Η ασφάλεια και η ειρήνη των κρατών αποτελεί έναν αποφασιστικό παράγοντα για τις οικονομίες των μεμονωμένων κρατών, αλλά και τη διασφάλιση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας , καθώς ευνοεί την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών, διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτρέπει στα κράτη να κατανείμουν τους πόρους τους στην εσωτερική ανάπτυξη και στις επενδύσεις, οι οποίες αυξάνουν μακροπρόθεσμα την ευημερία των πολιτών, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των χωρών σε διεθνές επίπεδο.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά συνταρακτικά γεγονότα, όπως η πανδημία του Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, η γενικότερη πολιτική, οικονομική και κοινωνικά αστάθεια, οι εντάσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό πολλών κρατών, έχουν αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και έχουν συμβάλει σε καταιγιστικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα την ανακατάταξη των κρατών σε όρους ειρήνης και ασφάλειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λοιπόν, έχει η καταγραφή και η αποτύπωση των ποιοτικών αυτών στοιχείων σε ένα και μόνο δείκτη!
Το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (IEP) έχει αναπτύξει ένα τέτοιο δείκτη, τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (Global Peace Index), με σκοπό την αξιολόγηση 163 χωρών (κάλυψη του 99,7% του παγκόσμιου πληθυσμού) βάσει της επίδοσής τους σε 23 ποσοτικούς και ποιοτικούς υποδείκτες, οι οποίοι εντάσσονται σε τρεις γενικούς τομείς: το επίπεδο κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας, την έκταση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, και το βαθμό στρατιωτικοποίησης των χωρών. Συγκεκριμένα, οι κύριοι παράγοντες που εξετάζονται είναι οι εξής: ο αριθμός των βίαιων θανάτων, ο αντίκτυπος της τρομοκρατίας, η πυρηνική ισχύς, οι συνθήκες ειρήνης, η κοινωνική προστασία, οι εσωτερικές συγκρούσεις, και οι διεθνείς σχέσεις. Τα δεδομένα του δείκτη ανανεώνονται σε ετήσια βάση και δείχνουν την οικονομική αξία της διατήρησης της ειρήνης και τους τρόπους ανάπτυξης ειρηνικών κοινωνιών.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφονται οι 10 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου για το 2024, και αντιπαρατίθενται οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για το ίδιο έτος για λόγους σύγκρισης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το επίπεδο της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 0,56%, τη 12η καταγεγραμμένη επιδείνωση σε σειρά 16 ετών, με συνολικά 97 χώρες να σημειώνουν επιδείνωση. Πρόκειται για αρνητικό ετήσιο ρεκόρ από το 2007 ,χρονιά που δημιουργήθηκε ο δείκτης. Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες για το 2024 είναι οι: Ισλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Πορτογαλία, Δανία, Σλοβενία και Μαλαισία. Αντίστοιχα, οι 10 πιο επικίνδυνες χώρες για το 2024 είναι: Υεμένη, Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Αφγανιστάν, Ουκρανία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ρωσία, Συρία, Ισραήλ και Μαλί.
Παρά τις εντάσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου παραμένουν στη λίστα των πιο ασφαλών χωρών παγκοσμίως, με πρώτη την Ισλανδία, θέση που διατηρεί από το 2008.
Αναφορικά με την χώρα μας, αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα σημείωσε την τέταρτη κατά σειρά μεγαλύτερη βελτίωση το 2024, σκαρφαλώνοντας 17 θέσεις με αποτέλεσμα να ανέλθει στην 40η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος της βίας στην Παγκόσμια Οικονομία ανήλθε το 2023 σε 19.1 τρις δολάρια σε όρους PPP, αποτελώντας το 13.5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η Αφροδίτη Σταθοπούλου είναι Υποψήφια Διδάκτορας Πανεπιστημίου του Πειραιά, Επιστημονική Συνεργάτις Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού
Latest News
Το προνοείν και προλαμβάνειν…
Πώς να προετοιμαστείς καλύτερα για μια κρίση; Με σχέδιο
Φιλοδωρήματα και μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι ισχύει
Τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
Εμπορικός Πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ: Επιπτώσεις και δυνατότητες συμφωνίας
Η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει μια γενικευμένη σύγκρουση αποτελεί κρίσιμο στόχο για την ΕΕ και τις ΗΠΑ
Η δημοσιονομική φαντασίωση των 2 τρισ. δολ. του Ίλον Μασκ
Πολλοί λένε ότι επιχειρηματίες όπως ο Τραμπ ή ο Μασκ ξέρουν πώς θα βάλουν σε τάξη την οικονομία. Αλλά κάποιοι διαφωνούν...
Ψηφιακή πλατφόρμα myCAR - Πώς μπορείτε να θέσετε ένα όχημα σε ακινησία
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τέλη κυκλοφορίας και φύλαξη οχήματος
Παντοδύναμο το δολάριο ΗΠΑ στην αγορά συναλλάγματος
Ανοιχτός παραμένει ο δρόμος για νέες τοποθετήσεις στα αμερικανικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.
Γήρανση και φτωχοποίηση: Ενα δίδυμο αδιέξοδο
Η αποφυγή ενός διαρθρωτικού και αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος με τάσεις φτωχοποίησης του οικονομικού σχηματισμού και του πληθυσμού, προϋποθέτει την αύξηση του εργατικού δυναμικού με ρυθμό ταχύτερο απ΄αυτόν του συνολικού πληθυσμού
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ε’ Μέρος)
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η δημογραφική εικόνα της Θεσσαλίας
Η Θεσσαλία δεν βρίσκεται στην πλέον δυσμενή δημογραφικά θέση συγκρινόμενη με τις λοιπές ελληνικές Περιφέρειες