Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσικής καταγωγής και γαλλικής υπηκοότητας δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, συνελήφθη στο Παρίσι στα τέλη Αυγούστου.

Η Telegram, όμως, λέει στους επενδυτές ότι η σύλληψη του Ντούροφ δεν είχε «ουσιώδη αντίκτυπο» στις λειτουργίες της εφαρμογής, καθώς οι οικονομικές αποκαλύψεις έδειξαν ότι η αυξανόμενη αξία των κρυπτονομισμάτων της στηρίζει ολοένα και περισσότερο τις δραστηριότητές της.

Telegram: Συνελήφθη ο CEO της πλατφόρμας Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία 

Σύμφωνα με οικονομικές καταστάσεις που είδαν οι Financial Times, η Telegram ανέφερε τεράστια κέρδη στην αξία των ψηφιακών της περιουσιακών στοιχείων το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα οποία αυξήθηκαν σε 1,3 δισ. δολάρια σε σύγκριση με σχεδόν 400 εκατ. δολάρια στο τέλος του 2023.

Αυτό υποδηλώνει ότι η άνοδος, μαζί με τα έσοδα που δέσμευσε από την πώληση Toncoins (κρυπτονόμισμα με το οποίο έχει στενούς δεσμούς) και μια περαιτέρω συμφωνία που σχετίζεται με το Toncoin, βοήθησαν όλα να δημιουργηθεί ένα οικονομικό απόθεμα για την εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, μετά τα νομικά προβλήματα του Ντούροφ.

Ο Ντούροφ αντιμετωπίζει σειρά προκαταρκτικών κατηγοριών για την υποτιθέμενη αποτυχία της Telegram να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην πλατφόρμα. Μία από τις κατηγορίες τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών και ο Ντούροφ παραμένει με εγγύηση στη χώρα.

Τα προβλήματα Ντούροφ δεν επιδρούν σημαντικά στο Telegram

Η εταιρεία έγραψε σε γνωστοποιήσεις προς επενδυτές, στις 22 Οκτωβρίου, ότι το θέμα «δεν είχε σημαντική επίδραση στις λειτουργίες του Telegram και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου», σημειώνοντας ότι οι ισχυρισμοί στόχευαν τον ιδρυτή και όχι την ίδια.

Η Telegram πραγματοποίησε έσοδα 525 εκατομμυρίων δολαρίων το εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου, αυξημένα κατά 190% από την ίδια περίοδο του 2023.

Σχεδόν το ήμισυ των εσόδων, $225 εκατ., προήλθε από εφάπαξ συμφωνία με ανώνυμο συμβαλλόμενο. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Telegram «έλαβε αμοιβή» με αντάλλαγμα να επιτρέψει στο κρυπτονόμισμα Toncoin να είναι η αποκλειστική μέθοδος για μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν διαφημίσεις στην εφαρμογή. Η συμφωνία αποκλειστικότητας τερματίστηκε την 1η Οκτωβρίου, ανέφεραν τα έγγραφα.

Το Toncoin αναπτύχθηκε αρχικά εσωτερικά στο Telegram. Ωστόσο, τώρα αναπτύσσεται από μια κοινότητα ανοιχτού κώδικα, αφού το έργο αντιμετώπισε ρυθμιστικά προβλήματα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ το 2020.

Η Telegram ανέφερε στις αποκαλύψεις ότι «κατέχει σημαντική ποσότητα Toncoins και εκτίθεται σε αλλαγές στην αγοραία αξία Toncoin», αναγνωρίζοντας ότι εδώ υπήρχε αστάθεια στην τιμή από την κράτηση του Ντούροφ. Το Toncoin διαπραγματεύεται περίπου 10% χαμηλότερα από τότε που κρατήθηκε ο Ντούροφ.

Η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα 353 εκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων το πρώτο εξάμηνο του έτους και έκτοτε έχει πουλήσει 348 εκατομμύρια δολάρια σε Toncoin.

Δημοσίευσε επίσης κέρδη 335 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τους φόρους το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία είναι πολύ πάνω από τα 342 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που δέσμευσε για ολόκληρο το έτος 2023 με απώλειες 173 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένδειξη ότι η Telegram βρισκόταν στο δρόμο προς το πρώτο ετήσιο κέρδος πριν από την κράτηση του Ντούροφ.

Πρόβλημα με μελλοντικά διαφημιστικά έσοδα

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Telegram, η οποία έχει εγγραφεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, θα μπορούσε να δυσκολευτεί με μελλοντικά διαφημιστικά έσοδα δεδομένου ότι συνδέεται πλέον με φερόμενο υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και τρομοκρατικό περιεχόμενο.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «υποστηρίζει τις πρακτικές της στον έλεγχο περιεχομένου και τη συνεργασία με τις δικαστικές αρχές σε αυστηρή συμμόρφωση με την ισχύουσα γαλλική νομοθεσία», αλλά είπε επίσης ότι αναβαθμίζει τις πρακτικές ελέγχου περιεχομένου και επεκτείνει την ομάδα εποπτείας της.

Το Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Ντούροφ, ο οποίος έχει περιουσία σε κρυπτονομίσματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια από δικά της ομόλογα που λήγουν το 2026. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η Telegram χρησιμοποίησε μέρος των συνολικών εσόδων της για να αγοράσει κάποια από τα δικά της ομόλογα για 124,5 εκ. δολάρια.

Ενώ τα ομόλογα της Telegram εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, έχουν ανακάμψει από την αρχική τους πώληση μετά την κράτηση του Ντούροφ, διαπραγματευόμενα στα 95 σεντς στο δολάριο, έχοντας βυθιστεί σε χαμηλό 87 σεντς τον Αύγουστο.

Μιλώντας στους Financial Times νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ντούροφ είπε ότι η Telegram αυξάνει τις προσπάθειες δημιουργίας εσόδων μέσω διαφημίσεων και συνδρομών. Αυτό ακολουθεί το τυπικό επιχειρηματικό μοντέλο των ανταγωνιστικών πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και ανταλλαγής μηνυμάτων.

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις διπλασιάστηκαν περίπου στα 120 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι συνδρομές premium απέφεραν 119 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 32 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε ότι η εταιρεία είχε εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς για να πουλήσει με κέρδος ορισμένα από τα αποθέματά της σε κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, το άτομο είπε ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική δημιουργίας εσόδων παραμένει η πώληση διαφημίσεων και συνδρομών premium.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γερμανία: Αλματώδης αύξηση του αριθμού των αστέγων – Διογκωμένοι οι αριθμοί, λέει η κυβέρνηση
Διεθνή |

Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία - Διαψεύδει τους αριθμούς η κυβέρνηση

Το 2022, ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία δεν ξεπερνούσε τους 263.000 και τώρα έχει ξεπεράσει τις 500.000 ανθρώπους, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νούμερα αυτά είναι διογκωμένα.