Με την πράσινη μετάβαση να βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, η ΔΕΗ έχει καταστεί «ηγέτης» στην ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο της χώρας αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η απανθρακοποίηση σύμφωνα με την διοικητική ομάδα τη εταιρείας είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.
Τον στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης αναμένεται να αναλύσει ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και επενδύει στη δύναμη της φύσης, μέσα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.
Πλέον των μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων που κατασκευάζει, η εταιρεία καινοτομεί στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσα από έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμο, ήλιο, νερό, γεωθερμία και βιομάζα).
Με βάση το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2025 – 2027, ο όμιλος της ΔΕΗ θα δώσει έμφαση στην ευέλικτη ηλεκτροπαραγωγή προκειμένου να στηριχτεί η πράσινη μετάβαση.
Η πράσινη ανάπτυξη της ΔΕΗ
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η επόμενη τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων.
Την περίοδο 2025-2027, η παραγόμενη ενέργεια θα αυξηθεί από τις 20TWh ετησίως στις 24TWh, παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων που παράγουν σήμερα 5TWh, χάρη στις προσθήκες νέων ΑΠΕ σε Ελλάδα και εξωτερικό που θα προσθέσουν ενέργεια 9TWh ετησίως.
Από σήμερα μέχρι και το 2027 η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.
Ήδη, σήμερα, πάνω από το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή. Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο Όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Οι εξαγορές σε Ελλάδα και Ρουμανία
Ο Όμιλος ΔΕΗ αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης, όσο και μέσω συνεργασιών και εξαγορών. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συμφωνίας αγοραπωλησίας με την Evryo Group, η οποία ανήκε σε funds που ελέγχονται από την Macquarie Asset Management, για την εξαγορά σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629MW σε λειτουργία και περίπου 145MW υπό ανάπτυξη.
Επίσης, πρόσφατα ανακοινώθηκε και η σύναψη Συμφωνίας – Πλαισίου Συνεργασίας με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 66,6MW, καθώς και την εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ υπό ανάπτυξη έως 1,7GW και την από κοινού ανάπτυξή του.
Η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ
Τόσο η ανάπτυξη νέων ΑΠΕ όσο και η ανάπτυξη ευέλικτων μονάδων θα καλύψουν με το παραπάνω τη μείωση στην παραγωγή από μονάδες λιγνίτη. Μέσα στην τριετία, ο όμιλος ΔΕΗ θα φτάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για το πράσινο μέλλον του. Το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους.