
Σε μικρή απόσταση από ένα υφιστάμενο ορυχείο στην Κίνα, γεωλόγοι εντόπισαν ένα «υπεργιγάντιο» κοίτασμα χρυσού, πιθανώς το μεγαλύτερο του κόσμου, εκτιμώμενης αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με το άκουσμα της είδησης, οι τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ.
Το απόθεμα ανακαλύφθηκε στο πεδίο Γουανγκού στα βορειοδυτικά της επαρχίας Χουνάν, ανέφερε η γεωλογική υπηρεσία της επαρχίας στο κρατικό πρακτορείο Xinhua.
Χρυσός προς πετρέλαιο: Τι δείχνει η αναλογία τους για τις τάσεις της αγοράς [πίνακας]
Οι γεωλόγοι εντόπισαν περισσότερες από 40 φλέβες που κατεβαίνουν σε βάθος 2.000 μέτρων και περιέχουν γύρω στους 300 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Ωστόσο τα υπολογιστικά μοντέλα του υπεδάφους υποδεικνύουν ότι το απόθεμα μπορεί να περιέχει έως και 1.000 τόνους –περίπου οκτώ φορές το βάρος του Αγάλματος της Ελευθερίας- σε βάθη έως 3.000 μέτρων.
Αν αυτό ισχύει, το συνολικό απόθεμα αξίζει γύρω σα 83 δισ. δολάρια, ανέφερε η γεωλογική υπηρεσία του Χουνάν.
Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού
Η μέγιστη περιεκτικότητα εκτιμάται στα 128 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος, μια σχετικά υψηλή τιμή σε σχέση με τα περισσότερα χρυσωρυχεία του κόσμου.
«Πολλοί πυρήνες που ανασύρθηκαν από τις γεωτρήσεις περιέχουν ορατό χρυσό» δήλωσε σε τοπικά μέσα ο Τσεν Ρούλιν, ειδικός της γεωλογικής υπηρεσίας του Χουνάν.

Εργάτες στο χρυσωρυχείο του Γουανγκού στις 20 Νοεμβρίου (Xinhua/Dai Bin)
Χρυσός βρέθηκε επίσης σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε «περιφερειακές περιοχές», ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα άγνωστα αποθέματα.
Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει το LiveScience.com, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι ποσότητες χρυσού που παραμένουν σε χρυσωρυχεία σε όλο τον κόσμο λόγω διαφορών στις μεθοδολογίες αναφοράς.
Μέχρι το 2022, πάντως, το μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα ήταν αυτό του χρυσωρυχείου «Σάουθ Ντιπ» στη Νότια Αφρική με περίπου 1.025 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την εταιρεία Mining Technology.
Αυτό σημαίνει ότι το νέο κοίτασμα στην Κίνα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο του κόσμου που δεν έχει αξιοποιηθεί.
Η είδηση της ανακάλυψης προκάλεσε αναστάτωση στην εξορυκτική βιομηχανία και γενικά τις αγορές, με την τιμή του χρυσού να εκτοξεύεται στα 2.700 δολάρια ανά ουγκιά, κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που σημειώθηκε νωρίτερα φέτος.
Η Κίνα είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού με μερίδιο 10% στην παγκόσμια παραγωγή του 2023, σύμφωνα με το Reuters,
Παρόλα αυτά, η χώρα χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερο χρυσό από ό,τι μπορεί να εξορύξει, και αναγκάζεται να εισάγει από χώρες όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τα τέλη του 2023 είχαν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού, από τους οποίους τα δύο τρίτα εξορύχθηκαν μετά το 1950.
Ολόκληρη αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε έναν κύβο χρυσού με πλευρά 22 μέτρων.


Latest News

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο

«Καλπάζει» προς τις 4.000 δολάρια ο χρυσός- Τι προβλέπουν Goldman Sachs και UBS
Οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα της ανόδου της τιμής κατά 6,6% την περασμένη εβδομάδα - Νέο ρεκόρ σημείωσε ο χρυσός τη Δευτέρα

Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές του πετρελαίου - Η πρόβλεψη της Goldman Sachs
Οι αγορές ανησυχούν ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο

Σε νέο ιστορικό ρεκόρ ο χρυσός - Ξεπέρασε τα 3.245 δολάρια η ουγγιά
Οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά τις κινήσεις μεγάλων κεντρικών τραπεζών

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Σπάει όλα τα ρεκόρ ο χρυσός - Σε ιστορικά υψηλά δια χειρός... Τραμπ
Η αβεβαιότητα λόγω δασμών και ο φόβος της ύφεσης ωθούν επενδυτές στον χρυσό - Την ίδια στιγμή, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από το βασικό όριο του 100 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023
![Χρυσός: Ξανά κοντά σε νέα ρεκόρ [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gold-8218390_1280-600x400.jpg)
Κοντά σε νέα ρεκόρ ξανά ο χρυσός [Γράφημα]
Βαθαίνει η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας - Οι τιμές της Χρυσής Λίρας Αγγλίας από Τράπεζα της Ελλάδος