«Χαμόγελα» έφερε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η έγκριση τόσο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όσο και του προϋπολογισμού του 2025 από την Κομισιόν.
Αντίθετα, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας και συγκεκριμένα η «οροφή» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες άφησε «μετεξεταστέες» αρκετές χώρες.
Η Κομισιόν ενέκρινε το ελληνικό Μεσοπρόθεσμο και τον προϋπολογισμό 2025
Οι προϋπολογισμοί του 2025
Η Κομισιόν εξέτασε τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων για το 2025 που υποβλήθηκαν από 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αλλά και κατά πόσο είναι κατάλληλα σύμφωνα με τον κανόνα των δαπανών. Συγκεκριμένα, οκτώ κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θεωρείται ότι ευθυγραμμίζονται με τις δημοσιονομικές συστάσεις, ενώ επτά δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως, ένα δεν ευθυγραμμίζεται και ένα μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται.
Κομισιόν: Οι χώρες που «τήρησαν» την οροφή δαπανών
Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Λετονία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Κροατία και η Γαλλία είναι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται με τις συστάσεις καθώς οι καθαρές δαπάνες τους είναι μέσα στα ανώτατα όρια που έχουν προβλεφθεί.
Οι χώρες που έμειναν στην ίδια «τάξη»
Από την άλλη πλευρά, η Εσθονία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα η Πορτογαλία, η Λιθουανία, οι Κάτω Χώρες εκτιμάται ότι δεν ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις συστάσεις με τις περισσότερες από αυτές να μην τηρούν τον κανόνα των δαπανών.
Οι κίτρινες κάρτες της Κομισιόν
Μαζί με την έγκριση των προϋπολογισμών και μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων η Κομισιόν δημοσίευσε και την έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα όπως και για όσες χώρες είχαν μπει σε μνημόνια.
Στην έκθεση, η ελληνική οικονομία παίρνει άριστα για την δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική της κατάσταση παρόλο τους εξωτερικούς κινδύνους.
Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι κίτρινες κάρτες όσον αφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τις καθυστερήσεις στην κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το απόθεμα των εξυπηρετούμενων δανείων. Για τον τραπεζικό τομέα μάλιστα αναφέρεται πως η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ναι μεν συνεχίζεται αλλά διαπιστώνονται δυσκολίες.
Οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Οι βασικοί κίνδυνοι που επισημαίνονται στην έκθεση για την ελληνική οικονομία προέρχονται κυρίως από την εξωτερική ζήτηση και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Μια πιο αδύναμη ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του τουρισμού και των ελληνικών εξαγωγών. Επιπλέον, ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας και να ενισχύσει την αβεβαιότητα.
Latest News
Γιατί το 2025 θα διαφέρει για την ελληνική οικονομία από το 2024
Ευκαιρίες και κίνδυνοι συνυπάρχουν για την ελληνική οικονομία
Νότια vs Βόρεια Προάστια - Ποια ακίνητα επιλέγουν οι υποψήφιοι επενδυτές
Η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή της σημειώνει οι προσδοκίες από την ζήτηση για ακίνητα το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές
Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Τι αλλάζει στα επιδόματα
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος Σπίτι μου 2 - Όλες οι λεπτομέρειες
Στις 15 Ιανουαρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα Σπιτι μου 2 ,μέσω του οποίου οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία με χαμηλότοκα δάνεια
Η ιστορική ομιλία του Σημίτη για το ευρώ
Ο απολογισμός της 25χρονης προσπάθειας και το ευρωπαϊκό όραμα της Ελλάδας- Η αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Ανδρέα Παπανδρέου
Χειμερινές εξοχικές κατοικίες: Με δύο ταχύτητες τρέχει η αγορά
Η διάμεση ηλικία εξοχικής κατοικίας είναι 22,5 έτη, με την παλαιότερη στο Καρπενήσι (37 χρόνια) και τη νεότερη στην Αράχωβα και τον 'Αγιο Αθανάσιο (17 έτη)
Τι περιμένει η Ελλάδα από τους οίκους αξιολόγησης το 2025;
Πέραν της επίμαχης Moody's το βασικό θέμα είναι το τι πράξουν οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης, καθότι βάζουν στο μικροσκόπιο κρίσιμα ζητήματα
Τα 6 μεγάλα στοιχήματα της οικονομίας για το 2025
Η στρατηγική στοχεύει στην ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας, με τη συνεχιζόμενη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές
Στρατηγικό σχέδιο για να αλλάξει πίστα το Υπερταμείο
Τις πρώτες επενδύσεις με ποσοστό μειοψηφίας σε δυναμικούς κλάδους και αναπτυξιακά projects θα κάνει το νέο εθνικό Επενδυτικό Ταμείο εντός του 2025
Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑτην εβδομάδα έως τις 10 Ιανουαρίου
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ