Μια μέρα πριν η Ουκρανία εκτοξεύσει για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους στη Ρωσία, περνώντας τον πόλεμό σε νέα φάση δύο πρωτοβουλίες από την Φινλανδία και τη Σουηδία δίνουν το σήμα της προετοιμασίας των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών για έναν πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Σουηδία άρχισε να στέλνει στα 5,2 εκατομμύρια νοικοκυριά της ενημερωμένα φυλλάδια προτρέποντας να δοθεί «μεγαλύτερη έμφαση στην προετοιμασία για πόλεμο».

Ευρώπη: Μπορεί να αμυνθεί χωρίς το ΝΑΤΟ; – Όλα τα σενάρια μετά την εκλογή Τραμπ [γραφήματα]

Η Φινλανδία εγκαινίασε έναν νέο ιστότοπο με οδηγίες προς τους πολίτες για το πώς να αντέξουν 72 ώρες σε περίπτωση κρίσης ή σύγκρουσης.

Οι χώρες της Σκανδιναβικής περιοχής και της Βαλτικής Θάλασσας αισθάνονται την απειλή στο κατώφλι τους. Οι κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες και οι εταιρείες της περιοχής πρωτοστατούν στη δημιουργία αποθεμάτων σιτηρών και ιατρικών προμηθειών έκτακτης ανάγκης, ενισχύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και βάζουν τα νοικοκυριά να αποθηκεύουν κονσέρβες τροφίμων και δισκία ιωδίου.

«Εξαιτίας όλων αυτών, η Φινλανδία επικοινωνεί πολύ για αυτή την ετοιμότητα των 72 ωρών στην τηλεόραση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις εφημερίδες. Έχω ακούσει ακόμη και ότι στα σχολεία διδάσκουν τα παιδιά γι’ αυτό» εξηγεί η Lotta-Sofia Saahko, 31 ετών, συγγραφέας που ζει στο Valkeakoski, μια πόλη στη νότια Φινλανδία. «Είναι πολύ έντονα στα μέσα ενημέρωσης αυτή τη στιγμή και αυτό έχει σίγουρα αλλάξει τη νοοτροπία μου».

Ορισμένοι από τους σχεδιασμούς μπορεί να φανούν κινδυνολογικοί αλλά τα σενάρια περιλαμβάνουν εκτός του πολέμου, τις φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, διακοπή στον ενεργειακό εφοδιασμό και διεθνείς κυβερνοεπιθέσεις.

Η νέα πραγματικότητα – Μέρες Ψυχρού πολέμου για την Ευρώπη

Η Γηραία Ήπειρος έχει μπει σε μια νέα πραγματικότητα, λένε στο Bloomberg Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την απειλή πυρηνικών επιθέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιστρέφει στις ρίζες της ως ένας οργανισμός που γεννήθηκε μέσα από τις συγκρούσεις και τα συντρίμμια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προωθήσει την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η ΕΕ επιδιώκει να επιταχύνει τις συνομιλίες με τη Βρετανία για ένα νέο σύμφωνο Άμυνας και Ασφάλειας. Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία πριν από μια δεκαετία τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία έγιναν οι χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ως ποσοστό της οικονομίας τους.

Η Φινλανδία και η Σουηδία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει εγείρει το φάσμα ενός πολέμου στην Ευρώπη, στον οποίο οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να μην μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ ή ίσως και σε οποιαδήποτε αμερικανική υποστήριξη.

«Αντιμετωπίζουμε γεωπολιτικές εντάσεις που δεν βλέπουν σημάδια χαλάρωσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα στις 14 Νοεμβρίου. «Όλα αυτά καθιστούν πιο σημαντικό από ποτέ να είναι η ΄Ενωσή μας προετοιμασμένη για αυτό το νέο, πιο αβέβαιο μέλλον».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto να μελετήσει την ετοιμότητα της ηπείρου.

Η Φινλανδία, που συνορεύει με τη Ρωσία, έχει παράδοση πρωτοπορίας στην ετοιμότητα. Ο Niinisto περιέγραψε το φινλανδικό μοντέλο ως μια «στάση» που βασίζεται σε εμπειρίες.

Τι περιέχει το κιτ 72 ωρών της Φινλανδίας

Ο παππούς της Saahko, ο Jorma, ήταν 4,5 ετών το 1939, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στη Φινλανδία. Έφυγε από την περιοχή της Καρέλια, τμήματα της οποίας παραχωρήθηκαν στη Ρωσία και δεν επέστρεψε ποτέ. «Για μένα ήταν πάντα παρελθόν, ενώ τώρα ξαφνικά έγινε πολύ επίκαιρο» είπε . «Είναι η ιστορία του παππού μου που συμβαίνει ξανά και ξανά».

Ο Jorma έχει δύο καταψύκτες γεμάτους με τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του βουτύρου που φτάνει για δύο μήνες, ντουλάπια κουζίνας με αποξηραμένα προϊόντα και αποθηκεύει ζάχαρη στον επάνω όροφο. Όλα αυτά μαζί με φακούς, μπαταρίες, φάρμακα και μια ψησταριά αερίου μεταξύ άλλων. Η μονωτική ταινία που έχει μπορεί να καλύψει τυχόν ρωγμές για να σφραγίσει το σπίτι.

Η προετοιμασία για να αντέξουν οι πολίτες 72 ώρες στοχεύει στο να κερδίσουν χρόνο οι αρχές της χώρας για να ανταποκριθούν.

Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

Οι σουηδικές αρχές παρέχουν μια σειρά από  συμβουλές  στους πολίτες της προετοιμάζοντας τους για το πώς θα κινηθούν σε περίπτωση εκκένωσης, πώς να σταματήσουν μια αιμορραγία και πως να μιλήσουν στα παιδιά για τον πόλεμο. Η Νορβηγία δημιουργεί μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους για να αποθηκεύει σιτηρά.

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικού εμπορίου στη Λιθουανία, η Maxima, έχει καταρτίσει σχέδιο για τα σούπερ μάρκετ της ώστε να παραμείνουν ανοιχτά σε περίπτωση διακοπής των επικοινωνιών, ενώ οι αποθήκες της είναι εφοδιασμένες με έναν κατάλογο που περιλαμβάνει τα βασικά αγαθά που πρέπει να αποθηκευτούν. Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε αυτόν τον μήνα νόμο που απαιτεί από τις τοπικές αρχές να διατηρούν αρκετά τρόφιμα και νερό για 72 ώρες. Επιπλέον προβλέπει τη δημιουργία ενός σχεδίου εκκένωσης και την κατασκευή καταφυγίων.

Στη Δανία, η κυβέρνηση δημιούργησε φέτος ένα υπουργείο αντιμετώπισης κρίσεων. Άρχισε να συμβουλεύει τους πολίτες να αποθηκεύουν τρόφιμα και νερό για 72 ώρες. Αλλά για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αυτό δεν είναι αρκετό.

Η κεντρική τράπεζα δημιούργησε ένα σύστημα με το οποίο οι Δανοί από το επόμενο έτος θα μπορούν να χρησιμοποιούν κάρτες για ψώνια και φάρμακα για μια εβδομάδα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή διακοπής του διαδικτύου.

Άμυνα και τρόφιμα

Μαζί με την άμυνα, τον ενεργειακό εφοδιασμό και τα φαρμακευτικά προϊόντα μεγάλη έμφαση δίνεται στα τρόφιμα. Η Νορβηγία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι συγκεντρώνει σιτηρά, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το «αδιανόητο», ενώ η Σουηδία σχεδιάζει να ξαναχτίσει τα αποθέματά της, μαζί με σπόρους και λιπάσματα.

Η Φινλανδία, της οποίας το ένα τρίτο της επικράτειας βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου, έχει μικρή καλλιεργητική περίοδο και ιστορικό λιμών. Μια κρίση σιτηρών το 1917 πυροδότησε τις πρώτες προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών και 11 χρόνια αργότερα ιδρύθηκε κρατική σιταποθήκη.

Σήμερα, είναι μία από τις πιο ασφαλείς σε τρόφιμα χώρες στον κόσμο. Τα αποθέματα σιτηρών είναι κρυμμένα σε κοινή θέα, σε 19 σιλό σε όλη τη χώρα που αποθηκεύουν επίσης εμπορικές προμήθειες. Μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου τη μισή συγκομιδή ενός μέσου έτους. Τα τσιμεντένια κτίρια, ύψους 60 μέτρων, χτίστηκαν σε διάστημα 50 ετών από τον Χειμερινό Πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τζίμι Κάρτερ: Η κηδεία με τιμές στην Ουάσινγκτον – Παρόντες Τραμπ και πέντε πρώην πρόεδροι
Επικαιρότητα |

Τζίμι Κάρτερ: Η κηδεία με τιμές στην Ουάσινγκτον – Παρόντες Τραμπ και πέντε πρώην πρόεδροι

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί συνέρρευσαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη Ροτόντα του Καπιτωλίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ