Για ένα ακόμη χρόνο, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2025, οι αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων δεν θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% αλλά με φόρο μεταβίβασης 3%. Τα διατηρητέα ακίνητα αξίας έως 400.000 ευρώ απαλλάσσονται μόνιμα από τον ΕΝΦΙΑ ενώ ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων παραμένει στον «πάγο» έως το τέλος του 2026.
Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας έως 500.000 ευρώ οι οποίες είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα θα δουν από το 2025 την έκπτωση στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται από 10% σε 20%.
Tο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει πακέτο μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που θα εισπράττουν για 36 μήνες θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι που θα ρίξουν στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση κατοικίες τις οποίες έχουν δηλώσει ως κενές ή σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης την τελευταία τριετία.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή περιλαμβάνει πακέτο μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, αλλά και την τόνωση της αγοράς.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν οριστεί για να εξασφαλίσουν την τριετή φοροαπαλλαγή οι φορολογούμενοι με κλειστές κατοικίες ή ακίνητα τύπου Airbnb ενώ αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επέλθουν αλλαγές στη διάταξη με μορφή τροπολογίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ακίνητα: Οι μεταβιβάσεις «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία
Η αντίδραση των ιδιοκτητών
Ειδικά ως προς τα κλειστά ακίνητα τα οποία εφόσον ανοίξουν και μισθωθούν για 36 μήνες παρέχεται τριετής φορολογική απαλλαγή, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι το μέτρο μπορεί να μην έχει κανένα όφελος καθώς οι όροι και προϋποθέσεις ενδεχομένως να αποτρέψουν τους ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι παρέχεται απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη για ακίνητα που θα ενοικιαστούν τα οποία δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση. Συγκεκριμένα, αφορά κατοικίες:
- έως 120 τ.μ.,
- για τις οποίες θα συναφθούν συμβόλαια τουλάχιστον τριετούς μίσθωσης μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025,
- οι οποίες τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 (αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025), είχαν δηλωθεί ως κενά ακίνητα (έντυπο Ε2) ή δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένα ακίνητα ούτε ως κύριες ή δευτερεύουσες κατοικίες των εκμισθωτών ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενα ούτε δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα (έντυπα Ε1 και Ε2) ή είχαν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση.
Στη διάταξη αναφέρεται ότι αν εντός των τριών ετών το ακίνητο ξενοικιαστεί, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το φορολογικό έτος που αυτό δεν μισθώνεται ή στην περίπτωση που διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το πρώτο έτος της μίσθωσης.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η 36μηνη φορολογική απαλλαγή, θα πρέπει να συναρτηθεί ρητά και αποκλειστικά με την κάθε κατοικία και όχι με το πρόσωπο και τις διαθέσεις του αρχικού ενοικιαστή, ανεξαρτήτως της τυχόν -αναγκαστικής για τον ιδιοκτήτη- εναλλαγής επομένων ενοικιαστών εντός του συνολικού διαστήματος των 36 μηνών.
Οι αλλαγές στα ακίνητα
Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
1. Εφαρμόζεται μηδενικός ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, μέτρο το οποίο δίνει «ανάσα» την αγορά και ώθηση στις επενδύσεις στα ακίνητα. Ο ΦΠΑ που αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2006 και τέθηκε σε αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει, τις περιπτώσεις νέων αδειών αλλά και παλιών και συγκεκριμένα όσες εκδόθηκαν μετά το 2006.
2. Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα διατηρητέα ακίνητα αξίας έως 400.000 ευρώ ελαφρύνοντας τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι επιβαρύνονται με σημαντικά έξοδα για την αποκατάσταση και τη συντήρηση των ακινήτων τους. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ αφορά ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα ενώ καλύπτει και τους πολίτες από τρίτες χώρες οι οποίοι επενδύουν σε διατηρητέα ακίνητα για την απόκτηση . Σημειώνεται ότι για τα διατηρητέα ακίνητα το ελάχιστο όριο της επένδυσης με τη χρυσή βίζα παρέμεινε στα 250.000 ευρώ.
3. Αναστέλλεται για δύο έτη, έως και το τέλος του 2026, η επιβολής φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακινήτων.
Latest News
Χρέη στους δήμους: Ποιοι κερδίζουν «κούρεμα» έως 95% σε πρόστιμα και προσαυξήσεις
Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τα χρέη στους δήμους
Οι έξι στους δέκα παίρνουν σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ [πίνακας]
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του μηνιαίου συστήματος ελέγχου και πληρωμών «Ήλιος» για τις συντάξεις
Το σχέδιο Κεραμέως για την απάντηση στις προκλήσεις της ΑΙ
Ομιλία Κεραμέως στις Βρυξέλλες για τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την κοινωνία
Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει με εκπτώσεις, πληρωμές
Τα χρονοδιάγραμμα και οι υποχρεώσεις για ιδιοκτήτες και ασφαλιστικές - Οι 3 συν μία κομβικές ημερομηνίες για τον ΕΝΦΙΑ
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Απόφαση ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου - Η στάση της για τα Τέμπη
Στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, με 24ωρη γενική απεργία είναι το τρίπτυχο ακρίβεια, στεγαστική κρίση, μισθοί-συλλογικές διαπραγματεύσεις
«Καμπανάκι» ΒΕΑ: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρημστίες
Ανάγκη επιβίωσης για τις ΜμΕ η ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις - Χωρίς πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας
Έρχονται οι ειδικές δυνάμεις κατά της φοροδιαφυγής
Στο «μάτι» του νέου υπερ-ελεγκτικού κέντρου φορολογούμενοι με χοντρά πορτοφόλια και μεγάλες επιχειρήσεις – Πιάνουν δουλειά οι εφοριακοί και τελωνειακοί του ΔΕΟΣ
Τι ζητούν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση
Υπόμνημα 17 αιτημάτων προς την υπουργός Εργασίας – Ξεχωρίζουν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και η επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ
Πόσα ξοδεύει το Κράτος σε μισθούς και συντάξεις – Τα Μνημόνια και η σύγκριση με το 2009
Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού – Οι μισθοί και οι δαπάνες για τις συντάξεις – Η προειδοποίηση του ΔΝΤ