Σε μια εποχή που οι περισσότερες χώρες επικαλούνται για τα προβλήματά τους τη γεωπολιτική αστάθεια, την πολιτική αβεβαιότητα, τον νεφελώδη επενδυτικό ορίζοντα, η Κύπρος κατάφερε να πετύχει τη διπλή αναβάθμιση του δικού της αξιόχρεου κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody’s. Ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που επίμονα κρατά τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια» επέλεξε σε αυτή τη χρονική στιγμή να αναβαθμίσει ύστερα από 13 χρόνια στο επίπεδο Α τα κυπριακά ομόλογα. Δεν τη φόβισε ούτε το τι θα γίνει στην παγκόσμια οικονομία με τον Τραμπ ούτε αν θα τα καταφέρει η γερμανική οικονομία.
Αιτιολογώντας την απόφασή της η Moody’s επιβράβευσε τη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ, καθώς και τη σταδιακή επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης από τους τομείς υπηρεσιών υψηλής παραγωγικότητας οι οποίοι υποστηρίζονται από τη μεταφορά έδρας πολλών εταιρειών, την καθαρή μετανάστευση, τις σημαντικές ξένες επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την ίδια ημέρα με την αναβάθμιση της Κύπρου (βράδυ Παρασκευής), ο οίκος Fitch που μας έχει δώσει οριακά την επενδυτική βαθμίδα επέλεγε να μην κάνει τίποτα παραπάνω για το ελληνικό αξιόχρεο. Ούτε καν να γυρίσει προς το θετικό την αξιολόγηση για μελλοντικές αναβαθμίσεις, τηρώντας ξεκάθαρη στάση αναμονής. Ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος, η Standard & Poor’s, πριν από έναν μήνα είχε επιλέξει να προσπεράσει επίσης την προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Το σκηνικό σε σχέση με την Κύπρο είναι διαφορετικό. Ολοι οι οίκοι μάς δίνουν τα εύσημα για τη δημοσιονομική πειθαρχία και για κάποιες μεταρρυθμίσεις, θυμίζοντας συνεχώς άλλες που δεν έχουν γίνει. Παραδέχονται όλες τις επιτυχίες που η ίδια η κυβέρνηση επικοινωνεί, με πολλά «αλλά». Οπως τη μείωση του χρέους (από τις μεγαλύτερες μετά την πανδημία στην Ευρώπη), που παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα. Την αύξηση των επενδύσεων στο 15,6%, σε απόσταση όμως ακόμα από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον ρυθμό ανάπτυξης, κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, αλλά με ένα υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο επιβαρύνεται και από τη μικρή επιβράδυνση των εσόδων από τον τουρισμό, πιθανότατα εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης από ευρωπαϊκές χώρες.
Ενώ αναγνωρίζουν πολλά από τα επιτεύγματα, διαπιστώνουν και προβλήματα. Λένε ότι όλα αυτά δεν φτάνουν. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστα το συζητάμε. Το πώς η χώρα θα πάει καλύτερα, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ειδικά τώρα που επιχειρείται να επιστρέψει η πολιτική αβεβαιότητα και κυκλοφορούν απίθανες πληροφορίες που μόνο κακό κάνουν στην οικονομία, αν δεν διαψεύδονται νωρίς, όπως αυτή για τη δήθεν έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Η άποψη επίσης που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, ότι τα επιτεύγματα είναι τεράστια στην οικονομία και δεν έχουν γίνει αντιληπτά από τους πολίτες, μόνο επανάπαυση μπορεί να δημιουργήσει, τη στιγμή που έχουν πολλά ακόμα να γίνουν για να επιστρέψουμε εκεί που με πολύ κόπο έφτασε την Παρασκευή το βράδυ η κυπριακή οικονομία.
Latest News
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές εξαγωγές
Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025
Επανα-προσδιορίζοντας τις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία
Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από την πολυετή δημοσιονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση
Η βιομηχανία ως πολλαπλασιαστής ισχύος για μια χώρα
Η βιομηχανική ανάπτυξη συνοδεύεται από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, καθώς όλοι εισπράττουν το μέρισμα της προόδου
Το μέρισμα της προόδου να διαχέεται στην κοινωνία
Το προηγούμενο διάστημα δρομολογήσαμε μια σειρά από προωθητικές πρωτοβουλίες για θέματα, μεταξύ άλλων, ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και συνεργασίες για τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Κλιματική κρίση και ενεργειακή μετάβαση: Διπλή πρόκληση που απαιτεί ρεαλισμό
Οι πολιτικές που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε θέτουν στο επίκεντρο την έννοια της ανθεκτικότητας
Εννιά θετικές αλλαγές για τους πολίτες το 2025
Η Ελλάδα επουλώνει τις πληγές της άνευ προηγουμένου κρίσης, ανεβαίνοντας σταθερά ψηλότερα
Η πρώτη καλή είδηση της χρονιάς
Ο αγιοβασιλιάτικος δείκτης PMI κατέγραψε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, του τελευταίου εξαμήνου
Η νεο-μνημονιακή πολιτική μας απομακρύνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει δεσμεύσει την Ελλάδα σε έναν πολύ στενό δημοσιονομικό κορσέ που περιλαμβάνει λιτότητα διαρκείας και φτωχοποίηση του ελληνικού λαού