Στο ιστορικό υψηλό των 1,705 τρισεκατομμυρίων ευρώ έφθασαν φέτος οι εκδόσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα, ξεπερνώντας το υψηλό επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2020, μεσούσης της πανδημίας Covid 19. Ο αριθμός περιλαμβάνει δημόσιες κοινοπρακτικές εκδόσεις σε ευρώ, στερλίνα και προσφορές σε δολάρια Reg S που πωλούνται στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παραθέτει το Bllomberg, οι πωλήσεις χρέους στη δημόσια αγορά της περιοχής ξεπέρασαν αυτό το ορόσημο σήμερα Πέμπτη. Στην πρώτη γραμμή σε αυτό το ξεφάντωμα του δανεισμού είναι εθνικοί και υπερεθνικοί οργανισμοί, καθώς και χρηματοπιστωτικοί φορείς. Η ανάγκη χρηματοδότησης του διαρκώς αυξανόμενου χρέους έχει ωθήσει τις εκδόσεις από τις δημόσιες αρχές, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί παράδειγμα.
Barclays: Άλλαξαν οι ρόλοι στην Ευρώπη… οι τελευταίοι γίνονται πρώτοι
Το γραφείο διαχείρισης χρέους της χώρας συγκέντρωσε 4,25 δισεκατομμύρια £ (5,38 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσω κοινοπρακτικής πώλησης χρέους την Τρίτη, την πρώτη του τέτοια συμφωνία από τότε που η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς αποκάλυψε το σχέδιο για αυξήσεις φόρων 40 δισεκατομμυρίων λιρών και αύξησε τον δανεισμό τον περασμένο μήνα. Η ζήτηση ξεπέρασε τα 65 δισεκατομμύρια λίρες, που ήταν το υψηλότερο επίπεδο ζήτησης που καταγράφηκε ποτέ για τα βρετανικά ομόλογα. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης δει προσφορές ρεκόρ για το χρέος τους.
Ο όγκος των νέων πωλήσεων είναι εντυπωσιακός δεδομένου ότι ξεπερνά το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι χώρες έβγαιναν μαζικά στις αγορές για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους εν μέσω πανδημίας.
Η ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων
Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται και στα ελληνικά ομόλογα με τις δημοπρασίες να υπερκαλύπτονται. Δεν είναι επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα κόστος δανεισμού της Γαλλίας ανέβηκε πάνω από αυτό της Ελλάδας για πρώτη φορά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το μέλλον της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Η απόδοση του 10ετούς χρέους της γαλλικής κυβέρνησης έφτασε για λίγο στο 3,02% στις αρχές της Πέμπτης, υπερβαίνοντας την απόδοση του 3,01% που ζητούσαν οι δανειστές προς την Ελλάδα, προτού επιστρέψει.
Οι αποδόσεις στα ομόλογα
Ο όγκος των νέων πωλήσεων είναι εντυπωσιακός δεδομένου ότι ξεπερνά το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν οι χώρες έβγαιναν μαζικά στις αγορές για να ενισχύσουν τα οικονομικά τους εν μέσω πανδημίας.
«Οι τεράστιοι όγκοι εκδόσεων στην αγορά ομολόγων απορροφήθηκαν πολύ εύκολα φέτος», σχολιάζει στο Reuters, η Paula Weisshuber, επικεφαλής των αγορών εταιρικών κεφαλαίων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στην Bank of America. «Τα spreads βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα και οι εκδότες έχουν ήδη πάρει θέσεις για το 2025».
Ο συνολικός δείκτης εταιρικής επενδυτικής βαθμίδας του Bloomberg σε ευρώ έχει επιστρέψει 4,67% από την αρχή του έτους και ο δείκτης υψηλής απόδοσης του Bloomberg σε ευρώ 7,42% την ίδια χρονική περίοδο.
Οι τράπεζες και οι εταιρείες real estate είναι μεταξύ εκείνων που αξιοποίησαν στο έπακρο τις σχεδόν σταθερές συνθήκες ανοδικής αγοράς για να αντλήσουν νέο χρέος.
Την Τρίτη, η σουηδική Heimstaden Bostad AB πούλησε την πρώτη νέα νέα προσφορά χρέους από εταιρεία ακινήτων από τα τέλη του 2021. Την περασμένη εβδομάδα, η Raiffeisen Bank International AG της Αυστρίας συγκέντρωσε νέο κεφάλαιο για να αντικαταστήσει ένα πρόσθετο ομόλογο Tier 1 περισσότερο από έξι μήνες μετά την αποτυχία προηγούμενης συμφωνίας.
«Ένα μέρος αυτής της ανθεκτικότητας οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες όπως οι θετικές εισροές», έγραψε σε σημείωμα ο Benjamin Melman, επικεφαλής επενδύσεων της Edmond de Rothschild Asset Management.
Ένα νέο ιστορικό υψηλό σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα κληθούν να αγοράσουν οι επενδυτές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2025, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απέχει από την αγορά
Οι πωλήσεις είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερες το επόμενο έτος και το 2026, καθώς οφείλονται υψηλά επίπεδα χρέους, δήλωσε ο Cem Keltek, αναλυτής πιστώσεων της Deutsche Bank Research.
«Ο κύριος κίνδυνος για αυτό θα ήταν μια ταχέως επιδεινούμενη ευρωπαϊκή προοπτική ανάπτυξης και πιο ολοκληρωμένες απειλές για τους δασμούς των ΗΠΑ από ό,τι αναμένει η αγορά», δήλωσε ο Keltek. «Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρύτερο κλίμα της αγοράς, να κλείσει προσωρινά την πρόσβαση στην πρωτογενή αγορά και θα μπορούσε επίσης να δει τους εκδότες να επαναξιολογούνται».
Νέο ρεκόρ για το 2025 στην ευρωζώνη
Ένα νέο ιστορικό υψηλό σε κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης θα κληθούν να αγοράσουν οι επενδυτές για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2025, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απέχει από την αγορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να αυξήσει τις πιέσει στο κόστος δανεισμού των χωρών την ώρα που η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.
Tραπεζίτες και αναλυτές, τους οποίους επικαλείται το Reuters, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι αγορές θα καταφέρουν να απορροφήσουν τα περισσότερα από 660 δισεκατομμύρια ευρώ (694,52 δισεκατομμύρια δολάρια) καθαρής προσφοράς ομολόγων που προβλέπονται για το επόμενο έτος, με τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύουν την απήχηση των κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, υπογραμμίζουν παράλληλα, ότι τα υψηλά επίπεδα πώλησης ομολόγων θα μπορούσαν να αυξήσουν το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου χρέους, οι οποίες στηρίζονται στις προσδοκίες των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, με αποτέλεσμα μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης, που αντιμετωπίζουν αδύναμη ανάπτυξη και πολιτική αβεβαιότητα όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Γαλλία, ενδέχεται να μην δουν μεγάλες μειώσεις στο κόστος δανεισμού, ακόμη και όταν η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια.
«Πιστεύω ότι συνολικά θα απορροφηθεί», υποστηρίζει ο Michael Krautzberger, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων για σταθερό εισόδημα στην Allianz Global Investors.
«Αλλά είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι καμπύλες του ευρώ θα μπορούσαν να είναι αρκετά πιο απότομες ως συνδυασμός περικοπών επιτοκίων στο βραχυπρόθεσμο άκρο και αρκετά μικρής προσφοράς στο μακροπρόθεσμο».
Οι αναλυτές τόνισαν ότι τα σχέδια δανεισμού των χωρών παραμένουν αβέβαια, με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να πιέζει την Ευρώπη να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025 σε κίνδυνο.
Έξω από τα ομόλογα η ΕΚΤ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης σχεδιάζουν να διαθέσουν ομόλογα ακαθάριστης συνολικής αξίας 1,26 τρισ. ευρώ, ελαφρά χαμηλότερα από το 2024 καθώς οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα ελλείμματα μετά τις μεγάλες δαπάνες εν μέσω των κραδασμών της COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ιδιαίτερα εμφανής θα είναι το 2025 η απουσία της ΕΚΤ, η οποία από το 2014 έχει συγκεντρώσει ομόλογα τρισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει το μπλοκ μέσω διαδοχικών κρίσεων.
Η ΕΚΤ έχει ήδη σταματήσει να επανεπενδύει τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν στο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της και από τον Ιανουάριο θα κάνει το ίδιο για το πιο ευέλικτο Πρόγραμμα αγορών έκτακτης ανάγκης πανδημίας σε μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη (QT).
Οι επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν κάπου μεταξύ 270 και 420 δισεκατομμυρίων ευρώ ομόλογα που διαφορετικά θα είχε αγοράσει η ΕΚΤ το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UBS, της Bank of America και της BNP Paribas.
Το στοίχημα των αποδόσεων
Οι υψηλότερες αποδόσεις έχουν δελεάσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στα κρατικά ομόλογα αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η όρεξη θα παραμείνει ισχυρή.
«Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του ενάμιση έτους ήταν η αρκετά σημαντική επιστροφή των ξένων επενδυτών», δήλωσε ο επικεφαλής χρέους της Ιταλίας Νταβίντε Ιακοβόνι σε συνέδριο στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχει προσδοκία για χαμηλότερα επιτόκια και φυσικά, η Ιταλία εξακολουθεί να πληρώνει αρκετά αυξημένα περιθώρια», είπε, αναφερόμενος στις υψηλότερες αποδόσεις που διατίθενται για το ιταλικό χρέος από ό,τι για τους αντίστοιχους της Γερμανίας.
Αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν επίσης, ότι η απειλή Τραμπ να επιβάλει δασμούς στην ΕΕ, η οποία θα πλήξει την οικονομία της ευρωζώνης και ενδεχομένως θα επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα μπορούσε να ενισχύσει τα ομόλογα ως καταφύγιο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να σημάνει ότι οι επενδυτές μπορεί να απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση ή «προθεσμιακό ασφάλιστρο» για να κλειδώσουν χρήματα μακροπρόθεσμα – δεδομένου του κατακλυσμού των πωλήσεων ομολόγων και της αυξημένης αβεβαιότητας.
Latest News
Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης - Στο επίκεντρο τα γαλλικά ομόλογα
Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια ενισχύθηκαν από τις επιδόσεις του κλάδου της τεχνολογίας
Τεράστιο κοίτασμα χρυσού στην Κίνα αξίζει πάνω από 80 δισ. δολάρια
Η είδηση για το νέο κοίτασμα στην Κίνα, πιθανώς το μεγαλύτερο του κόσμου, εκτόξευσε τις τιμές του χρυσού
Χαμηλές ταχύτητες στο ΧΑ, κράτησε τα επίπεδα η Motor OIl
Η άνοδος του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνδέεται με την πραγματοποίηση των πακέτων που συνδέονται με το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar
Από τις απώλειες στα κέρδη ο μαύρος χρυσός
Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή και η μετάθεση συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+
Στηρίζει το ΧΑ η Motor Oil - Πέρασαν τα πακέτα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η άνοδος του τζίρου συνδέεται με την πραγματοποίηση των πακέτων που συνδέονται με το deal της πώλησης της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στη Masdar
Η Γαλλία για πρώτη φορά στην ιστορία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα
Για πρώτη φορά η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε την αντίστοιχη του ελληνικού δεκαετούς
Μικρά κέρδη στο ΧΑ, «αλλάζει χέρια» η Τέρνα Ενεργειακή
Η άνοδος του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνδέεται με την πραγματοποίηση των πακέτων που συνδέονται με το deal της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στη Masdar
Ώθηση από την ASML παίρνουν οι ευρωαγορές
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,48%
Θετικά πρόσημα στην Ασία με διορθωτικές κινήσεις στην Κίνα
Οι ασιατικές αγορές αξιολόγησαν κατά κύριο λόγο την απόφαση της Τράπεζας της Κορέας να μειώσει το βασικό επιτόκιό της
Εγκρίθηκε το πρώτο 24ωρο χρηματιστήριο των ΗΠΑ
Οι ρυθμιστικές αρχές χορηγούν άσεια στην 24Exchange να λειτουργεί χρηματιστήριο 24 ώρες τo 24ωρο