
«Για να βελτιώσουμε στρατηγικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, πρέπει να κάνουμε πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι επίτευγμα για τη χώρα τα όσα έχει πετύχει αυτή την πενταετία, διάστημα στο οποίο η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία της και υπογράμμισε πως είναι απόλυτη αναγκαιότητα η δημοσιονομική σταθερότητα.
Ανέφερε πως ο κλάδος της βιομηχανίας είναι εκείνος με τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της πατρίδας μας, ενώ η οικονομική μεγέθυνση πρέπει να συνοδεύεται από ενίσχυση της παραγωγικότητας. Πρόσθεσε μάλιστα πως η ελληνική βιομηχανία έχει πολύ ανταγωνιστικούς κλάδους με σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα, μιλώντας σε συνέδριο του Real.
«Αν θέλουμε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να κάνουμε πράξη το νέο παραγωγικό μοντέλο, να υπάρξει σύνδεση με την έρευνα και καινοτομία, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για πιο ποιοτικά ελληνικά προϊόντα», είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε πως έτσι θα μειώσουμε και το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου.
ΟΤ FORUM: Τι χρειάζεται η βιομηχανία στο δρόμο για το νέο παραγωγικό πρότυπο
Θεοδωρικάκος για επενδύσεις
Για τις εμβληματικές επενδύσεις, είπε πως αποτελούν θεσμό των στρατητικών επενδύσεων, εγκρίνονται από διϋπουργική επιτροπή, έχουν ήδη εγκριθεί ήδη τέσσερις και το περιεχόμενό τους είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αναφέρθηκε στην επένδυση της METLEN στο Βόλο, στην επένδυση της Olympic Air στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος” και σε άλλες δύο επενδύσεις, η μια εκ των οποίων εξασφαλίζει την αυτονομία χαρτιού για τη χώρα μας και η άλλη αφορά κατασκευή οινοπνεύματος.
Για τη γαλάζια οικονομία, τόνισε την έμπρακτη στήριξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, αναφέροντας πως 3.500 Έλληνες εργάζονται στα ναυπηγεία μας και μίλησε για την επένδυση που έχει γίνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου. «Για μια χώρα που είναι στις 3-4 μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις παγκοσμίως, είναι στρατηγικό και οικονομικό καθήκον να αναπτύξουμε τη ναυπηγική βιομηχανία. Αποτελεί και όρο ασφάλειας για τη χώρα μας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και επανέλαβε μάλιστα πως οι νέες επενδύσεις στην ναυπηγική βιομηχανία θα θεωρούνται στρατηγικού χαρακτήρα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Τουρισμός
Για τον τουρισμό ανέφερε πως είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος κλάδος για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν μπορούμε ως χώρα να στηριζόμαστε μονάχα εκεί και πως ο πιο στιβαρός τομέας είναι η ελληνική βιομηχανία. Αποτελεί, όπως δήλωσε, τη μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους και να επενδύσουν εκεί. Γι’ αυτό και στο κέντρο της προσοχής είναι η στήριξη των παραμεθόριων περιοχών με ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς και δίνονται ισχυρά κίνητρα για να πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις.
Αναφέρθηκε ξανά στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, στη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και με άλλες πηγές χρηματοδότησης και τόνισε πως λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν οι απόψεις της επιχειρηματικότητας για την υλοποίηση του νέου παραγωγικού μοντέλου.
Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι πολύ κρίσιμο να υπάρχει κοινωνική αποδοχή στις πολιτικές της Κυβέρνησης, καθώς φανερώνει ότι η χώρα κινείται στο σωστό δρόμο και μειώνονται οι ανισότητες στην πατρίδα μας προς όφελος όλης της κοινωνίας.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών