Επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους από την κατάρρευση της πάλαι ποτέ βασίλισσας των ακινήτων China Evergrande ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για το που βρίσκεται η έρευνα για την απόδοση ευθυνών αλλά και για την επιστροφή κεφαλαίων σε αυτούς.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας ξεκίνησαν εκστρατεία καλώντας για ενημέρωση, με εκατοντάδες από αυτούς να παρουσιάζονται σε κρατικές υπηρεσίες της πόλης Σενζεν σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Evergrande

Οι επενδυτές φέρεται να αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τέτοια συντονισμένη κίνηση για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση με τρόπο που δεν θα θεωρηθεί ως δημόσια διαμαρτυρία που μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομη από τις αρχές και να τους επιφέρει άλλες κυρώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Κίνα: Ένα πρώην ψαροχώρι είναι το κέντρο του χρυσού – Τρελές πωλήσεις

Η κίνηση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στην απόφαση της κυβέρνησης της Κίνας να προχωρήσει σε εκκαθάριση της Evergrande, η οποία με τη χρεοκοπία της άφησε ανοιχτές υποχρεώσεις που φτάνουν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 300 δισ. δολάρια.

Όμως δείχνει το πόσο μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια κυρίως μεταξύ επενδυτών της Κίνας που προέρχονται από τη μεσαία τάξη, οι οποίοι είδαν τις επενδύσεις τους κυριολεκτικά να εξαφανίζονται, σχολίαζε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο πολιτική διάσταση. Οι οργανωμένες αυτές διαμαρτυρίες που γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να μην προκληθεί αντίδραση από την κεντρική κυβέρνηση στο Πεκίνο, πραγματοποιούνται σε μια χρονική περίοδο που οι ηγέτες της Κίνας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τυχόν σημάδια κοινωνικών αντιδράσεων τα οποία προκαλούνται από οικονομικές πιέσεις λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνεται.

Φόβοι για αναταραχές και λόγω Evergrande

Οι κινεζικές αρχές επιδιώκουν να παρουσιάζουν με κάθε ευκαιρία την κοινωνική σταθερότητα ως το θεμέλιο για την ευημερία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Όμως οι ανησυχίες της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν αυξηθεί μετά από μια σειρά επιθέσεων με πολλαπλούς νεκρούς μέσα σε διάστημα λίγων μόλις εβδομάδων. Σε δύο από αυτές τις επιθέσεις μάλιστα, οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει πως οι δράστες στόχευσαν απλούς περαστικούς λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Αξιωματούχοι σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης της Κίνας έχουν ζητήσει αυξημένους ελέγχους και προσοχή για την επίλυση οικονομικών διαφορών, περιλαμβανομένων και των διαφορών για θέματα ιδιοκτησίας και για καταβολή μισθών, ανέφερε επίσης το ίδιο δημοσίευμα.

Ο ανώτατος αρχηγός ασφαλείας της Κίνας, Chen Wenqing, προέτρεψε αυτόν τον μήνα την ηγεσία όλων των επιτροπών του Κομμουνιστικού Κόμματος να ενισχύσουν τους ελέγχους ασφαλείας και να διασφαλίσουν την κοινωνική σταθερότητα, σημείωνε το Reuters.

Τα μεγάλα δέλεαρ

Πολλές δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές από την Κίνα είχαν επενδύσει σε προϊόντα διαχείρισης περιουσίας της Evergrande. Πρόκειται για περίπου 80.000 άτομα σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, τα οποία είχαν βάλει στην κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων περίπου 14 δισ. δολάρια με τη μορφή επενδύσεων. Τα ποσά αυτά επενδύθηκαν την τελευταία πενταετία πριν την κατάρρευση της Evergrande.

Μάλιστα για να τους δελεάσει οι εταιρεία και άλλοι παίκτες της αγοράς, τους υπόσχονταν τότε από ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 12% μέχρι και δώρα σε τσάντες Gucci, όπως αναφέρεται. Στην παγίδα αυτή φαίνεται να έχουν πέσει ακόμη και πρώην εργαζόμενοι της Evergrande.

Το Σεπτέμβριο του 2023 οι αστυνομικές αρχές της Σενζέν είχαν ανακοινώσει ότι είχαν συλλάβει αρκετά στελέχη της Evergrande Financial Wealth Management, του επενδυτικού βραχίονα της Evergrande, στα πλαίσια έρευνας για παρατυπίες και παρανομίες στην πώληση αυτών των επενδυτικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή