Ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, θα εμφανιστεί μάρτυρας στο δικαστήριο την Πέμπτη  σε μια περίεργη υπόθεση, η οποία έφερε αντιμέτωπους τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Γαλλίας με αριστερούς ακτιβιστές που στοχεύουν τον όμιλο πολυτελείας.

Η δίκη είναι το αποκορύφωμα μιας μακροχρόνιας έρευνας που οδήγησε τον επικεφαλής υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας υπό τον πρόεδρο Σαρκοζί, Μπερνάρ Σκουαρσινί, σε δίκη για κατηγορίες διαφθοράς, παράνομης παρακολούθησης και κατάχρησης επιρροής.

LVMH: Δικάζεται πρώην Γάλλος αρχικατάσκοπος που είχε προσλάβει

Πολλοί από τους ισχυρισμούς σχετίζονται με περιστατικά ενώ ο Σκουαρσινί εργαζόταν ως εργολάβος ιδιωτικής ασφάλειας για την LVMH, μεταξύ 2013 και 2016.

Η  LVMH, με κεφαλαιοποίηση 296 δισ. ευρώ, έχει ήδη καταβάλει 10 εκατ. ευρώ το 2021 για να διευθετήσει τις κατηγορίες που αντιμετώπισε, χωρίς καμία παραδοχή αδικοπραγίας.

LVMH εναντίον ακτιβιστών Fakir

Το σκάνδαλο με ένα άκακο αριστερό έντυπο και ακτιβιστές ήταν πηγή δημόσιας ντροπής για τον Αρνό. Προσέφερε επίσης μια ματιά στην παράνοια που σιγοβράζει σε μερικά από τα υψηλότερα κλιμάκια της εταιρείας.

Η κατάθεση του Αρνό, ο οποίος κλήθηκε ως μάρτυρας, είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της 15ήμερης δίκης που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα.

Ένα από τα περιστατικά στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι μια σύγκρουση μεταξύ της ομάδας ασφαλείας της LVMH και αριστερών ακτιβιστών που σκόπευαν να αντιμετωπίσουν τον Αρνό σχετικά με το κλείσιμο εργοστασίων στην ετήσια γενική συνέλευση το 2013.

Καθώς οι ακτιβιστές με επικεφαλής τον, νυν βουλευτή, Φρανσουά Ρουφάν εντοπίστηκαν γρήγορα και συνοδεύτηκαν εκτός εκδήλωσης, ένας από αυτούς προσπάθησε να μην εκδιωχθεί συνδιαλλαγμένος με την φρουρά, αποκαλύπτοντας ότι φέρεται να εργαζόταν μυστικά για λογαριασμό της LVMH.

«Αφήστε με να φύγω – σταματήστε», φώναξε ο άνδρας, σύμφωνα με μαρτυρίες προσωπικού ασφαλείας. «Είμαι ο πράκτορας, είμαι ο πράκτορας. Απλά ρωτήστε τους, θα σας πουν».

Ο πληροφοριοδότης φέρεται να έλαβε πολλές χιλιάδες ευρώ για τις υπηρεσίες του μέσω υπεργολάβων του Σκουαρσινί, ενώ σε ένα δεύτερο πράκτορα, που πόζαρε ως φωτογράφος, δόθηκαν κάμερες και ένα μικρό χρηματικό ποσό.

«Ο «τυφλοπόντικας» [σ.σ. πράκτορας σε αντίπαλο οργανισμό] μου φαινόταν αρκετά χαμηλής υποστάθμης», είπε ο υπάλληλος ασφαλείας στην κατάθεσή του. «Επιπλέον, είναι δειλός. Μου είπε αμέσως ότι ήταν ο τυφλοπόντικας». Louis Vuitton

Ο αρχικατάσκοπος που έγινε σεκιουριτάς

Η LVMH πλήρωσε συμβόλαια 2,2 εκατομμύρια ευρώ στον Σκουαρσινί, από το 2013, από τον τότε νούμερο δύο στέλεχος του πολυτελούς ομίλου Πιέρ Γκοντέ για να συμβουλεύει για θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο Σκουαρσινί πλήρωσε περίπου 450.000 ευρώ σε ένα θίασο κατηγορούμενων πρώην αστυνομικών και μελών υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι φαίνεται μετέδιδαν κατεβατό ανακριβών ή υπερβολικών, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο δικαστήριο.

Ο Σκουαρσινί αρνήθηκε ότι έσφαλε, λέγοντας ότι η προστασία του Αρνό ήταν θέμα «εθνικού συμφέροντος».

Ο Ρουφάν, που είναι πολιτικός διάδικος στην υπόθεση, έχει επικρίνει τη προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της LVMH. Για έναν όμιλο με έσοδα 86 δισ. ευρώ πέρυσι, «είναι σαν να ακουμπάς ένα δεκάευρο στο γραφείο του δικαστή και να λες ότι αυτό έχει ξεχαστεί», είπε στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Ο πρώην διευθυντής ασφαλείας της LVMH, Λοράν Μαρκαντιέ, πρώην δικαστής που αποκαλείται με τον κωδικό “Λολό” σε γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικά αρχεία του Σκουαρσινί, είναι μεταξύ 10 άλλων κατηγορουμένων.

Ο Σκουαρσινί αρνήθηκε ότι έσφαλε, λέγοντας ότι η προστασία του Αρνό ήταν θέμα «εθνικού συμφέροντος».

Γεννημένος στο Μαρόκο, ο Σκουαρσινί ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γαλλία από το 2008 έως το 2012 επί Σαρκοζί. Ειδικός στην αντιτρομοκρατία, εργάστηκε επίσης σε καίριες υποθέσεις.

Όταν ο Φρανσουά Ολάντ έγινε πρόεδρος, ο Σκουαρσινί έφυγε και ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων Κyrnos Conseil. Η LVMH ήταν ένας από τους κύριους πελάτες της. Μπερνάρ Αρνό

Δεν γνώριζε τίποτα, λέει

Ο Σκουαρσινί στο δικαστήριο επικαλέστηκε άγνοια για πληρωμένους πληροφοριοδότες, ενώ και οι συνεργάτες του αρνήθηκαν ότι «διείσδυσαν» στον κύκλο του Ρουφάν για λογαριασμό της LVMH.

Υποστήριξαν ότι ο όρος είναι ανακριβής παρότι εμφανίζεται σε περισσότερες από δώδεκα επικοινωνίες, που ελήφθησαν μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών κατά τη διάρκεια ερευνών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξέτασαν οι Financial Times.

Σε ένα τηλεφώνημα το 2013, ο Γκοντέ της LVMH είπε: «Θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον… να διεισδύσω, σωστά;»

«Αυτό θα εξετάσω με τους ενδιαφερόμενους», απάντησε ο Σκουαρσινί, κάτι που περιέγραψε στο δικαστήριο ως “διπλωματική” απάντηση.

Αλλού, ο Σκουαρσινί κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του για πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες διερευνώντας τη απόκτηση μεριδίων κρυφά για την LVMH στην αντίπαλο Hermès.

Η Hermès απέκρουσε την εξαγορά, αλλά υπέβαλε καταγγελία στους οικονομικούς εισαγγελείς σχετικά με τις τακτικές της LVMH το 2010 για να χτίσει μια θέση 20%, αποφεύγοντας τις απαιτήσεις κατάθεσης. Η LVMH πλήρωσε αργότερα πρόστιμο 8 εκατ. ευρώ.

Στον πρώην διευθυντή της δικαστικής αστυνομίας Παρισιού επιβλήθηκε πρόστιμο πέρυσι για διαβίβαση πληροφοριών στον Σκουαρσινί για εν εξελίξει έρευνες.

Το άγχος της LVMH για την ομάδα ακτιβιστών Fakir του Ρουφάν, οξύνθηκε όταν ο Ρουφάν ετοιμαζόταν να κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Αρνό το 2016 με τίτλο Merci Patron! (Ευχαριστώ, αφεντικό!).

Το ντοκιμαντέρ, δεινοπαθούντες εργαζομένους που είχαν μείνει άνεργοι όταν προμηθευτής της LVMH έκλεισε εργοστάσιο, σημείωσε επιτυχία στη Γαλλία, κερδίζοντας βραβείο Σεζάρ, με περιορισμένο προϋπολογισμό.

Σατάλη χρημάτων και ανθρωπίνων πόρων

Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι ο Σκουαρσινί και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν να αποκτήσουν κρυφά μια κόπια, που αποτελεί πλέον μέρος των κατηγοριών. Ο Ρουφάν λέει ότι θα ήταν ευτυχής να οργανώσει μια προβολή στο LVMH αλλά δεν εισακούστηκε ποτέ.

Ο Σκουαρσινί, από την πλευρά του, είπε ότι δεν είδε ποτέ την ταινία. «Τώρα μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία να την δούμε», πρότεινε ο δικαστής.

Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η Fakir, τότε ομάδα 20 ατόμων χωρίς ιστορικό βίας, ήταν «υπερβολική σπατάλη ανθρώπινων πόρων», δήλωσε στο δικαστήριο ο πρώην διευθυντής της LVMH, Μαρκαντιέ, καθώς κατηγόρησε τους εργολάβους γύρω από το Σκουαρσινί για την διόγκωση του θέματος.

Ο Ρουφάν κατηγόρησε τη δυσανεξία του Αρνό στην κριτική και τους πρώην αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής ότι «έπαιζαν στρατιωτάκια» χρησιμοποιώντας δυσανάλογες μεθόδους ενάντια στις «παιδικές» τακτικές της Fakir.

Με το να «τονίζει την απειλή, δικαιολογούσε τους πόρους και τα τιμολόγια» », είπε στο δικαστήριο.

Ερωτηθείς από τον δικαστή για το αν πιστεύει ότι «αυτή η σπατάλη πόρων για την Fakir» ήταν υπερβολική, ο Σκουαρσινί συναίνεσε.

«Ήμουν παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν των υπερβολικών πληροφοριών που λάμβανα και της ανησυχίας των ανθρώπων στην LVMH», είπε. «Η συγκέντρωση πληροφοριών  βοηθά στη λήψη αποφάσεων, αλλά δεν είσαι εσύ που παίρνεις τις αποφάσεις». Η υπόθεση συνεχίζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή