Ασφαλιστικές ή/και διατάξεις που αφορούν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (Φιλοδωρήματα και μείωση ασφαλιστικών εισφορών)
Στο Ν/Σ «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στην Βουλή, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
- Με το άρθρο 5, α. Θεσπίζεται :
- Αφορολόγητο για ποσά έως τριακόσια (300) ευρώ τον μήνα, για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν μισθωτοί, προαιρετικά από πελάτες της επιχείρησης, έναντι της παρασχεθείσας σε αυτούς εξυπηρέτησης και φυσικά προκύπτει η είσπραξη αυτού με την εξόφληση του λογαριασμού, δεν περιλαμβάνονται τα τυχόν μετρητά που αφήνει ο πελάτης στο τραπέζι.
Ρητά προβλέπεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή αυτή φιλοδωρήματα που προσαυξάνουν κατά συγκεκριμένο ποσό τις αποδοχές των εργαζομένων με βάση συλλογική σύμβαση ή διαιτητική απόφαση ή γραπτό όρο ατομικής σύμβασης εργασίας και εισπράττονται τακτικά, επαυξάνοντας τις αποδοχές τους και
- β) Η επιβολή προστίμου στην επιχείρηση, η οποία προβαίνει σε μείωση των μηνιαίων τακτικών αποδοχών του εργαζόμενου -από τον Νοέμβριο 2024- με ταυτόχρονη αύξηση των ποσών από φιλοδωρήματα.
Δηλαδή τίθεται ρύθμιση για την προστασία των εργαζομένων από καταχρηστική χρήση της απαλλαγής αυτής από τους εργοδότες, με στόχο την αποτροπή της αντικατάστασης του συμφωνημένου μισθού με φιλοδωρήματα, με σκοπό να αποφευχθεί η φορολόγηση μέρους αυτού.
Σε περίπτωση τέτοιας διευθέτησης επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο που ανέρχεται στο είκοσι δύο τοις εκατό (22%) της μείωσης του μισθού, σε σχέση με τον συμφωνημένο. Αυτό υπολογίζεται για διάστημα δώδεκα (12) μηνών από τη μείωση των τακτικών αποδοχών και όχι πέραν του μηνός κατά τον οποίο οι τακτικές αποδοχές επανέρχονται στο αρχικό προ της μείωσης ύψος.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για την επιβολή του προστίμου, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.
- Με το άρθρο 11, ρυθμίζει τις ασφαλιστικές εισφορές των φιλοδωρημάτων, ειδικότερα:
- Φιλοδωρήματα, κατά την παραπάνω έννοια, ανεξαρτήτως ύψους, απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.
- Η απαλλαγή από τις εισφορές δεν καταλαμβάνει φιλοδωρήματα που καταβάλλονται στους εργαζόμενους ως συγκεκριμένο ποσοστό του μισθού ή ημερομισθίου, ή σταθερό ποσό με βάση όρο ατομικής συμφωνίας, σύμβασης εργασίας ή συλλογικής σύμβασης ή διαιτητικής απόφασης και εισπράττονται τακτικά, επαυξάνοντας τις αποδοχές τους.
- Με το άρθρο 12 προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ κατά μια (1) ποσοστιαία μονάδα από 1.1.2025, που θα επιμεριστεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στους εργαζόμενους και κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στους εργοδότες.
Έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα του υψηλού μη μισθολογικού κόστους που αφορά στην εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των μισθωτών, η οποία βαρύνει τόσο τους εργοδότες όσο και τους ασφαλισμένους και με σκοπό την βελτίωση των όρων πρόσβασης στην αγορά εργασίας με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται άμεσα ελάφρυνση του ασφαλιστικού κόστους της μισθωτής εργασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους εργοδότες.
Έτσι από 1.1.2025 οι εισφορές κλάδου υγειονομικής περίθαλψης από 7,10% ορίζεται σε ποσοστό 6,10% επί των πάσης φύσεως αποδοχών με μείωση συνολικά 1% που κατανέμεται σε 0,5% για τον εργαζόμενο – ασφαλιζόμενο και κατά 05% για τον εργοδότη.
Η κατανομή των εισφορών ανά κλάδο παροχών υγειονομικής περίθαλψης και υπόχρεο έως 31.12.2024 και από 1.1.2025 έχει ως εξής:
Φυσικά η διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών, σε κάποιες περιπτώσεις μισθωτών ίσως υπάρξει μείωση των αποδοχών αντί για αύξηση. Για το μη μισθολογικό κόστος των εργοδοτών είναι σίγουρο το όφελος.
Συνολικά οι εισφορές, μισθωτών, έχουν ως εξής:
Παλαιολόγος Ι. Λιάζος
Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός
Σύμβουλος Εργασιακών & Φορολογικών
Latest News
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά
Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2025
Στα αρνητικά σημεία συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 [πίνακας]
Ποιες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις για τους πολίτες και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2025
Τι θα συμβεί σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Τα μαθήματα της πανδημίας ξεχάστηκαν και ο «γκρι ρινόκερος» παραμένει στο δωμάτιο
Η εκτεταμένη αντιπαράθεση με τον θάνατο φαινόταν να αναδεικνύει μια πιο ευγενική, ευγενική πλευρά της κοινωνίας.
Γιατί να δώσεις
Ό,τι προσφέρεις, με κάποιο τρόπο επιστρέφει σ’ εσένα. Κάποιες φορές πολλαπλάσια
Χρηματοοικονομική του Κλίματος
Για να σταματήσει η κλιματική κρίση είναι απαραίτητες μαζικές επενδύσεις σε παγκόσμια κλίμακα
Πιο σταδιακές μειώσεις επιτοκίων από Fed
Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ θεωρεί ότι μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων