![Ευρωζώνη: Τα κρατικά ομόλογα ξανά στο μικροσκόπιο των αγορών [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/ot_bonds_ee-1024x600.jpg)
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία επαναφέρει στο προσκήνιο της αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης αλλά και όλης της Ευρωζώνης, που έχουν μπει και πάλι στο μικροσκόπιο των αγορών με τις έντονες διακυμάνσεις τους.
Βασικό θέμα συζήτησης χθες και σήμερα στις αγορές ήταν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γαλλίας οι οποίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές της Ελλάδας, αφού έπιασαν επίπεδα πάνω από το 3%, πριν να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 2,98%.
Γαλλία: Για πρώτη φορά στην ιστορία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα
Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους αντίστοιχης διάρκειας της χώρας μας διαμορφώνονταν στα ίδια επίπεδα (2,98%), ενώ αυτές των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (Bund) ήταν στο 2,14% μεγαλώνοντας κι άλλο την ψαλίδα (spread) με αυτά της Γαλλίας. Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας έφτασαν το 2,86% και της Πορτογαλίας στο 2,61%.
Οι αποδόσεις στα 10ετη κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνονταν στο 3,36%, με την χώρα να θεωρείται ότι θα είναι η πρώτη που θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη κορύφωση των ανησυχιών για το γαλλικό χρέος –αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται σε αυτή τη φάση.
Η απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας έπιασε αυτή των Ελληνικών για πρώτη φορά στην ιστορία, αποτελώντας ένα ακόμη ορόσημο σε μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από αυξανόμενη ανησυχία για την τύχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ, σχολίαζε το Bloomberg.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί πάνω από αυτό της Ελλάδας για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ ενδέχεται να μην καταφέρει να εγκρίνει το νέο προϋπολογισμό που περιλαμβάνει σφίξιμο του ζωναριού, ανέφεραν οι Financial Times.
Η αντιδημοφιλής λόγω μέτρων κυβέρνηση της Γαλλίας είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η αντίθεση στο νομοσχέδιο θα μπορούσε να την ανατρέψει, ανέφερε το Reuters, παραπέμποντας σε δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας Αντουάν Αρμάν.
Η ευρεία αντίθεση στον προϋπολογισμό τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά κόμματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης σε πρόταση μομφής. Όλες αυτές οι εξελίξεις μπορεί να πλήξουν τα σχέδια της κυβέρνησης να εξοικονομηθούν μέσω του προϋπολογισμού 60 δις. ευρώ, κάτι που μπορεί να προκαλέσει νέες ανησυχίες στους επενδυτές οι οποίοι ανησυχούν για το μεγάλο έλλειμμα της Γαλλίας.
Ανησυχία για τα ομόλογα της Ευρώπης
Το άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά χωρών της Νότιας Ευρώπης όπως είναι η Ελλάδα, δείχνει ότι αυξάνεται η ανησυχία των δανειστών της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική κατάσταση και την πολιτική σταθερότητα της Γαλλίας.
Αν και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που θα σηματοδοτούσαν μια κρίση στην αγορά ομολόγων, η εξελίσσεις στις αγορές δείχνουν πως η χώρα αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένας από τους ευρωπαίους δανειολήπτες με το υψηλότερο ρίσκο, σημείωναν αναλυτές που παρακολουθούν στενά τα δρώμενα στη Γηραιά Ήπειρο.
Αντανακλά επίσης την πολύ σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την κρίση του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε το ιστορικό πρόγραμμα διάσωσης, αντιπροσωπεύοντας ισχυρή βελτίωση της οικονομίας της χώρας, σχολίαζαν επίσης οι Financial Times.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να ξεπεράσει το 6% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας φέτος, ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου της ΕΕ για 3%. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει τη Γαλλία στην αποκαλούμενη διαδικασία παρακολούθησης λόγω «υπερβολικού ελλείμματος», με στόχο να πιέσουν τη χώρα να μειώσει τα ελλείμματα μέσα σε περίοδο πέντε ετών.


Latest News

Αντίθετοι άνεμοι σαρώνουν τις αγορές - Ο φόβος πίσω από το roller coaster της εβδομάδας
Η αγορά ομολόγων λυγίζει και μπορεί να μην σταματήσει μέχρι να παρέμβουν το Υπουργείο Οικονομικών ή η Fed

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Γιατί η πτώση των τιμών του πετρελαίου δεν είναι πάντα «καλά νέα»
Η οικονομική εξίσωση έχει αλλάξει δραματικά - Το 2025 δεν είναι 2005

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Που επενδύει τώρα η μεγαλύτερη «αρκούδα» της Wall Street
Ο David Rosenberg ο γκουρού της Wall Street εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικός για την αμερικανική αγορά, καθώς οι επιπτώσεις των δασμών του Donald Trump θα είναι μεγάλες

Αντέδρασε με άνοδο η Wall Street στο κλείσιμο της πιο «άγριας» εβδομάδας της ιστορίας της
Μίνι ράλι στη Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 600 μονάδες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι είναι ανοιχτός σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023
Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου

Ξεπέρασε τα 3.200 δολάρια ο χρυσός ενώ το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4% στα 3.253,20 δολάρια

Χτυπήθηκε και σήμερα ο DAX, έκανε τη θετική διαφορά ο FTSE 100
Σημαντικές απώλειες για τον γερμανικό DAX σήμερα, παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ