
Αναταράξεις στις αγορές έχουν προκαλέσει οι προθέσεις για επιβολή επιπλέον δασμών του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα αναρωτιούνται εάν βρίσκεται ante portas ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος. Σύμφωνα με το BBC, το καναδικό δολάρο αλλά και το μεξικανικό πέσο εμφάνισαν πτωτικές τάσεις.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι μετοχές των εταιρειών αυτοκινήτων -που βασίζονται στην πορεία των εφοδιαστικών αλυσίδων- έχουν επίσης δεχθεί πλήγματα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως το βράδυ της Δευτέρας ο Dow Jones παρουσίασε ελαφρά πτώση. Ταυτόχρονα οι S&P 500 και Nasdaq ήταν πάνω.
«Η αγορά δεν ξέρει ακριβώς τι να κάνει» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών IG Group Βόρειας Αμερικής Τζο Κίναχαν. Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται ένα συνεχιζόμενο «εμπρός-πίσω» όσο οι επενδυτές προσπαθούν να καταλάβουν εάν οι προτάσεις Τραμπ θα υλοποιηθούν.
ΗΠΑ: Ξεχάστε τους «εκδικητές» ομολόγων – ‘Ερχονται οι «αστυνομικοί» των νομισμάτων
Κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις
Πάντως οι προθέσεις του κ. Τραμπ δεν αποτελούν έκπληξη καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και καιρό μιλά για τους επιπρόσθετους δασμούς ακόμη και στους συμμάχους των ΗΠΑ. Οι ανακοινώσεις έγιναν δύο μήνες προτού αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, ωστόσο κανείς δεν αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις. Σημειώνεται πως ο κ. Τράμπ ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό ενώ διεξάγει και συνομιλίες με το Μεξικό.
Οι ανακοινώσεις αυτές για τους δασμούς γίνονται δύο μήνες προτού αναλάβει επίσημα την προεδρία των ΗΠΑ, κάτι που δείχνει ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρξουν και τροποποιήσεις στα πλάνα αυτά. Πάντως εκτιμάται ότι ο Ντ. Τραμπ υποστήριξε την επιβολή επιπλέον δασμών με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζει το BBC, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρισκόμαστε πριν από το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.


Latest News

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Fed και ΕΚΤ σε ρόλο πυροσβέστη
Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι κεντρικές τράπεζες

Η μεγαλύτερη στροφή των τελευταίων 100 ετών στον προστατευτισμό
Οι δασμοί Τραμπ οδηγούν τον κόσμο στην άβυσσο των εμπορικών πολέμων καθώς αρκετές κυβερνήσεις εξετάζουν αντίμετρα - Πόσο εκτεθειμένες είναι η Ευρώπη και η Ελλάδα

Στοπ στο μεγαλύτερο λανσάρισμα gaming της Nintendo - Τι συμβαίνει με το Switch 2
Το Switch είναι η δεύτερη κονσόλα με τις περισσότερες πωλήσεις της Nintendo στην ιστορία, πίσω από το Nintendo DS

Τα «μεγάλα κεφάλια» της Wall Street στρέφονται ενάντια στους δασμούς Τραμπ
Τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street εκφράζουν την αντίθεσή του στο εμπορικό πόλεμο της κυβέρνησης Τραμπ

Προσκλητήριο από την Κίνα σε ξένους επενδυτές - Οι στόχοι του Πεκίνου
Επιχείρηση σαγήνης του κινέζου ηγέτη για να εκμεταλλευθεί την αμερικανική αναδίπλωση και να προσελκύσει κεφάλαια - «Οι πόρτες της χώρας μας θα ανοίγουν όλο και περισσότερο»

Ο Μερτς θέλει... αλλά μπορεί να ξοδέψει 1 τρισ. ευρώ; - Οι αγκυλώσεις και τα προσκόμματα
Το ζήτημα των χρονικών περιθωρίων είναι καθοριστικό - Και η Γερμανία έχει παράδοση στις καθυστερήσεις

Η εξαγορά της Rheinmetall που θα ενισχύσει την παραγωγή πυρομαχικών
Η Rheinmetall, η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας σε συμφωνία να αγοράσει τον κατασκευαστή προωθητικών πυρομαχικών

Ο πόλεμος στη Γάζα εκτίναξε στα ύψη τις εξαγωγές της πολεμικής βιομηχανίας του Ισραήλ
Το Ισραήλ αναγκάστηκε λόγω συνθηκών να αναπτύξει εγχώριες δυνατότητες κατασκευής όπλων και καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες

Ποιες τεχνικές... στρίβειν από τους δασμούς Τραμπ εγκαινιάζουν οι εταιρείες
Εταιρείες συμβούλων δηλώνουν ότι υπάρχουν μέθοδοι για τη μείωση της αναφερόμενης αξίας των εισαγωγών κατά ένα πέμπτο ή περισσότερο

Γιατί ζητούν από τον Ζάκερμπεργκ αποζημίωση $2,4 δισ. - Τι συμβαίνει στην Αφρική
Οι ενάγοντες ζητούν επίσης αλλαγές στον αλγόριθμο του Facebook και πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην Αφρική