Τις συστάσεις τους για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, με στρατηγική που θα προσδώσει στη χώρα συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα την καταστήσει πρωτοπόρο σε επιλεγμένα πεδία εφαρμογής της νέας τεχνολογίας, παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την ΤΝ.
Τεχνητή νοημοσύνη: Η προειδοποίηση του Γιόσουα Μπένγκιο
Οι προτεραιότητες
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους που προτάσσει η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή ή ασθενή, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στον στόχο της περαιτέρω αύξησης της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού για υψηλή τεχνολογία, ενώ σημειώθηκε ότι στον συγκεκριμένο χώρο μία χώρα μπορεί να επωφεληθεί από την καλλιέργεια μίας θετικής δυναμικής, όπου η επιτυχία των πρώτων επενδυτών λειτουργεί ως «φάρος» για την έλευση κι άλλων εταιρειών στη συνέχεια.
Εξι έργα
Για την εξυπηρέτηση των στόχων αυτών η Επιτροπή συνέστησε έξι εμβληματικά έργα, με πρώτα την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρας πρότυπο στη συλλογή και διακυβέρνηση των δεδομένων, τα οποία είναι απαραίτητη βάση για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και την ίδρυση ενός κέντρου αριστείας για την ΤΝ, το οποίο θα αποτελεί ερευνητικό και εκπαιδευτικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμά η επιτροπή, αφενός θα τεθεί ένα πρωτοποριακό ρυθμιστικό – λειτουργικό πλαίσιο και αφετέρου θα συγκροτηθεί ένας πυρήνας διεπιστημονικής καινοτόμας έρευνας, προωθώντας την ανάπτυξη της ΤΝ και ταυτόχρονα τονώνοντας το επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Στα εμβληματικά έργα περιλαμβάνονται, ακόμα, η ανάπτυξη μιας κεντρικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας ΤΝ η οποία θα υποστηρίζει τη διδασκαλία, τη μάθηση και τη διαδικτυακή συνεργασία· η ενθάρρυνση της ανάπτυξης οικοσυστημάτων ΤΝ γύρω από δεδομένα, υπολογιστικούς πόρους και ευκαιρίες για επενδύσεις και εκπαίδευση, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία AI Factory· η δημιουργία ενός χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα, που θα προωθήσει την αξιοποίηση ελληνικών κειμένων και έργων πολιτισμού από τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την ΤΝ, κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην ακριβέστερη ενσωμάτωση αυτών των πληροφοριών στην εκπαίδευση της ΤΝ όσο και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας· και η εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου forum για την ηθική της ΤΝ και ενός παγκόσμιου παρατηρητηρίου για την ΤΝ στη δημοκρατική διαδικασία.
Στην υπηρεσία των πολιτών
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκε πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και της ευημερίας τους, ενώ παράλληλα τονίστηκε η σημασία της σωστής επικοινωνίας του μετασχηματισμού που θα επιφέρει η ΤΝ, ώστε η κοινωνία να κάνει κτήμα της τη νέα τεχνολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των ευκαιριών και των προκλήσεων που παρουσιάζονται, έγινε επίσης χαρτογράφηση κινδύνων, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει την ανάγκη έξυπνης ρύθμισης για την προστασία παιδιών και εφήβων από την έκθεση στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πλέον έχει ιδιαίτερη σημασία η οργάνωση της δουλειάς που πρέπει να γίνει, κυρίως η ανάπτυξη απτού σχεδιασμού για την υλοποίηση της στρατηγικής, η προτεραιοποίηση των προτάσεών της Επιτροπής αλλά και ο συνδυασμός τους με συναφείς δράσεις που ήδη είναι σε εξέλιξη, όπως προγράμματα εκπαίδευσης.
«Όσο έχω μπορέσει να διατρέξω το προσχέδιο, είναι πραγματικά ένα κείμενο – σημείο αναφοράς και είναι ο ορισμός του πώς φανταζόμουν την εθνική στρατηγική για την πατρίδα μας. Και βέβαια, νομίζω ότι αυτό το οποίο θα μας απασχολήσει από ‘δω και στο εξής είναι το σχέδιο υλοποίησης για τα επόμενα βήματα, διότι θέτετε πολύ συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, άρα το πώς θα εφαρμόσουμε τη στρατηγική και ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης των επιμέρους projects και πώς θα μπορούμε να παρακολουθούμε την υλοποίησή της, νομίζω ότι είναι το επόμενο θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει. Αλλά σήμερα ας πάμε ένα βήμα πίσω και να δούμε κατ’ αρχάς τι είναι αυτά τα οποία μας προτείνετε και τι θέλετε να συζητήσουμε σήμερα», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης
«Νομίζω σήμερα είναι μια μέρα πιο -ας το πούμε- πανηγυρική, δεν κάνουμε δουλειά, ωστόσο έχει προηγηθεί πολύ σκληρή δουλειά της Επιτροπής τον τελευταίο χρόνο και έπεται, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, ακόμα πιο σκληρή δουλειά για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων. Γιατί, ενώ προσπαθήσαμε οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και να έχουν σημαντική πιθανότητα για μεγάλο αντίκτυπο στη χώρα, παρόλα αυτά η υλοποίηση είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Επομένως, σημειολογικά σημαντική είναι η σημερινή ημέρα που παραδίδουμε το έργο μας», σημείωσε από την πλευρά του, στην αρχική τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευθύνη να αναλάβω αυτό το έργο, και να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τα μέλη της Επιτροπής, καθώς και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου και τον Κυριάκο Σαμπατακάκη για τον εξαιρετικό συντονισμό της Επιτροπής αυτής.
»Όπως έλεγα πριν, ο σκοπός μας είναι να χαρτογραφήσουμε ευκαιρίες για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα και για τον μετασχηματισμό της χώρας στην καινούργια εποχή. Θεωρώ, και τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν, ότι είναι υπαρξιακής σημασίας να γίνει αυτός ο μετασχηματισμός με επιτυχία.
»Ο μετασχηματισμός αυτός θεωρώ είναι μεγαλύτερη πρόκληση από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και νομίζω η διαφορά είναι παρόμοια με το ανθρώπινο ταλέντο και την υποδομή που χρειάζεται γι’ αυτόν το μετασχηματισμό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, είναι πιο εύκολο να τον προμηθευτείς, να τον αγοράσεις από παρόχους με τη σωστή πολιτική βούληση για την εφαρμογή του στη χώρα. Η κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη ικανότητα σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια και εκεί πραγματικά είναι σημαντικός ο μετασχηματισμός που έχει ήδη γίνει.
»Ωστόσο, θεωρώ ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι άλλη “πίστα”. Και για να παίξουμε στην Α’ Εθνική σε αυτόν τον τομέα, χρειάζεται πολιτική βούληση και χρειάζεται και συνεργασία μεταξύ του κράτους, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα.
»Στο κείμενο της Επιτροπής έχουμε χαρτογραφήσει ευκαιρίες εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στη χώρα και επίσης έχουμε και κάποια εμβληματικά προγράμματα τα οποία προτείνουμε στην εισαγωγή και τα οποία αναλύονται περισσότερο, από πολλές οπτικές γωνίες, στα κεφάλαια της Επιτροπής.
»Θεωρούμε ότι τα εμβληματικά προγράμματα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να παίξουμε στην Α’ Εθνική σε αυτόν τον τομέα. Κάποια από αυτά είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν, μάλιστα κάποια από αυτά ήδη είναι στην αρχή της υλοποίησής τους. Ωστόσο, άλλα είναι δυσκολότερα, όμως θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά να γίνουν. Περιγράφουμε, στον βαθμό που μπορούμε, σε ένα κείμενο 100 σελίδων, το τι προτείνουμε να κάνουμε και γιατί έχει μεγάλη σημασία να υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις», συνέχισε ο κ. Δασκαλάκης.
Οι συμμετέχοντες
Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κίμων Δρακόπουλος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Παγουλάτος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Τίμος Σελλής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, John Tasioulas, Χαράλαμπος Τσέκερης και Ιωάννης Πήτας. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Άκης Σκέρτσος, οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Latest News
Ποιες κινεζικές εταιρείες AI θα μπορούσαν να... μιμηθούν την DeepSeek
Το DeepSeek συντάραξε τις παγκόσμιες αγορές και συγκλόνισε τη Silicon Valley, αλλά είναι μόνο μία από τις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των ΗΠΑ
Λιανγκ Ουενφένγκ: Ο 40χρονος Ασιάτης που αλλάζει τον κόσμο της ΑΙ
Ο 40άρης ηλεκτρολόγος που δημιούργησε την DeepSeek «έβαλε τα γυαλιά» στο περιβόητο ChatGPT και έσπειρε τον πανικό στη Wall Street
Επενδύσεις 40 εκατ. από ΤITAN σε ΑΙ, PropTech και ClimateTech
Η ΤΙΤΑΝ επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της και επιταχύνει τη στρατηγική καινοτομίας - Νέες Venture Capital επενδύσεις σε τομείς υψηλής δυναμικής
Το σχέδιο Κεραμέως για την απάντηση στις προκλήσεις της ΑΙ
Ομιλία Κεραμέως στις Βρυξέλλες για τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την κοινωνία
Η Ευρώπη προχωρά με το AI Act παρά τις απειλές Τραμπ
Το AI Act φέρνει συγκεκριμένους κανόνες συμμόρφωσης για τις Big Tech οι οποίες στηρίζονται από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο
Η κινεζική DeepSeek βοηθά την Ευρώπη στην κούρσα της ΑΙ
Εταιρείες ΑΙ που μέχρι τώρα πλήρωναν τις υψηλές χρεώσεις της OpenAI μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους πολύ φθηνότερα με to γλωσσικό μοντέλο DeepSeek
Η SoftBank και η OpenAI επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στην Ιαπωνία
Η κοινοπραξία, SB OpenAI Japan, θα ανήκει στην OpenAI και σε μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τη SoftBank και τον εγχώριο κλάδο τηλεπικοινωνιών της
Πώς οι AI Agents συμβάλλουν στη βελτίωση της εξυπηρέτησης στις δημόσιες υπηρεσίες
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Salesforce, οι AI Αgents προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών
Η μεγάλη ελπίδα της Ευρώπης στην AI έχασε το momentum
Η Mistral χαιρετίστηκε ως δυνητικός παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία της AI. Αλλά έχασε έδαφος από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ - και πλέον από την αναδυόμενη κινεζική DeepSeek
Το 93% των στελεχών πληροφορικής σχεδιάζει να εφαρμόσει AI Agents
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας της Salesforce δείχνουν ότι η αυξανόμενη ζήτηση στον τομέα της πληροφορικής δημιουργεί νέες ευκαιρίες για βελτίωση της αποδοτικότητας με χαμηλότερο κόστος, μέσω των ΑΙ Agents