
Σε 524 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το 2022 η αξία της αγροτικής παραγωγής στην ΕΕ, με την αξία της φυτικής παραγωγής να είναι σημαντικά υψηλότερη από της ζωικής παραγωγής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 η αξία της φυτικής παραγωγής έφτασε στο 55% έναντι 40% της ζωικής, ενώ το υπόλοιπο 5% προερχόταν από γεωργικές υπηρεσίες.
Eurostat: Μειωμένη κατά 1,5% η αγροτική παραγωγή το 2023 – Η «πρωτιά» της Ελλάδας
Σε μόλις πέντε περιφέρειες στην ΕΕ, η συνολική αγροτική παραγωγή ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ το 2022. Η υψηλότερη αξία καταγράφηκε στην Ανδαλουσία της Ισπανίας (16 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Bretagne στη Γαλλία (11 δισ. ευρώ), τη Λομβαρδία στην Ιταλία (10 δισ. ευρώ), τη Weser-Ems στη Γερμανία και τη Pays de la Loire στη Γαλλία (9 δισ. ευρώ το καθένα).
Η φυτική παραγωγή αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής
Υψηλά η φυτική παραγωγή στην ΕΕ
Στην πλειονότητα των 225 περιοχών NUTS 2 της ΕΕ με διαθέσιμα δεδομένα, η φυτική παραγωγή αντιπροσώπευε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της συνολικής αγροτικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υπήρχαν 60 περιφέρειες σε ολόκληρη την ΕΕ όπου η φυτική παραγωγή συνεισέφερε περισσότερο από το 70% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ανδαλουσία της Ισπανίας (13 δισεκατομμύρια ευρώ), της οποίας η αξία της φυτικής παραγωγής ήταν μακράν η υψηλότερη, αλλά και υπερδιπλάσια από τη Zuid-Holland στην Ολλανδία και τη Champagne-Ardenne στη Γαλλία (σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ η κάθε μία).

Ποιοι κυριαρχούν στην ΕΕ στη ζωική παραγωγή
Σε 64 από τις περιφέρειες NUTS 2 της ΕΕ (28% των περιφερειών), η αξία της ζωικής παραγωγής (ζώα και ζωικά προϊόντα) υπερέβη το 50% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.
Η αξία της ζωικής παραγωγής το 2022 ήταν η υψηλότερη στη Βρετάνη της Γαλλίας (λίγο πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ). Ακολούθησαν το Weser-Ems στη Γερμανία (λίγο κάτω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ) και η νότια περιοχή της Ιρλανδίας (σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ).
Υπήρχαν 11 περιφέρειες στην ΕΕ όπου τουλάχιστον το 70% της γεωργικής παραγωγής προερχόταν από ζωική παραγωγή.
Σε αυτές είναι δύο περιφέρειες στην Ιρλανδία (Νότια 79% και Βόρεια και Δυτική 77%), την Ισπανία (Κανταμπρία 75% και Principado de Asturias 72%) και την Αυστρία (Σάλτσμπουργκ 73% και Vorarlberg 71%).
Υπήρχε επίσης, μία περιοχή στην Ιταλία (Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste 76%), την Πορτογαλία (Região Autónoma dos Açores 76%), τη Γερμανία (Weser-Ems 75%), την Ολλανδία (Overijssel 73%) και την Ουγγαρία ( Βουδαπέστη, 73%).


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους