχει ήδη τοποθετηθεί.
Latest News
SATO: Από τα τρίποντα των «χρυσών» 90’s στην εκκαθάριση και πάλι απ’ την αρχή
Τα έπιπλα, τα ακίνητα, το μπάσκετ και το γκολ που δεν μπήκε – Το τέλος και η αρχή της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη
Οριστικό τέλος για τη Tupperware στην Ελλάδα - Παραγγελίες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για τα θρυλικά ταπεράκια
Η (πολύ) δύσκολη επόμενη μέρα της Tupperware μέσω της εταιρείας Party Products LLC - Η κατάρρευση του ελληνικού τζίρου μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας
HELLENiQ ENERGY – Motor Oil: Ρίχνουν άλλα 4 δισ. για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό
Τα ελληνικά διυλιστήρια των HELLENiQ ENERGY και Motor Oil, συνεχίζουν τον μετασχηματισμό τους με συνολικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030
Η τραπεζική πυξίδα στο Χρηματιστήριο δείχνει τον… Βορρά
Οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχίσουν και το 2025 να δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις συνολικά της αγοράς
Έλληνας ο κορυφαίος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο το 2024
Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ελαιόλαδο - Νο.1 ελαιοπαραγωγός χώρα διεθνώς η Ελλάδα στα γαστρονομικά ελαιόλαδα
Τζίρος 5,8 δισ. ευρώ από τις 2.000 ελληνικές εταιρείες στη Ρουμανία
Στα 4,2 δισ. το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων - Ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν
Νέες αυξήσεις φωτιά στα ασφάλιστρα υγείας – Τα funds που φεύγουν, το ολιγοπώλιο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας και το 2025 – Η πολιτική αντιπαράθεση και η εκκρεμής έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις από μεγάλες αλυσίδες
Στη «μάχη» των προσφορών οι μεγάλοι λιανέμποροι πριν την επίσημη πρεμιέρα των εκπτώσεων στις 13/1 - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα - Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Πότε «βλέπει» το επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2% ο Στουρνάρας
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε κάνει τέσσερις μειώσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουμε πέσει από το 4% που ήταν το Ιούνιο σε 3%»
Αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας: Πρακτικές ολιγοπωλίου καταγγέλει ο Χατζηθεοδοσίου
Το θέμα των ασφαλίστρων για νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία και τις πρακτικές ολιγοπωλίου θίγει με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου