Η ασφάλεια και η ειρήνη των κρατών αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα για τις οικονομίες των μεμονωμένων κρατών, αλλά και τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας , καθώς ευνοεί την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτρέπει στα κράτη να κατανείμουν τους πόρους τους στην εσωτερική ανάπτυξη και στις επενδύσεις, οι οποίες αυξάνουν μακροπρόθεσμα την ευημερία των πολιτών, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των χωρών σε διεθνές επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά συνταρακτικά γεγονότα, όπως η πανδημία του Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, η γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνικά αστάθεια, οι εντάσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό πολλών κρατών, έχουν αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και έχουν συμβάλει σε καταιγιστικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την ανακατάταξη των κρατών σε όρους ειρήνης και ασφάλειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει η καταγραφή και η αποτύπωση των ποιοτικών αυτών στοιχείων σε ένα και μόνο δείκτη!
Το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (IEP) έχει αναπτύξει ένα τέτοιο δείκτη, τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index), με σκοπό την αξιολόγηση 163 χωρών (κάλυψη του 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) βάσει της επίδοσής τους σε 23 ποσοτικούς και ποιοτικούς υποδείκτες, οι οποίοι εντάσσονται σε τρεις γενικούς τομείς: το επίπεδο κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας, την έκταση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, και το βαθμό στρατιωτικοποίησης των χωρών. Συγκεκριμένα, οι κύριοι παράγοντες που εξετάζονται είναι οι εξής: ο αριθμός των βίαιων θανάτων, ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας, η πυρηνική ισχύς, οι συνθήκες ειρήνης, η κοινωνική προστασία, οι εσωτερικές συγκρούσεις, και οι διεθνείς σχέσεις. Τα δεδομένα του δείκτη ανανεώνονται σε ετήσια βάση και δείχνουν την οικονομική αξία της διατήρησης της ειρήνης και τους τρόπους ανάπτυξης ειρηνικών κοινωνιών.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται οι 10 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου για το 2024, και αντιπαρατίθενται οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για το ίδιο έτος για λόγους σύγκρισης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το επίπεδο της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 0,56%, τη 12η καταγεγραμμένη επιδείνωση σε σειρά 16 ετών, με συνολικά 97 χώρες να σημειώνουν επιδείνωση. Πρόκειται για αρνητικό ετήσιο ρεκόρ από το 2007 ,χρονιά που δημιουργήθηκε ο δείκτης. Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες για το 2024 είναι οι: Ισλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Πορτογαλία, Δανία, Σλοβενία και Μαλαισία. Αντίστοιχα, οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για το 2024 είναι: Υεμένη, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Αφγανιστάν, Ουκρανία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ρωσία, Συρία, Ισραήλ και Μαλί.
Παρά τις εντάσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παραμένουν στη λίστα των πιο ασφαλών χωρών παγκοσμίως, με πρώτη την Ισλανδία, θέση που διατηρεί από το 2008.
Αναφορικά με την χώρα μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα σημείωσε την τέταρτη κατά σειρά μεγαλύτερη βελτίωση το 2024, σκαρφαλώνοντας 17 θέσεις με αποτέλεσμα να ανέλθει στην 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της βίας στην Παγκόσμια Οικονομία ανήλθε το 2023 σε 19.1 τρις δολάρια σε όρους PPP, αποτελώντας το 13.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η Αφροδίτη Σταθοπούλου είναι Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου του Πειραιά, Επιστημονική Συνεργάτις Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Latest News
Πώς δεν θα πληρώσετε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 στην τροποποίηση του φορολογικού έτους 2024 (Α' μέρος)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ τροποποιώντας τη δήλωση Ε9
Κάλεσμα ευρωπαϊκής αφύπνισης: Ακόμα μια τετριμμένη κοινοτοπία;
Trump (et Musk) ante Portas
Έκδοση κληρονομητηρίου με πράξη δικηγόρου – Τι ισχύει
Η δημόσια πίστη διασφαλίζει το δικαίωμα στην κληρονομία, αλλά δεν καλύπτει άλλες νομικές ελλείψεις
Σε νέα ιστορικά υψηλά η τιμή του χρυσού – Τι φοβούνται οι επενδυτές;
Παρά την οριοθέτηση των γεωστρατηγικών κινδύνων στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, της Κορέας και της Ουκρανίας, το "ασφαλές" καταφύγιο σφύζει από επενδυτές
DeepSeek: Η κινεζική έκπληξη που αλλάζει το παιχνίδι
Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο ισχύος, το ότι η DeepSeek παρουσιάζει ένα ανταγωνιστικό GPT, φέρνει νέα δεδομένα στο τραπέζι
Τι φέρνουν οι αποφάσεις ΕΚΤ – FED για την ισοτιμία ευρώ δολαρίου
Αυξάνονται σηματικά οι πιθανότητες να κινηθεί η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω από το parity
Οι ασφαλιστικές εισφορές του 2025 για τους επαγγελματίες
Υπενθυμίζεται η υποχρέωση των εν λόγω ασφαλισμένων, ότι μέχρι την Παρασκευή 31.1.2025, πρέπει να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2025
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΙΑ’ Μέρος)
Περιπτώσεις διακίνησης αγαθών μέσω μεταφορικών επιχειρήσεων ή μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών
Μισθώσεις Χωρίς Ρίσκο: Η Αξία της Νομικής Υποστήριξης
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Ο αγώνας υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε: Μια νέα εποχή για τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια δυναμική;
Η κυκλοφορία του νέου υψηλής απόδοσης μοντέλου ΤΝ της DeepSeek από Κινέζους προγραμματιστές, ισχυρό βήμα στη δημοκρατικοποίησή της