
«Χαμόγελα» έφερε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η έγκριση τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού του 2025 από την Κομισιόν.
Αντίθετα, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας και συγκεκριμένα η «οροφή» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες άφησε «μετεξεταστέες» αρκετές χώρες.
Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό 2025
Οι προϋπολογισμοί του 2025
Η Κομισιόν εξέτασε τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2025 που υποβλήθηκαν από 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά και κατά πόσο είναι κατάλληλα σύμφωνα με τον κανόνα των δαπανών. Συγκεκριμένα, οκτώ κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θεωρείται ότι ευθυγραμμίζονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ επτά δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως, ένα δεν ευθυγραμμίζεται και ένα μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται.
Κομισιόν: Οι χώρες που «τήρησαν» την οροφή δαπανών
Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία είναι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις καθώς οι καθαρές δαπάνες τους είναι μέσα στα ανώτατα όρια που έχουν προβλεφθεί.
Οι χώρες που έμειναν στην ίδια «τάξη»
Από την άλλη πλευρά, η Εσθονία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα η Πορτογαλία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις με τις περισσότερες από αυτές να μην τηρούν τον κανόνα των δαπανών.
Οι κίτρινες κάρτες της Κομισιόν
Μαζί με την έγκριση των προϋπολογισμών και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων η Κομισιόν δημοσίευσε και την έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα όπως και για όσες χώρες είχαν μπει σε μνημόνια.
Στην έκθεση, η ελληνική οικονομία παίρνει άριστα για την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική της κατάσταση παρόλο τους εξωτερικούς κινδύνους.
Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι κίτρινες κάρτες όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τις καθυστερήσεις στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το απόθεμα των εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον τραπεζικό τομέα μάλιστα αναφέρεται πως η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ναι μεν συνεχίζεται αλλά διαπιστώνονται δυσκολίες.
Οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Οι βασικοί κίνδυνοι που επισημαίνονται στην έκθεση για την ελληνική οικονομία προέρχονται κυρίως από την εξωτερική ζήτηση και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Μια πιο αδύναμη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του τουρισμού και των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας και να ενισχύσει την αβεβαιότητα.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών