
Η ναυτιλία αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με κυριότερη την παγκόσμια έλλειψη ναυτικών, η οποία τροφοδοτεί ένα ανησυχητικό μείγμα από ψεύτικα βιογραφικά, ατυχήματα στη θάλασσα και αυξημένα ναύλα.
«Βλέπουμε μια συνεχή έλλειψη ναυτικών», δήλωσε στο CNBC ο Ρετ Χάρις, ανώτερος αναλυτής στελέχωσης στην Drewry. Αν και ο αριθμός των πλοίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια «εκθετικά» σε χιλιάδες ετησίως, η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται για αυτά τα πλοία δεν έχει συμβαδίσει, είπε.
«Οι εταιρείες απασχολούν ναυτικούς με λιγότερη εμπειρία από ό,τι θα ήθελαν ιδανικά», πρόσθεσε ο Χάρις, ο οποίος σημείωσε ότι οι ανώτεροι αξιωματικοί και ιδίως οι μηχανικοί, είναι σε μικρότερη διαθεσιμότητα από ό,τι οι αξιωματικοί καταστρώματος.
Υποχώρησε η διακίνηση εμπορευμάτων στα λιμάνια της ΕΕ – «Κόντρα στο ρεύμα« η Ελλάδα [γράφημα]
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η διαθεσιμότητα εξειδικευμένων ναυτικών, δήλωσαν οι ειδικοί στο CNBC.
Ναυτιλία: «Λείπουν» Ουκρανοί και Ρώσοι ναυτικοί
«Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είχαν προμηθεύσει πολλούς επαγγελματίες ναυτικούς. Ωστόσο, η σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει πράγματι μειώσει την προσφορά ναυτικών και από τις δύο χώρες, καθώς αντιμετωπίζουν συνολική έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω του πολέμου», δήλωσε ο Νταετζίν Λι, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της FertiStream.
Οι Φιλιππίνες, η Κίνα, η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδονησία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ναυτικών στον κόσμο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση κατανομής του ναυτικού εργατικού δυναμικού του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ICS) και της BIMCO για το 2021.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Ρώσοι και Ουκρανοί ναυτικοί αποτελούσαν σχεδόν το 15% του παγκόσμιου ναυτικού εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICS.
Το ICS αναμένει έλλειμμα 90.000 εκπαιδευμένων ναυτικών μέχρι το 2026. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δημιουργήσουν εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της έλλειψης ναυτικών», δήλωσε ο ναυτιλιακός οργανισμός.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προσλαμβάνουμε ενεργά ένα πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό, αν θέλουμε να καλύψουμε την έλλειψη ναυτικών που απαιτείται για να διατηρήσουμε τη βιομηχανία ακμαία, είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας αυτή τη στιγμή», δήλωσε η ICS.
Τα γεωπολιτικά γεγονότα έχουν επίσης δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους στη θάλασσα, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν να στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθιστώντας τον ρόλο λιγότερο ελκυστικό, πρόσθεσε η ICS.
Νέες προτεραιότητες
Το υπάρχον ναυτικό προσωπικό επιλέγει επίσης περισσότερες θέσεις εργασίας στη στεριά αντί να βγει στη θάλασσα, δήλωσε ο Χένρικ Γιένσεν, διευθύνων σύμβουλος της Danica Crewing Specialists Group, μιας διεθνούς εταιρείας ναυτικών προσλήψεων και υπηρεσιών επάνδρωσης. Συν τοις άλλοις, η φθίνουσα ελκυστικότητα της ναυτιλίας στις νεότερες γενιές μπορεί να αποτελέσει ταφόπλακα για το επάγγελμα.
«Στο παρελθόν, οι μισθοί των ναυτικών ήταν αρκετά υψηλοί ώστε να αποτελούν μια οικονομικά ελκυστική επιλογή. Αλλά σήμερα, οι νεότεροι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και δεν είναι τόσο πρόθυμοι να δεσμευτούν σε μια καριέρα που απαιτεί μεγάλα διαστήματα μακριά από το σπίτι», δήλωσε ο Λι της FertiStream.
Ως αποτέλεσμα, περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να προσελκύσουν τη νέα γενιά με εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και γυμναστηρίου στο πλοίο, καθώς και με μικρότερα ταξίδια που κυμαίνονται από δύο έως τέσσερις μήνες.
Η στενότητα της προσφοράς ναυτικών έχει οδηγήσει τις εταιρείες να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς για να προσελκύσουν ταλέντα από μια περιορισμένη δεξαμενή, αλλά και υποψηφίους που δοκιμάζουν την τύχη τους σε θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχουν τα προσόντα, υποβάλλοντας ωραιοποιημένα βιογραφικά, δήλωσαν ειδικοί του κλάδου με τους οποίους μίλησε το CNBC.
Τα πλαστά βιογραφικά έχουν γίνει πιο διαδεδομένα στη ναυτιλία μετά την έλλειψη, είπαν οι αναλυτές, με έναν αυξανόμενο αριθμό ναυτικών να αναφέρουν ψευδείς εμπειρίες σε πλοία και χρόνο στη θάλασσα.


Latest News

Τραμπ: Εντολή στις υπηρεσίες να σχεδιάσουν τη Ναυτική Αναγέννηση των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών

Το στοίχημα Κικίλια για μείωση των τιμών
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας θα πρέπει να καταγράψουν τις τιμές που ισχύουν αυτή τη στιγμή για όλες τις γραμμές και όλα τα πλοία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Θετικά και αρνητικά σημεία στην απόφαση του ΙΜΟ για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας
Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστώ, Μελίνα Τραυλού μιλάει για άδικη μεταχείριση του LNG που υπονομεύει τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί

Οι Ευρωπαίοι εφοπλιστές χαιρετίζουν τη συμφωνία για τις ανθρακούχες εκπομπές
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από ψηφοφορία, ένα γεγονός σπάνιο στον ΙΜΟ όπου πάντα επιδιώκεται η ομοφωνία

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: +100 υποτροφίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χορηγεί και φέτος +100 Υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία»

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Β. Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Frederiksen (AEC) – Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών στην Αρκτική
Για την ελληνική ναυτιλία μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ο Mads Frederiksen, εκτελεστικός διευθυντής στο Arctic Economic Council

Κικίλιας: Τι ζητεί να αλλάξει στο επιβατικό λιμάνι Πειραιά
«Η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στις τιμές των εισιτήριων μέσω της μείωσης των λιμενικών τελών
Μειώνονται κατά 50% από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και για ένα χρόνο τα λιμενικά τέλη για τους επιβάτες

Πράσινη μετάβαση: Κανονιστικές εξελίξεις στις θαλασσιες μεταφορές
Με κοινό κείμενο 10 από τους μεγαλύτερους ομιλους διεθνώς ζητούν από τον ΙΜΟ δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο