Με υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου που προσομοιάζουν με το private banking, επιχειρούν οι ελληνικές τράπεζες να μυήσουν τους αποταμιευτές στον κόσμο του asset management.
e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 29 Νοεμβρίου
Στόχο αυτής της στρατηγικής αποτελεί η αξιοποίηση του λιμνάζοντος αποθέματος καταθέσεων στους λογαριασμούς ιδιωτών για την ενίσχυση των εργασιών στο συγκεκριμένο τομέα.
Ελληνικές τράπεζες και προμήθειες
Η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί βασική πτυχή των επιχειρησιακών σχεδίων των επόμενων ετών, τα οποία προβλέπουν αύξηση των εσόδων από προμήθειες στην εποχή του φθηνότερου χρήματος.
Η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τέτοιου τύπου υπηρεσίες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε μεγάλη απόσταση, παρά την πρόοδο που έχει καταγραφεί την τελευταία διετία.
Πράγματι, από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε πολυετή υψηλά, αγγίζοντας τα 7,6 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να πετυχαίνουν συνεχή ρεκόρ ως προς το ύψος των υπό διαχείριση χρημάτων της πελατείας τους.
Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά, περί τα 7,1 δις. ευρώ, κατευθύνθηκε σε προϊόντα που επενδύουν σε ομόλογα προκαθορισμένης διάρκειας και υπόσχονται με αρκετά μεγάλη ασφάλεια μία συγκεκριμένη απόδοση σε βάθος 2 έως και 5 ετών.
Αλλαγή κουλτούρας
«Δεν μπορούμε να πούμε πως υπήρξε αλλαγή της αποταμιευτικής κουλτούρας», σημειώνουν τραπεζικές πηγές.
«Ο μέσος αποταμιευτής συνεχίζει να επιλέγει προϊόντα με βάση το σίγουρο επιτόκιο που δύναται να κερδίσει μέσω προγραμμάτων σταθερού εισοδήματος. Με την επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ωστόσο, το παθητικό εισόδημα που θα μπορεί να εξασφαλίσει από αυτού του τύπου τις λύσεις θα είναι πενιχρό», υποστηρίζουν σχετικά.
Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «οι τράπεζες έχουν στα χέρια τους μία μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της συστηματικής και μεσομακροπρόθεσμης αποταμίευσης».
Μαγιά για να ξεδιπλώσουν τις δράσεις τους αποτελούν τα περίπου 147 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα παρκαρισμένα στο τραπεζικό σύστημα. Από αυτά, η πλειονότητα, περί τα 110 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης και τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ σε προθεσμιακές καταθέσεις.
«Τουλάχιστον, ως προς τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προκαθορισμένης διάρκειας, οι προοπτικές αξιοποίησής τους για την αύξηση των εργασιών στον τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίου είναι σημαντικές», τονίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Όπως εξηγεί, «μέσα στους επόμενους μήνες, επιτόκια άνω του 1% θα είναι παρελθόν, καθώς το κόστος χρήματος θα υποχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς. Άρα, δεν θα έχει και τόσο νόημα για τους καταθέτες να διατηρούν χρήματα σε τέτοια προγράμματα».
Οι νέες λύσεις
Κατά τον ίδιο, «θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε στους πελάτες μας με πιο εντατικό τρόπο τους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των ρευστών διαθεσίμων, οι οποίοι σε βάθος χρόνου έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι αποδίδουν περισσότερο».
Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, οι τέσσερις μεγάλοι του κλάδου έχουν ήδη πάρει θέσεις, δημιουργώντας νέα προγράμματα και συνάπτοντας στρατηγικές συνεργασίες με κορυφαίους επενδυτικούς οίκους.
Συγκεκριμένα, έχουν λανσάρει νέα προϊόντα, τα οποία μπορούν να κουμπώσουν στο επενδυτικό προφίλ του καθενός, δηλαδή στη σχέση ρίσκου – απόδοσης που του ταιριάζει.
Πρόκειται για έτοιμα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, που διατίθενται υπό τη μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και σε μικροαποταμιευτές.
Τα εξειδικευμένα στελέχη τους αναλύουν τους στόχους κάθε πελάτη ξεχωριστά, λαμβάνοντας υπόψιν την ανοχή του στο κίνδυνο και τον κατατάσσουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία.
Βάση αυτής, τα χρήματα του αποταμιευτή τοποθετούνται σε επενδυτικά καλάθια, ικανά να υπηρετήσουν την προσδοκία για απόδοση και το ρίσκο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου.
Η διαφορά τους σε σχέση με τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια είναι πως βρίσκονται σε μεγαλύτερη και συνεχή παρακολούθηση από τους διαχειριστές τους, ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, χωρίς να διαταραχθεί η σχέση ρίσκου – απόδοσης που έχει επιλεγεί.
Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές εξασφαλίζουν ότι πάντοτε το χαρτοφυλάκιό τους θα ακολουθεί τη στρατηγική που έχει συμφωνηθεί, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους πελάτες του private banking.
Latest News
Σε ποιο ζαχαροπλαστείο έπεσε το φλουρί… των κερδών
Ανεβασμένοι οι τζίροι και τα κέρδη των γλυκών - Τα μερίσματα που διανέμουν 6 γνωστά ζαχαροπλαστεία
Τα 4 στοιχήματα για το 2025 από τις τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν έτοιμα τα σχέδια τους για τη διατήρηση της κερδοφορίας στα πολυετή υψηλά του 2024 κόντρα στη μείωση των επιτοκίων που θα ασκήσει πίεση στα έντοκα έσοδα
Big-bang επενδύσεων σε πληροφορική, data center, τηλεπικοινωνίες το 2025
Το 2025 καθίσταται έτος μεγάλων προσδοκιών καθώς έχουμε από τη μία πλευρά την αγορά που αναδιαμορφώνεται και από την άλλη κονδύλια για έργα που έχουν ορίζοντα απορρόφησης έως το 2027
Οι μαρίνες το next big thing στο shopping – Τι σχεδιάζεται
Οι επενδύσεις που δρομολογούνται στις μαρίνες στην Αττική και σε δημοφιλή νησιά αλλάζουν το τοπίο και στο λιανικό εμπόριο
SATO: Από τα τρίποντα των «χρυσών» 90’s στην εκκαθάριση και πάλι απ’ την αρχή
Τα έπιπλα, τα ακίνητα, το μπάσκετ και το γκολ που δεν μπήκε – Το τέλος και η αρχή της SATO της οικογένειας Θεοδωρίδη
Οριστικό τέλος για τη Tupperware στην Ελλάδα - Παραγγελίες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου για τα θρυλικά ταπεράκια
Η (πολύ) δύσκολη επόμενη μέρα της Tupperware μέσω της εταιρείας Party Products LLC - Η κατάρρευση του ελληνικού τζίρου μετά το λουκέτο στο εργοστάσιο της Θήβας
HELLENiQ ENERGY – Motor Oil: Ρίχνουν άλλα 4 δισ. για πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό
Τα ελληνικά διυλιστήρια των HELLENiQ ENERGY και Motor Oil, συνεχίζουν τον μετασχηματισμό τους με συνολικές επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030
Η τραπεζική πυξίδα στο Χρηματιστήριο δείχνει τον… Βορρά
Οι τράπεζες, σύμφωνα με αναλυτές, θα συνεχίσουν και το 2025 να δίνουν τον τόνο στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στις οικονομικές επιδόσεις συνολικά της αγοράς
Έλληνας ο κορυφαίος ελαιοπαραγωγός στον κόσμο το 2024
Μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ελαιόλαδο - Νο.1 ελαιοπαραγωγός χώρα διεθνώς η Ελλάδα στα γαστρονομικά ελαιόλαδα
Τζίρος 5,8 δισ. ευρώ από τις 2.000 ελληνικές εταιρείες στη Ρουμανία
Στα 4,2 δισ. το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων - Ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν