Δεν το βάζει κάτω η ρωσικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στην ελληνική αγορά και μετά από επενδυτική… σιωπή τριών χρόνων πάτησε ξανά το γκάζι, ανοίγοντας τις προηγούμενες εβδομάδες μαζεμένα τρία νέα καταστήματα.

Mere: Τι καταστήματα αναζητούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα νέα καταστήματα σε Εύοσμο Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα και Αμαλιάδα ανεβάζουν τον αριθμό των σημείων πώλησης της Mere σε επτά συνολικά επί ελληνικού εδάφους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο super discounter έχει δρομολογήσει το άνοιγμα και ενός ακόμη σούπερ μάρκετ, αποκτώντας παρουσία και στην περιοχή των Γιαννιτσών.

Θυμίζουμε ότι τα πρώτα (και μοναδικά μέχρι τον Οκτώβριο εφέτος) ρωσικά υπερεκπτωτικά σούπερ μάρκετ της αόρατης οικογένειας Shnayder άνοιξαν στη χώρα μας το 2021 και από 5 που ήταν είχαν μείνει 4: σε Αγρίνιο, Κόρινθο, Λάρισα και Τρίπολη, καθώς το κατάστημα στον Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη έβαλε λουκέτο το 2022.

Οι 8 ΑΜΚ και οι ζημιές των 2,19 εκατ. της Mere

Βεβαίως ακόμη και το double στο δίκτυο πόρρω απέχει από το αρχικό σχέδιο των Ρώσων, όπως τουλάχιστον είχε παρουσιαστεί στους προμηθευτές της αλυσίδας, καθώς είχαν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ανοίξουν 80 καταστήματα στην Ελλάδα.

Βεβαίως η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πάγωσαν τα αναπτυξιακά πλάνα των Ρώσων λιανέμπορων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση όμως οι ιδιοκτήτες της Torg – Hellas ΙΚΕ, η οποία διαχειρίζεται την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Mere στην ελληνική αγορά, το παλεύουν, έχοντας προχωρήσει σε οκτώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από το 2019 μέχρι σήμερα, με το κεφάλαιο της εταιρείας να φθάνει πλέον 2.245.000 ευρώ.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της αλυσίδας στην ελληνική αγορά για τη χρήση του 2023, οι πωλήσεις της Torg – Hellas ΙΚΕ αυξήθηκαν στα 7,464 εκατ. ευρώ από 4,850 εκατ. ευρώ το 2022.

Ωστόσο και στην 5η οικονομική χρήση της εταιρείας η τελευταία γραμμή του ισολογισμού ήταν κόκκινη, καθώς παρουσίασε ξανά ζημιές αν και μειωμένες σε σχέση με το 2022 (-414.009,42 ευρώ από -609.990,41).

Τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται σε 43.037,28 ευρώ επηρεαζόμενα εκ των αποτελεσμάτων χρήσεων, με τις συσσωρευμένες ζημιές να φθάνουν τα 2.191.462,72 ευρώ.

Την ίδια περίοδο και παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει ορισμένες διεθνείς κυρώσεις, η Mere (γνωστή ως Svetofor στη Ρωσία) γνωρίζει οικονομική επιτυχία συνολικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 40% πέρυσι, φτάνοντας τα 5 δισ. ευρώ.

Οι μέτοχοι και η απλή προσέγγιση

Βασικός μέτοχος της Torg – Hellas είναι ο Sergey Shnayder (79%) και μικρομέτοχοι ο αδελφός του Andrey Shnayder (15%) και ο Valeriy Iakovlev (6%), ενώ διαχειρίστρια και υπογράφουσα τον ισολογισμό είναι η Irina Chikunova.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Mere δεν διαφέρει και πολύ σε σχέση με τη βασική φιλοσοφία της Aldi και της Lidl, αν και οι Ρώσοι έχουν υιοθετήσει ένα πιο απλοποιημένο μοντέλο, προσφέροντας περιορισμένη επιλογή περίπου 1.500 καθημερινών κωδικών τροφίμων και μη τροφίμων σε σημαντικά μειωμένες τιμές.

Αυτό επιτυγχάνεται με άμεσες συνεργασίες με τη βιομηχανία και αυστηρούς ελέγχους κόστους.

Όπως αναφέρεται από την ίδια την αλυσίδα, «στους προμηθευτές προσφέρουμε αυτόματες πληρωμές κάθε εβδομάδα για ό,τι έχει πωληθεί στην διάρκειά της. Η συνεργασία είναι διάφανη και ειλικρινής. Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ή επιβαλλόμενες εκ των υστέρων εκπτώσεις. Οι τιμές που αναφέρονται στην σύμβαση προμήθειας είναι οι τιμές που λαμβάνει ο προμηθευτής στον τραπεζικό του λογαριασμό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις