Μείωση πωλήσεων και συρρίκνωση της κερδοφορίας κατέγραψαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023 σύμφωνα με την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών 17.951 ελληνικών επιχειρήσεων με δημοσιευμένους ισολογισμούς για τις χρήσεις 2023-2022, όπως τα κατέγραψε η ICAP CRIF.

Ειδικότερα, στη βάση δεδομένων της εταιρείας υπήρχαν καταχωρημένες 17.951 επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) με διαθέσιμους δημοσιευμένους ισολογισμούς και για τις δύο τελευταίες χρήσεις (2023-2022), ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών. Από τις εταιρείες αυτές οι 2.432 είναι βιομηχανικές, οι 3.703 εμπορικές, οι 8.423 εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι 1.834 προέρχονται από τον τουριστικό τομέα και 1.559 είναι τεχνικές – κατασκευαστικές εταιρείες.

Ελληνικές επιχειρήσεις: Φλερτάρουν με τις εξαγωγές, σχεδιάζουν επενδύσεις – Το βαρόμετρο του ελληνικού επιχειρείν

Εξετάζοντας τα ενοποιημένα μεγέθη και οικονομικά αποτελέσματα ενός δείγματος 17.951 ελληνικών επιχειρήσεων (εκτός τραπεζών-ασφαλειών), διαπιστώνεται ότι το 2023 μειώθηκαν τόσο οι συνολικές πωλήσεις (-5,8%) όσο και η καθαρή κερδοφορία (-6,8%). Βεβαίως, διαφορετική ήταν η εξέλιξη στους επιμέρους τομείς δραστηριότητας.

Σαφώς, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2023 και η μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων επηρέασαν ανάλογα τους αντίστοιχους κλάδους του ελληνικού εταιρικού τομέα. Εάν από το συνολικό δείγμα της ανάλυσης εξαιρεθούν τρεις επιμέρους κλάδοι και συγκεκριμένα η Βιομηχανία προϊόντων Πετρελαίου, το Εμπόριο Καυσίμων και ο κλάδος της Ενέργειας, τότε η εικόνα των υπολοίπων κλάδων διαφοροποιείται, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών τους εμφανίζεται αυξημένος κατά 7,6% και το καθαρό αποτέλεσμα καταγράφει άνοδο κατά 5,8%.

Δείτε τη μελέτη της ICAP CRIF εδώ

Ανεξάρτητα από την προαναφερθείσα εξέλιξη, από την επεξεργασία των οικονομικών αποτελεσμάτων του συνόλου των εταιρειών προκύπτουν τα εξής:

• Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε μείωση κατά 5,8% και διαμορφώθηκε στο ποσό των €168,5 δισ. το 2023.

• Το κόστος πωληθέντων μειώθηκε με υψηλότερο ρυθμό (9,5%), με αποτέλεσμα τα μικτά κέρδη να αυξηθούν κατά 9,5%. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στη βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες (23,0% το 2023 από 19,8% το 2022).

• Το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων κατέγραψε αύξηση κατά 6,6%,το τελευταίο έτος. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η σημαντική διεύρυνση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 32,8%, ενώ η αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων διαμορφώθηκε στο 5,9%.

• Από την άλλη πλευρά όμως, η σημαντική μείωση των μη λειτουργικών εσόδων είχε αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του τελικού καθαρού αποτελέσματος, καθώς τα κέρδη (προ φόρου) κατέγραψαν μείωση 6,8% και διαμορφώθηκαν σε €13,98 δισ. το 2023.

• Ωστόσο, σε επίπεδο EBITDA υπήρξε βελτίωση κατά 7,3% το τελευταίο έτος. ελληνικές επιχειρήσεις

Οι επιδόσεις ανά τομέα για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Όπως επισήμανε ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ICAP CRIF, «πτώση του κύκλου εργασιών εμφανίζει ο τομέας της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών, ενώ αξιόλογη άνοδο παρουσιάζει ο Τουριστικός και ο Τεχνικός – Κατασκευαστικός τομέας. Οριακή θετική μεταβολή των πωλήσεων καταγράφει ο τομέας του Εμπορίου.

Από πλευράς καθαρής κερδοφορίας, το Εμπόριο και ο Κατασκευαστικός τομέας διεύρυναν τα κέρδη τους, ενώ μείωση σημειώνουν η Βιομηχανία, ο Τουρισμός και οι Υπηρεσίες. Ωστόσο, σε επίπεδο κερδών EBITDA η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς καταγράφεται αύξηση στο σύνολο των εταιρειών κατά 7,3%. Μείωση εμφανίζει μόνο ο τομέας της Βιομηχανίας, ενώ οι υπόλοιποι τομείς παρουσιάζουν βελτίωση.

Συνολικά, το 65% των επιχειρήσεων του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2023 έναντι 63,5% το 2022. Αξίζει να τονισθεί ότι, η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια του 2023 και η μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων επηρέασαν ανάλογα τους αντίστοιχους κλάδους του ελληνικού εταιρικού τομέα.

Εάν από το συνολικό δείγμα της ανάλυσης εξαιρεθούν τρεις επιμέρους κλάδοι και συγκεκριμένα η Βιομηχανία προϊόντων Πετρελαίου, το Εμπόριο Καυσίμων και ο κλάδος της Ενέργειας, τότε η εικόνα των υπολοίπων κλάδων διαφοροποιείται, καθώς ο συνολικός κύκλος εργασιών τους εμφανίζεται αυξημένος κατά 7,6%, το καθαρό αποτέλεσμα καταγράφει άνοδο 5,8% και τα EBITDA διευρύνονται κατά 13,4%.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, από τα ενοποιημένα αποτελέσματα ενός δείγματος 20 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προκύπτει σχεδόν διπλασιασμός των εσόδων τους (92%) και σημαντική αύξηση καθαρών κερδών κατά 18% το 2023 έναντι του 2022. Όσον αφορά το 2024, θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα καθώς από ένα δείγμα 46 εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων Τραπεζών) που είναι εισηγμένες στο Χ.Α με δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις 6μήνου του 2024 προκύπτει μικρή αύξηση τόσο του κύκλου εργασιών (2,2%) και των καθαρών κερδών (1,9%).

Σίγουρα, οι σημαντικές προκλήσεις της τελευταίας διετίας, προερχόμενες κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον όπως η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές πιέσεις και η γεωπολιτική αστάθεια, διατήρησαν το κλίμα αβεβαιότητας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Πιστεύω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους, δημιουργώντας μεγαλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Η διατήρηση της εγχώριας οικονομίας σε αναπτυξιακό ρυθμό αλλά κυρίως η επιτάχυνση αυτού μέσω περισσότερων επενδύσεων, σίγουρα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές προσδοκίες. Αρωγός στην προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας είναι η ανάκτηση, ήδη από το 2023, της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις