Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αγνοήσει τους κραδασμούς της προσφοράς που ανεβάζουν τις τιμές όσο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθερές, αλλά θα πρέπει να αντιδράσει σθεναρά εάν υπάρξει κίνδυνος υπερβολικής απόκλισης, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάαε Κνοτ.

«Μπορεί να είναι βέλτιστο για τη νομισματική πολιτική να κοιτά πέρα ​​από τους προσωρινούς κλυδωνισμούς της προσφοράς όσο παραμένουν σταθερές οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, αλλά θα πρέπει να κινηθεί επιθετικά μόλις αυξηθεί ο κίνδυνος αποδέσμευσης», είπε την Πέμπτη.

Επικαλούμενος πληθωριστικές δυνάμεις όπως το φθίνον εργατικό δυναμικό ή η αποπαγκοσμιοποίηση, είπε ότι στον βαθμό που επηρεάζουν το δυνητικό προϊόν, «η εξουδετέρωση των συσταλτικών τους επιπτώσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική — και, όσον αφορά τον πληθωρισμό, μπορεί ακόμη και να αποτύχει καθώς ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να παγιωθεί .»

Σνάμπελ – ΕΚΤ: Περιορισμένα τα περιθώρια για μειώσεις επιτοκίων

Η νέα στρατηγική της ΕΚΤ

Τα σχόλια έρχονται εν μέσω μιας νέας αναθεώρησης της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, με τα αποτελέσματα να αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η άσκηση είναι πιθανό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ μπορεί να ενεργήσει καλύτερα σε περίπτωση που συμβαίνουν τακτικότερα σοκ προσφοράς.

Στο παρελθόν, οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, έτειναν να αγνοούν ευρέως τέτοιους κραδασμούς στη βάση ότι η αύξηση των τιμών που συνεπάγονται είναι μόνο προσωρινή. Όμως τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι μια τέτοια στρατηγική ενέχει κινδύνους. Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια πολύ αργά αφού έκρινε το 2021 ότι η άνοδος του πληθωρισμού ήταν προσωρινή.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Φρανκ Έλντερσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ «ίσως πρέπει να ανταποκριθεί πιο προληπτικά στα σημεία συμφόρησης από ό,τι είχε θεωρηθεί σκόπιμο στο παρελθόν».

O Κνοτ είπε επίσης ότι τα εργαλεία σταθεροποίησης όπως οι πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας όπως το PEPP «θα παραμείνουν σημαντικά στοιχεία της εργαλειοθήκης μας. Μπορεί να τα χρειαστούμε ξανά για να περιορίσουμε τη δυσλειτουργία της αγοράς και να υποστηρίξουμε τη νομισματική μετάδοση».

Ωστόσο, ζήτησε έναν αυστηρότερο διαχωρισμό μεταξύ των μέσων που καθοδηγούν τη νομισματική πολιτική και εκείνων που υποστηρίζουν τη μετάδοσή της.

«Για την εργαλειοθήκη μας, μια τέτοια νέα αρχή διαχωρισμού θα σήμαινε λιγότερα περιθώρια για υβριδικά όργανα, εκτός του αποτελεσματικού κατώτερου ορίου», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή