Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει ο χρυσός, μετά τη βουτιά που κατέγραψε νωρίτερα, στον απόηχο της ανακοίνωσης Τραμπ, ότι από τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, είναι η επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό.

Η προαναγγελία αυτή ενίσχυσε το δολάριο.

Ο Τραμπ είπε ότι οι εισαγωγικοί φόροι είναι απαραίτητοι για τον περιορισμό των μεταναστών και των παράνομων ναρκωτικών που διασχίζουν τα σύνορα των ΗΠΑ, ενώ υποσχέθηκε επίσης επιπρόσθετο δασμό 10% στα κινεζικά προϊόντα. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη γοητεία του χρυσού καθώς τον κάνει πιο ακριβό για πολλούς αγοραστές.

Φρένο στο ράλι του χρυσού – Πτώση που αγγίζει το 3%

Σε ασκήσεις ισορροπίας ο χρυσός

Ο χρυσός διαπραγματεύεται κοντά στα 2.630 δολάρια η ουγγιά από πτώση 3,4% που πυροδοτήθηκε και από την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή , η οποία περιόρισε τη ζήτηση για το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να ψηφίσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου την Τρίτη και η ψήφιση θεωρείται πιθανή, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο.

Παρόλα αυτά το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να έχει σκαρφαλώσει περισσότερο από 25% φέτος, υποστηριζόμενο από τις αγορές των κεντρικών τραπεζών και τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις μειώσεις επιτοκίων. Πολλοί αναλυτές παραμένουν θετικοί στις προοπτικές, με την Goldman Sachs Group Inc. και την UBS να βλέπουν περαιτέρω κέρδη το 2025.

«Οι επενδυτές τιμολογούν όλο και περισσότερο σε μια «Χρυσή Εποχή» της Αμερικής με επιλογές υπέρ της αγοράς – και υπέρ των κρυπτονομισμάτων – από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η ιστορία του χρέους και του ελλείμματος των ΗΠΑ ωθείται προς τα έξω», αναφέρει σε σημείωμά του ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στη MKS PAMP με έδρα τη Γενεύη. «Ο χρυσός θα πρέπει να επιστρέψει στα 2.500 δολάρια, όχι στα 3.000 δολάρια, βραχυπρόθεσμα».

Οι επενδυτές εστιάζουν τώρα στη συνεδρίαση των επιτοκίων της Fed τον επόμενο μήνα, με αρκετές αναφορές αυτή την εβδομάδα που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για την απόφαση. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Νοέμβριο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα δεδομένα προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της νομισματικής αρχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities