
Μπορεί ο φόβος για το τι επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη για τους εργαζόμενους να είναι διάχυτος, ωστόσο ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, απορρίπτει τις δυσοίωνες προβλέψεις, και αντ’ αυτού εξηγεί πώς βλέπει ότι η τεχνολογία βελτιώνει σημαντικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Ο ένθερμος υποστηρικτής της εξαντλητικής εργασίας λέει ότι οι μελλοντικές γενιές εργαζομένων θα μπορούσαν να εργάζονται μιάμιση μέρα λιγότερο κάθε εβδομάδα, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπάρχει κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο;
Εκτός από τη συρρίκνωση της εργάσιμης εβδομάδας από πέντε σε τρεισήμισι ημέρες την εβδομάδα, ο Ντίμον προβλέπει επίσης ότι οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα μπορούσαν να ζήσουν μέχρι τα 100 χρόνια.
Χιλιάδες άνθρωποι στη μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής χρησιμοποιούν ήδη την τεχνολογία, είπε ο Ντίμον στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα «ζωντανό πράγμα που αναπνέει» που θα αλλάξει κατά τον ρου της ιστορίας.
Η τεχνολογία πάντα αντικαθιστούσε τις δουλειές επισημαίνει ο Ντίμον
Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την JPMorgan για ένα ευρύ φάσμα τομέων που αναμφισβήτητα απεικονίζουν φόβους ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πάρει τις δουλειές εργαζομένων.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι περίπου 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν λόγω της τεχνολογίας, με περίπου το 25% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού να φοβάται ότι στο μέλλον θα χάσει τις θέσεις του λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα υπάρχουν επίσης τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, είπε ο Ντίμον
Αλλά η πρόοδος της τεχνολογίας είναι επίσης κάτι το οποίο οι κοινωνίες έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν, επεσήμανε ο Ντίμον, προσθέτοντας ότι με την τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
«Οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα», είπε ο Ντίμον. «Η τεχνολογία πάντα αντικαθιστούσε τις δουλειές. Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας, και κυριολεκτικά πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα».

Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους, χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση ορισμένων από τις δραστηριότητές τους, διαπίστωσε η McKinsey σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.
Οι συντάκτες της έκθεσης διαπίστωσαν, ακόμη, ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη και άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσουν τις εργασίες που καταλαμβάνουν το 60% έως 70% του χρόνου των εργαζομένων αυτήν τη στιγμή, προσθέτοντας από 2,6 τρισεκατομμύρια έως 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία κάθε χρόνο.
Και ενώ οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παλεύουν με το πόσο γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον τομέα τους, ήδη προβάλλονται επιχειρήματα για τη μείωση του αριθμού των ημερών εργασίας ανά εβδομάδα.
Μια βρετανική μελέτη σε 61 οργανισμούς, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε μείωση κατά 65% στις ημέρες ασθενείας κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας, ενώ το 71% των εργαζομένων δήλωσε ότι είχε μειωμένα επίπεδα εξουθένωσης. Ως αποτέλεσμα, το 92% των εταιρειών στη μελέτη δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο.
Τα μειοενεκτήματα
Όπως πολλοί άλλοι οραματιστές ηγέτες, ο Ντίμον γνωρίζει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρό όπλο εάν έπεφτε σε λάθος χέρια.
Απηχώντας τις ανησυχίες ατόμων όπως ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ και ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο Ντίμον είπε: «Η τεχνολογία έχει κάνει απίστευτα πράγματα για την ανθρωπότητα, αλλά, ξέρετε, τα αεροπλάνα συντρίβονται, στα φαρμακευτικά προϊόντα γίνεται κατάχρηση, υπάρχουν και μεινεκτήματα».
«Το μεγαλύτερο αρνητικό κατά την άποψή μου, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται από κακούς ανθρώπους για να κάνει κακά πράγματα. Σκεφτείτε τον κυβερνοπόλεμο», είπε.
Ο Ντίμον λέει επίσης ότι ελπίζει πως θα δει να εισάγονται προστατευτικά κιγκλιδώματα να εισαχθούν στον τομέα, αν και αναγνώρισε ότι αυτό μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθεί, επειδή η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια.
Ο δισεκατομμυριούχος CEO παραδέχεται, ωστόσο, ότι οι ζωές ενός αριθμού και ειδικοτήτων εργαζομένων θα διαταραχθούν από την τεχνολογία που αντικαθιστά τους ρόλους τους. Τουλάχιστον στην περίπτωση της JPMorgan Chase, ο Ντίμον είπε ότι ελπίζει να «ανακατανείμει» το προσωπικό που χάνει θέσεις λόγω τεχνητής νοημοσύνης.
Έκανε συγκρίσεις με την εξαγορά της First Republic από την JPMorgan τον Μάιο του 2023, όταν η τελευταία τράπεζα έπεσε θύμα ενός κύματος τραπεζικής αστάθειας πριν συμφωνήσει σε εξαγορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Στην First Republic προσφέραμε θέσεις εργασίας στο 90% των υπαλλήλων. Δέχθηκαν, αλλά τους είπαμε επίσης ότι κάποιες από αυτές τις δουλειές είναι παροδικές. Αλλά προσλαμβάνουμε 30.000 άτομα ετησίως, οπότε περιμένουμε να μπορέσουμε να τους βρούμε δουλειά κάπου τοπικά σε διαφορετικό κλάδο ή σε διαφορετική δραστηριότητα, αν μπορούμε να το κάνουμε», εξήγησε ο Ντίμον. «Θα το κάνουμε με κάθε ανωμαλία που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη».


Latest News

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Aυτοβελτιούμενα μοντέλα AI αναπτύσσουν η DeepSeek μαζί με κινεζικό πανεπιστήμιο
Η DeepSeek ονομάζει τα νέα μοντέλα DeepSeek-GRM - συντομογραφία για τη «γενικευμένη μοντελοποίηση ανταμοιβής» - και θα τα κυκλοφορήσει σε βάση ανοιχτού κώδικα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Δουκίδης (ΟΠΑ): Πρέπει να δούμε ανά κλάδο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X μίλησε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ

Τελευταία ευκαιρία για τη Δ. Μακεδονία - Το σχέδιο της ΔΕΗ και το «καμένο» master plan του 2020
Το ρεαλιστικό σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία - Η αποτυχία του master plan του 2020 για την απολιγνιτοποίηση

Ο ναυτιλιακός γίγαντας CMA CGM ενώνει τις δυνάμεις του με startup ΑΙ
Η πενταετής συνεργασία Uα ανεβάσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη της CMA CGM στα 500 εκατ. ευρώ

Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη - Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς
Ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα που αναπτύσσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά τρομακτική και ότι πιθανότατα οι άνθρωποι θα δουν τις δουλειές τους να αντικαθίστανται πολύ σύντομα

Η προειδοποίηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ειρήνη»
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ