Η Κριστίν Λαγκάρντ προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να συνεργαστούν με τον Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τους δασμούς και να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα που παράγονται στις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι ένας πικρός εμπορικός πόλεμος κινδυνεύει να αφανίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε σε συνέντευξή της στους Financial Times μετά την επικράτηση του Τραμπ στη δεύτερη προεδρική θητεία του ότι η ΕΕ «δεν πρέπει να προβεί σε αντίποινα, αλλά να διαπραγματευτεί» με τον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει απειλήσει με γενικούς δασμούς έως και 20% σε όλες τις μη κινεζικές εισαγωγές των ΗΠΑ.
Η Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης ότι ένας «εμπορικός πόλεμος σε μεγάλο βαθμό» δεν είναι «προς το συμφέρον κανενός» και θα οδηγήσει σε «παγκόσμια μείωση του ΑΕΠ».
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ – Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Σχολιάζοντας το γνωστό σλόγκαν του Τραμπ ότι θα μπορούσε να «κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη», η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε: «Πώς κάνεις την Αμερική ξανά μεγάλη, αν η παγκόσμια ζήτηση μειώνεται;».
Η νίκη του Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρώπης και των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι δασμοί θα εξανεμίσουν το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα ωθήσουν τους κατασκευαστές της περιοχής να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκεί.
Η στρατηγική που προτείνει η Κριστίν Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια δεύτερη θητεία του Τραμπ με μια στρατηγική στην οποία θα προτείνει «να αγοράσει ορισμένα πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως υγροποιημένο φυσικό αέριο και αμυντικό εξοπλισμό. «Αυτό είναι ένα καλύτερο σενάριο από μια καθαρή στρατηγική αντιποίνων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια διαδικασία tit-for-tat όπου κανείς δεν είναι πραγματικά κερδισμένος», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Το γεγονός ότι θέτει ένα εύρος σημαίνει ότι είναι ανοιχτός σε συζήτηση», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί την ευκαιρία «να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε».
Ενώ η Λαγκάρντ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, συνολικά, είπε ότι «αν μη τι άλλο», η επίδραση θα είναι «ίσως λίγο καθαρή πληθωριστική βραχυπρόθεσμα», επισημαίνοντας μια πιθανή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. «Αλλά θα μπορούσε κανείς να επιχειρηματολογήσει και με τους δύο τρόπους», πρόσθεσε. «Εξαρτάται από το ποιοι είναι οι δασμοί, σε τι εφαρμόζονται και σε ποια χρονική περίοδο».
Η Λαγκάρντ επέμεινε ξανά υπέρ της μακροχρόνιας ιδέας για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην Ευρώπη – τη λεγόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών – και κάλεσε την ΕΕ να «προχωρήσει γρήγορα» με αυτήν. Η ιδέα προτάθηκε για πρώτη φορά από την Επιτροπή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το 2014, αλλά μέχρι στιγμής έχει ανασταλεί από τις αντιδράσεις σε πολλά από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. «Δεν έχω δει τέτοιο επίπεδο κατανόησης και ενθουσιασμού όπως έχουμε τώρα», δήλωσε η Λαγκάρντ στους Financial Times.
Η ίδια ζήτησε να μεταφερθεί η εποπτεία των κεφαλαιαγορών από τις 27 εθνικές αρχές της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. «Θα πρέπει να έχουμε μία ενιαία εποπτική αρχή» που «θα λειτουργεί όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», δήλωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη στην εποπτική αρχή των κεφαλαιαγορών των ΗΠΑ.
Ερωτηθείσα σχετικά με την άποψη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι τόσο ξεπερασμένη και οστεοποιημένη που η ήπειρος μετατρέπεται σε «μουσείο», η Λαγκάρντ αστειεύτηκε λέγοντας ότι «είναι ένα αρκετά ελκυστικό μουσείο».
Latest News
Η Citigroup εγκαταλείπει την επιστροφή στο γραφείο
Η Citigroup λέει ότι το προσωπικό μπορεί να εργάζεται από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα
Οι ΗΠΑ θα «καταλάβουν» τη Γάζα και θα την κάνουν «Ριβιέρα της Ανατολής» - Η νέα πρόταση Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου
Δεν θα πληγούν όλοι οι Αμερικανοί εξίσου από τους δασμούς Τραμπ - Ποιοι θα χάσουν τα περισσότερα
Τα πιο ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αισθανθούν το μεγαλύτερο βάρος που δρομολογούν οι δασμοί Τραμπ
H Γαλλία, παραμένει ο βασικος προμηθευτής ηλεκτρισμού για Γερμανία και Βρετανία
Το 2024, η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας και ο δεύτερος για την Ιταλία
Λεωφορειόδρομοι και συνεπιβατισμός στο Παρίσι
Μια κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων που επεκτείνεται και στους αυτοκινητόδρομους
Ο Μάρκο Γκομπέτι παραιτείται από CEO της Salvatore Ferragamo - Γιατί δεν τα «βρήκανε»
Η Salvatore Ferragamo ανακοίνωσε ότι η απόφαση πάρθηκε κοινή συναινέσει - Βασικός λόγος οι πωλήσεις
Η ώρα της αλήθειας για τους Γάλλους - Ο προϋπολογισμός και η πρόταση μομφής
Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να αναδείξει την Ακροδεξιά ως παράγοντα σταθερότητας και πολιτικής υπευθυνότητας
Στην «πρίζα» οι εργαζόμενοι στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο
Οι μεγάλες εργασιακές απαιτήσεις κάνουν να παίρνει αναρρωτικές άνω του 15%
UBS: Το πλήγμα των αμερικανικών δασμών στην Ευρώπη δεν θα είναι οικονομικό… αλλά πολιτικό
Η UBS υποθέτει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ σε επιλεγμένα ευρωπαϊκά αγαθά είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους
Η ΕΕ θα πληρώσει με 250 εκατ. ευρώ το «λογαριασμό» ηλεκτρικού της Μολδαβιας
Με 250 εκατ. ευρώ η ΕΕ θα στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της Μολδαβίας