![Airbnb: Καταγράφει ισχυρή ζήτηση στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα – Στο top 5 της Ευρώπης [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/airbnb-scaled.jpg)
Με αύξηση 31% τρέχει φέτος τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα, σε σύγκριση με πέρυσι η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου «airbnb» στην Αθήνα σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της AirDNA.
Airbnb: Ερχονται αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας – Στόχος η σύγκλιση με τα ξενοδοχεία
Η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση μεταξύ των δέκα κορυφαίων ευρωπαϊκών πόλεων με βάση το ποσοστό ανόδου της ζήτησης με το Βουκουρέστι να είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 46% την Κρακοβία να ακολουθεί με 45%, στην τρίτη θέση να βρίσκεται το Παρίσι με 36% και την Βουδαπέστη να είναι στην τέταρτη θέση με 33%.
Η Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τάση υπογραμμίζει η AirDNA με τη δυναμική της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να επεκτείνεται και πέρα από τον Δεκέμβριο

Η ζήτηση για Airbnb
Η Ευρώπη συνεχίζει να καταγράφει ανοδική τάση υπογραμμίζει η AirDNA με τη δυναμική της ζήτησης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να επεκτείνεται και πέρα από τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα η τρέχουσα ζήτηση είναι αυξημένη κατά 19% σε ετήσια βάση για τον Δεκέμβριο, μειώνεται στο 17% για τον Ιανουάριο και στο 7% για τον Φεβρουάριο.
Η ζήτηση για τον Μάρτιο είναι επί του παρόντος μειωμένη κατά 2%, ενώ η ζήτηση για τον Απρίλιο είναι αυξημένη κατά 37%, καθώς το Πάσχα μεταφέρεται «πέφτει» φέτος στις 20 Απριλίου ενώ πέρυσι ήταν στις 31 Μαρτίου. Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, οι χώρες της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης οδηγούν την αύξηση της ζήτησης στο νέο έτος.

Τι συμβαίνει με το Airbnb στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης είναι 40% σε ετήσια βάση στη Φινλανδία και τη Νορβηγία για το διάστημα Δεκεμβρίου έως Φεβρουάριο. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία βλέπουν αύξηση της ζήτησης κατά 25% ή περισσότερο σε ετήσια βάση για τους επόμενους τρεις μήνες. Οι χώρες που παρουσιάζουν βραδύτερη αύξηση της ζήτησης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Κροατία και η Ιρλανδία.
Η χώρα μας με ποσοστά ανόδου της ζήτησης πάνω από 20% τον Δεκέμβριο σχεδόν 10% τον Ιανουάριο και μειωμένη κατά 15% περίπου τον Φεβρουάριο βρίσκεται περίπου στο μέσον της σχετικής κατάταξης.
Δυναμικός ο Οκτώβριος
Η ανοδική κίνηση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης του επόμενου τριμήνου έρχεται σαν συνέχεια μιας αξιοσημείωτης δυναμικής του Οκτωβρίου με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 17,7% σε ετήσια βάση και τους νότιους προορισμούς να ηγούνται ενός κύματος ανάπτυξης που αύξησε την πληρότητα σε 19 από τις 20 κορυφαίες αγορές.
Παράλληλα μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών με την υψηλότερη ζήτηση στα καταλύματα τύπου «Airbnb», οι 19 σημείωσαν αύξηση της πληρότητας τον περασμένο μήνα. Με τους ταξιδιώτες να κυνηγούν τις τελευταίες ακτίνες του μεσογειακού ήλιου, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία είδαν αύξηση της πληρότητας πάνω από 6%, σημειώνει η AirDNA με την Ελλάδα να προηγείται με αύξηση στις πληρότητες κατά +6,7%, την Ισπανία να ακολουθεί με +6,3% και την Κροατία με +6,0%.
Η πορεία των τιμών και τα πολυτελή διαμερίσματα
Χάρη στην υψηλότερη πληρότητα, οι Ισπανοί οικοδεσπότες δεν χρειάστηκε να μειώσουν τις τιμές τους τόσο πολύ αυτή την περίοδο. Πέρυσι, η μέση τιμή δωματίου (ADR) τον Σεπτέμβριο ήταν 12,5% χαμηλότερες από τον Αύγουστο και μειώθηκε άλλο ένα 6% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο. Φέτος, η ADR τον Σεπτέμβριο ήταν μόνο 10,3% χαμηλότερα από τον Αύγουστο και μόνο 4,5% από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.
Ανάλογη εικόνα παρουσίασε και η Ελλάδα. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 25% από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο φέτος, σε σύγκριση με μια πιο απότομη πτώση 29% το 2023. Η ισχυρή πληρότητα της ενδιάμεσης περιόδου έδωσε στους οικοδεσπότες μεγαλύτερη τιμολογιακή δύναμη, με την Ισπανία και την Ελλάδα να αποδεικνύουν πώς η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε σταθερότερες τιμές κατά τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο σε σύγκριση με τις πιο απότομες μειώσεις του 2023.
Τέλος η AirDNA επισημαίνει ότι αυτό το φθινόπωρο παρατηρήθηκε μια σαφής στροφή προς τις πολυτελείς διαμονές – καθώς τα πολυτελή καταλύματα έγιναν πιο προσιτά κατά την ενδιάμεση περίοδο.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.
![Σπίτι μου 2: Στο… ράφι τα δάνεια – Ακίνητα παλιά και ακριβά [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akin4-1-600x399.jpg)
«Κρυμμένος θησαυρός» η αναζήτηση φθηνής στέγης - Τα εμπόδια στο Σπίτι μου 2
Η εξεύρεση ακινήτων εξακολουθεί να είναι το μεγάλο αγκάθι και για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2

Orilina Properties: Κέρδη ρεκόρ 19,27 εκατ. ευρώ για το 2024
Η προσαρμοσμένη ετήσια απόδοση επί της Eπιχειρηματικής Aξίας (Enterprise Value) του Ομίλου Orilina Properties ανήλθε σε 17,2%

Ανδριόπουλος (DIMAND): Σε 10 χρόνια θα λυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα της κατοικίας
«Το πρόβλημα της κατοικίας είναι ένα ζήτημα που επιλύεται αν συνεργαστούν όλοι, υποστήριξε ο Δ. Ανδριόπουλος της DIMAND
![Ενοίκια: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προσιτές τιμές, πού έχουν εκτοξευθεί [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_enoikia24-600x352.png)
Γιατί ξέφυγαν οι τιμές των ενοικίων - Οι φθηνές και ακριβές περιοχές [πίνακες]
Δεν σταματά η άνοδος στα ενοίκια - «Άπιαστο όνειρο» αποτελεί η αναζήτηση κατάλληλου και προσιτού ακινήτου