Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κυριαρχεί πλέον παντού: Από τα social media μέχρι τις τραπεζικές συναλλαγές. Η ανάγκη λοιπόν για προσαρμογή στην νέα εποχή καθίσταται επιτακτική για τις επιχειρήσεις, οι οποίες σπεύδουν να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Για τον τρόπο που οι ψηφιακές τεχνολογίες μεταμορφώνουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και διαμορφώνουν ένα καινούργιο τοπίο θα μιλήσει o κ. Δημήτρης Καπέλος CEO της Globalsat Energis στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΟΤ FORUM: Τι χρειάζεται η βιομηχανία στο δρόμο για το νέο παραγωγικό πρότυπο

ΟΤ FORUM: Σε εξέλιξη η ψηφιακή επανάσταση

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός γίνεται όλο και πιο κρίσιμος καθώς ο ανταγωνισμός εξελίσσεται. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ψηφιακή επανάσταση που συντελείται και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη αξία, αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές για τη χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων και των δεδομένων, τη διαχείριση κινδύνων και την προώθηση της καινοτομίας σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, ο μετασχηματισμός δεν είναι πλέον περιστασιακός, αλλά μια κατάσταση συνεχούς επαναπροσδιορισμού. Στην πλειονότητα (88%) των επιχειρήσεων, υλοποιούνται πλέον δύο ή περισσότερα προγράμματα μετασχηματισμού, ενώ σε πάνω από τις μισές (54%) τρία ή περισσότερα ταυτόχρονα.

Στρατηγική προτεραιότητα η ψηφιοποίηση

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα European Payment Report – Έκθεση για την Ελλάδα για το 2024, στην οποία συμμετείχαν 240 εκπρόσωποι από επιχειρήσεις σε 15 κλάδους της ελληνικής αγοράς, περίπου 8 στις 10 (77%) των επιχειρήσεων δηλώνει ότι στρατηγική προτεραιότητα για τη φετινή χρονιά αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ενώ 7 στις 10 (72%) δηλώνουν ότι έχουν ως στόχο να μειώσουν τα κόστη και να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους.

Με βάση τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ, η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει κάνει σημαντικά βήματα ψηφιακής προόδου, τρέχοντας πιο γρήγορα σε σχέση με πιο ώριμες, τεχνολογικά, χώρες. Οι ψηφιακές επιδόσεις της Ελλάδας βελτιώθηκαν κατά 56%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό κατά μ.ο της ΕΕ ήταν 30%.

Η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη

Παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμη δρόμος για τη σύγκλιση με τον μ.ο. ΕΕ27. Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ, θα πρέπει μέχρι το 2030 να έχει πετύχει 100% κάλυψη στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές, και κάλυψη 80% του πληθυσμού της στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

Η διείσδυση του cloud, των big data και της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις θα πρέπει να φτάσει στο 75%, ενώ το 90% των ΜμΕ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας. Τέλος, το 100% των δημόσιων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ψηφιακό και θα πρέπει επίσης να υπάρχει πλήρης πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News