Στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ομίλου ΔΕΗ στην ενεργειακή ασφάλεια και την γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης κατά την κεντρική ομιλία του στη διάρκεια του συνεδρίου «Geopolitics and Energy Security: A Brussels Conversation» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο German Marshall Fund of the United States σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).
«Η ενέργεια δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα. Είναι θεμέλιο της οικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας. Οι επιλογές που κάνουμε σήμερα όχι μόνο διαμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο αλλά επηρεάζουν την οικονομική ευημερία της περιοχής μας» είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της ΔΕΗ εξηγώντας ότι καθώς η ΔΕΗ είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στη ΝΑ Ευρώπη, έχει σημαντικότερο ρόλο και μεγαλύτερη ευθύνη.
Υπεράκτια αιολικά: Τα 12 βήματα που ανοίγουν τους πρώτους διαγωνισμούς [χάρτης]
Ενεργειακή ασφάλεια
Όπως τόνισε ο CEΟ της ΔΕΗ, ο ρόλος του Ομίλου αφορά πλέον στην περιχαράκωση της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση της ανάπτυξης και της προόδου μέσω προσιτών και καινοτόμων λύσεων. «Η Νοτιοανατολική Ευρώπη βρίσκεται στο σταυροδρόμι κρίσιμων οδών μεταφοράς ενέργειας. Και ως εκ τούτου, έχουμε να παίξουμε βασικό ρόλο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Στάσσης.
«Η αποανθρακοποίηση δεν είναι πλέον θέμα επιλογής ούτε αν πιστεύουμε ή όχι στην κλιματική αλλαγή. Είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας», εκτίμησε ο κ. Στάσσης, αναλύοντας τη σημασία του ρόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την καίρια θέση της στους διαδρόμους μεταφοράς ενέργειας.
Σε μια ζωντανή μονοήμερη σειρά συζητήσεων στο σταυροδρόμι της ενέργειας, της γεωπολιτικής και της ανταγωνιστικότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο κ. Στάσσης έκανε εκτενή αναφορά στην μακροχρόνια συνεργασία της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «χωρίς το αμερικανικό LNG, η Γηραιά Ήπειρος θα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς εμφανείς εναλλακτικές λύσεις».
Κατά τη διάρκεια του forum, υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχοι και ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων ηγετών από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, συζήτησαν πώς οι μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές συνθήκες και οι διαφοροποιούμενες αλυσίδες εφοδιασμού επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στο εάν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν να είναι στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση καθώς και τις τεχνολογίες και τις πολιτικές για την υποστήριξή της.
Ο Philippe Ducom, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil στην Ευρώπη, τόνισε τη σημασία της μεγάλης γραφειοκρατίας στην Ευρώπη όσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις, συγκρίνοντάς τις με τις πιο ευκίνητες διαδικασίες στις ΗΠΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ευρώπη έχει περισσότερα μαστίγια από καρότα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν περισσότερα καρότα παρά μαστίγια.
Στο συνέδριο του GMF συμμετείχε από τον Όμιλο ΔΕΗ και η Γενική Διευθύντρια Στρατηγικής, κα. Έλενα Γιαννακοπούλου.
Το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών- German Marshall Fund of the United States (GMF) είναι ένας μη κομματικός, μη κερδοσκοπικός, διατλαντικός οργανισμός με έδρα στην Ουάσιγκτον και γραφεία στην Άγκυρα, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, το Βουκουρέστι, το Παρίσι και τη Βαρσοβία. Το GMF συνεισφέρει στην έρευνα και την ανάλυση σε διατλαντικά και παγκόσμια ζητήματα, συγκεντρώνει ηγέτες πολιτικής και επιχειρήσεων σε διεθνή συνέδρια και υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δημοκρατία. Το GMF εστιάζει στην πολιτική, την ηγεσία και την κοινωνία των πολιτών.
Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτικής έρευνας αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του κόσμου.
Latest News
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα
Ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2024 – Κάτω οι τιμές αλλά και η ζήτηση
Στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2024 οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν 1.480 φορές, σύμφωνα με την Eurelectric
Με άνοδο η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου - Έφτασε τα 51 ευρώ/Μεγαβατώρα
Στον απόηχο της διακοπής των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας, η τιμή στο φυσικό αέριο ξεκίνησε ανοδικά το νέο έτος
Τι σημαίνει το τέλος του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας;
Κίεβο και Μόσχα δεν ανανέωσαν τη συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών προς την ΕΕ. Τι σημαίνει το τέλος της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου;