
Η τύχη της Elpedison κρίνεται σε λίγες εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Helleniq Energy υπέβαλε πρώτη την περασμένη εβδομάδα προσφορά για την εξαγορά του 50% της Elpedison που κατέχει η ιταλική Edison.
HELLENiQ ENERGY: Οι διαπραγματεύσεις για Elpedison καθορίζουν την τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Πρώτη η Helleniq Energy, όπως άλλωστε είχε αναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, κατέθεσε προσφορά
Η προσφορά της Helleniq Energy για την Elpedison
Η διαγωνιστική διαδικασία για τον πλήρη έλεγχο της Elpedison, όπως αναφέρουν πηγές, ανάμεσα στους δύο μετόχους ξεκίνησε.
Πρώτη η Helleniq Energy, όπως άλλωστε είχε αναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, κατέθεσε προσφορά.
Το ερώτημα όλων είναι αν θα απαντήσει η Edison. Οι πληροφορίες θέλουν τους Ιταλούς να υποβάλλουν με τη σειρά τους προσφορά κι έτσι η «μονομαχία» ανάμεσα στους δύο εταίρους να ανάβει…
Πηγές αναφέρουν ότι η Edison έχει δικαίωμα να υποβάλλει προσφορά εντός 15 ημερών, ενώ όπως έχει γράψει ο ΟΤ, η οικονομική της πρόταση θα πρέπει να έχει διαφορά από εκείνη της Helleniq Energy πάνω από 5%.
Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει αναδειχθεί ο ένας και μοναδικός μέτοχος της Elpedison
Ένας και αποκλειστικός μέτοχος
Όλα δείχνουν ότι η διαδικασία ανάδειξης του νέου και αποκλειστικού μετόχου για την Elpedison δεν θα κρατήσει πολύ…
Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει αναδειχθεί ο ένας και μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ενέργειας.
Η Ηelleniq Energy όπως έχει τονίσει και ο κ. Σιάμισιης επιδιώκει την απόκτηση της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ώστε με τον τρόπο αυτό να βρίσκεται στην αγορά μόνο με αυτήν την εταιρεία.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει εκκινήσει τις διαδικασίες πώλησης του μεριδίου της 35% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου μέσω της θυγατρικής ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ βρισκόταν και με αυτήν την εταιρεία στην προμήθεια ενέργειας.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Edison επίσης επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της Elpedison με τους Ιταλούς να δηλώνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά ενέργειας.
H Elpedison
Ο όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Elpedison, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα οικονομικά στοιχεία (2023) είχε κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ, EBITDA 75,7 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά φόρων 31,8 εκατ. ευρώ.
Το μερίδιο στην εκπροσώπηση φορτίων τον Οκτώβριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στο 5,86% κι έτσι η Elpedison είναι ο τέταρτος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας σε σειρά κατάταξης.
Διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 820 MW με την πρώτη να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Helleniq Energy στα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης και τη δεύτερη στη Θίσβη Βοιωτίας. Η Elpedison επίσης κατέχει άδεια για FSRU στη Θεσσαλονίκη αλλά και για νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826 MW πάλι στη Θεσσαλονίκη.


Latest News

Οι Έλληνες μαθητές πιο πρόθυμοι να ανακαλύψουν τα οφέλη της AI
Η έρευνα του Ιδρύματος Vodafone παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας

Η Edison υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση του 50% της συμμετοχής της στην ELPEDISON BV
Η τρέχουσα αξία της συναλλαγής, που εξακολουθεί να υπόκειται σε προσαρμογές, αντιστοιχεί περίπου σε 200 εκατ. ευρώ

Χρήστος Μεγάλου: Στρατηγικές συνεργασίες στο επίκεντρο της ανάπτυξης
Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για μια βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθρωποκεντρική οικονομία, παρουσίασε ο Χρήστος Μεγάλου στο Delphi Economic Forum X

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών
Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Τι ψάχνει ο Ταμβακάκης στην Megas Yeeros του Λούστα – Το παρασκήνιο του deal
Γιατί το EOS του Ταμβακάκη επενδύει στην Megas Yeeros – Πώς έγινε η προσέγγιση των δύο πλευρών - Τι λέει ο Νίκος Λούστας στον ΟΤ

Με 2,1 δισ. η ΔΕΗ «πρασινίζει» τη Δ. Μακεδονία – Στην πρώτη γραμμή και η RWE
Ο Όμιλος ΔΕΗ χτίζει συνολικά φωτοβολταϊκά 2,13 GW δίνοντας «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια σε 715.000 σπίτια κι επιχειρήσεις - Άλλα δύο έργα από τη συμμαχία με τη γερμανική RWE

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά
Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

ΟΤ Delphi Economic Forum X: Τι βλέπουν για τον εμπορικό πόλεμο 4 ελληνικοί όμιλοι
Τι είπαν ο Αλέξανδρος Εξάρχου (AKTOR) ο Γιώργος Μαργώνης (Παπαστράτος) ο Γιάννος Κοντόπουλος (AthexGroup) και ο Βασίλης Τσάιτας (HELLENiQ ENERGY)