![Ελλάς – Γαλλία: Ισοπαλία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/ellada-gallia-simaies.jpg)
Τίτλος τιμής μοναδικός που αξίζει σε κάθε Ελληνα το γεγονός ότι Τετάρτη βράδυ 27 Νοεμβρίου που γράφονταν αυτές οι γραμμές το κόστος δανεισμού της πτωχευμένης πριν από 14 χρόνια χώρας μας είναι παρόμοιο με το κόστος δανεισμού της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Το γαλλικό δεκαετές ομόλογο κινούνταν στο επίπεδο του 3,020. Το ίδιο και το ελληνικό δεκαετές.
Η εξήγηση απλή. Η Ελλάδα αποπληρώνει πρόωρα περίπου 9,5 δισ. ευρώ παλαιού χρέους και είναι δημοσιονομικά ασφαλής. Η Γαλλία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, (όπως και η Γερμανία και η Ιταλία) για τα οποία οι λύσεις είναι δύσκολες. Και οι αγορές τα τιμολογούν και τα δύο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την κυβέρνηση Μπαρνιέ να ψηφίσει μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις τρομακτικές υπερβάσεις των κανόνων του ελλείμματος. Ο γάλλος πρωθυπουργός δεν θα τα περάσει εύκολα από το Κοινοβούλιό του. Ηδη οι προτάσεις του με τα φορολογικά μέτρα απέτυχαν να ψηφιστούν. Ο Μπαρνιέ μπορεί να παρακάμψει το Κοινοβούλιο για τη νομοθέτησή τους, αλλά απειλείται από μια πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης. Δηλαδή με πρόωρη κατάρρευση της κυβέρνησής του και ακόμα μεγαλύτερη κρίση.
Στη Γερμανία το πολιτικό χάος είναι μεγαλύτερο. Απλά εκεί έχουν δημοσιονομικές καβάτζες και την ελπίδα να «λύσουν» επιτέλους το φρένο χρέους. Συμπωματικά οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούν επίσης και τον δρόμο προς την οικονομική ύφεση σε όλη την ευρωζώνη. Ο δείκτης μεταποίησης τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία κινείται στο 43,2, πολύ χαμηλότερα από το 50, που οριοθετεί την ανάπτυξη. Στις υπηρεσίες υποχώρησε επίσης κάτω από το 50, στο 49,2, και όλοι αναρωτιούνται από πού θα έρθει πλέον η ανάπτυξη. Ενδεχομένως να μας το απαντήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στην επόμενη συνεδρίαση.
Ως εκ τούτου, το ευρώ κατρακυλά σε χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου, ενώ υποαποδίδει ακόμα και από τη βρετανική στερλίνα. Στις αγορές συναλλάγματος θεωρείται δεδομένο ότι η ισοτιμία ένα ευρώ για κάθε ένα δολάριο βρίσκεται προ των πυλών. Ενδεχομένως πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμως την ευθύνη διακυβέρνησης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και αρχίσει ο πόλεμος των δασμών, για τον οποίο οι ισχυροί της Ευρώπης είναι απροετοίμαστοι και αδύναμοι.
Στην ελληνική κυβέρνηση κοιτούν στον ευρωπαϊκό περίγυρο και παίρνουν κουράγιο, φαντάζομαι ανακουφισμένοι. Περιθώριο εφησυχασμού δεν μπορεί να υπάρχει. Ολη αυτή η κατάσταση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορεί να μας επηρεάσει. Για την ώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μένουμε πιστοί στο πρόγραμμα. Δημοσιονομική ασφάλεια και πολλές αλλαγές, τώρα που μπορούμε.
Το αυξημένο κόστος ζωής αποτελεί τον εγχώριο κυβερνητικό πονοκέφαλο και λογικό είναι γιατί ξέφυγε της κυβέρνησης, υποτιμήθηκε η μετάδοση από το «ράφι» στις υπηρεσίες και τώρα που συνέβη είναι αργά για να περιοριστεί. Το πιθανότερο είναι ότι την ώρα που οι κυβερνήσεις στον ευρωπαϊκό πυρήνα θα αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα, εμείς θα παλεύουμε με την τιμή του καφέ και των ενοικίων. Προβλήματα διόλου αμελητέα, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους πολίτες. Εχουμε όμως και μια μεγάλη ευκαιρία, να καλύψουμε μέρος του χαμένου εδάφους με την υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο λόγω της δικής μας ανόδου, αλλά και της δικής τους πτώσης.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Η… ευτυχία των ελλειμμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/donald-trump-600x400.jpg)
Η… ευτυχία των ελλειμμάτων
Οι αναρτήσεις Τραμπ εξισώνουν τα εμπορικά ελλείμματα των ΗΠΑ με την επιδότηση άλλων οικονομιών,
![Χωρίς αντίκρισμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/money-g44fd8144f_1920-600x400.jpg)
Χωρίς αντίκρισμα
Μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση που πάει να ξανά ανοίξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ο ίδιος είχε φάει πολύ εσωκομματικό «ξύλο» για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής του
![Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_gas3-1-768x606-1-600x473.png)
Γιατί «αγριεύει» ξανά η κατάσταση στην ενέργεια
Το σκηνικό στην ενέργεια «αγριεύει» και θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.
![Χωρίς αποταμίευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/gourouni-600x414.jpg)
Χωρίς αποταμίευση
Το πρόβλημα για την οικονομία, παρά τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη, είναι ότι τα παραπάνω χρήματα χρησιμοποιούνται όπως γινόταν και παλαιότερα
![Κυβερνητικές αποφάσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/kokkina_daneia-600x360.jpg)
Κυβερνητικές αποφάσεις
Υπάρχουν άλλες αποφάσεις που λαμβάνονται απλά για το θεαθήναι, έτσι για να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα
![Οι επτά άδειες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sarakiniko-600x452.jpg)
Οι επτά άδειες
Μετά τη φασαρία που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα παγώσει κάθε κατασκευή μέχρι να εγκριθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια
![Για όσο αντέξουμε](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/inflat-600x373.jpg)
Για όσο αντέξουμε
Το πρώτο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να είναι μια «πύρρειος» νίκη του Τραμπ, που μπορεί να προέλθει από την αύξηση των τιμών της ενέργειας
![Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/epixeiriseis-600x375.jpg)
Οι επιχειρήσεις σε εποχή ανατρεπτικών αλλαγών
Η πρόκληση για τους manager είναι να δημιουργήσουν μία ισορροπημένη κατάσταση μεταξύ σταθερότητας και αστάθειας, αλλά και αλλαγές συμπεριφορών
![Μπορούμε καλύτερα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/euro-oikonomia-768x480-1-1-600x375.jpeg)
Μπορούμε καλύτερα
Προφανώς χρειάζεται δουλειά και διάθεση να τα βάλει η κυβέρνηση με καταστάσεις και ανθρώπους ανεπίδεκτους αλλαγών
![Το πρόβλημα του αβγού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/egg-600x429.jpg)
Το πρόβλημα του αβγού
Γιατί έχουν εξαφανιστεί με αυτή την ένταση τα αβγά από τα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων - Γιατί οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί