Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των επενδυτών που αποζητούν ένα καλό “σταθερό” εισόδημα.

Η παρατήρηση εδράζεται αφενός στην προ πολλών μηνών ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας του αξιόχρεου από 4 από τους 5 επιλέξιμους της ΕΚΤ Οίκους Αξιολόγησης, αφετέρου στο γενικότερο μακροοικονομικό πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Ως προς την αξιολόγηση των Οίκων, η εξέλιξη αυτή επέτρεψε σε θεσμικά χαρτοφυλάκια να τοποθετηθούν ανοιχτά πλέον στο ελληνικό χρέος, και κατ’ επέκταση να προσέλθουν μαζικές αγορές αλλά και να δοθεί μεσο-μακροπρόθεσμος, σοβαρός χαρακτήρας στο αξιόχρεο. Εξάλλου, οι υψηλές (συγκριτικά με άλλες χώρες) αποδόσεις από το επιτόκιο κουπονιού λειτούργησε (και λειτουργεί ακόμα) ως μαγνήτης για τα βαριά αυτά χαρτοφυλάκια, που με μικρή έκθεση σε ελληνικό χρέος αυξάνουν σημαντικά την τελική μέση απόδοσή τους.

Ως προς τα μακροοικονομικά της Ευρωζώνης, η συλλογιστική έχει ως εξής. Καταρχάς, η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει κατά 110 μ.β. το βασικό της επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε μόλις έξι μήνες, μια μείωση της τάξεως του 24%, κάτι που αφορά στη μεγαλύτερης έντασης μείωσης στην ιστορία της, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και τις αποδόσεις των περισσοτέρων ευρωπαϊκών ομολόγων. Κι όμως, μια σειρά παραγόντων όπως η πολιτική ασάφεια στη Γαλλία (βλ. και ευρωεκλογές) λειτούργησαν ανασταλτικά στις εκτεταμένες τοποθετήσεις, καθώς το ασφάλιστρο κινδύνου δεν είναι τόσο χαμηλό ώστε να αποδεχτούν οι επενδυτές τόσο χαμηλές αποδόσεις. Ενδεικτικά, το γερμανικό 10ετές ως ομόλογο αναφοράς αποδίδει στη λήξη 2,15%, όταν το αντίστοιχο αμερικανικό 4,3%. Σε αυτό το μοτίβο, μοιραία οι επενδυτές στράφηκαν σε “αποδοτικότερα” ομόλογα, ένα εξ αυτών ήταν και το ελληνικό.

Η Ελλάδα πουλάει χρέος

Κι έτσι, συνδυάζοντας τα παραπάνω, η Ελλάς απέκτησε ενδιαφερόμενους. Η απόδοση του 10ετούς κατήλθε στη ζώνη του 3%, όταν υπολογιζόταν στο 4,5% πριν 14 μήνες και στο 3,8% 6 μήνες πριν.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η εικόνα στο spread του ελληνικού έναντι του γερμανικού 10ετούς, ένας κρίσιμος δείκτης για την “ασφάλεια” πουυ νιώθουν οι παίκτες στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Το spread παραμένει σταθερά κάτω από τις 90 μ.β., υπενθυμίζοντας τρία σημεία: πρώτον πριν από 2 χρόνια το spread ήταν στις ..280 μ.β., δεύτερον πλαγιολισθαίνει σταδιακά όλο αυτό το διάστημα (άρα η αξία της πτώσης είναι μεγαλύτερη από κάποια ενδεχόμενη απότομη μείωση)  και τρίτον τα εν λόγω επίπεδα των 90 μ.β. αφορούν σε υπερπολυετή χαμηλά επίπεδα, της περιόδου προ μνημονίων.

Επομένως, ένα “καλό” πλέον ομόλογο, που αποδίδει σε κάποιες εκδόσεις πάνω από 4%, είναι λογικό να μην περνάει απαρατήρητο από τους σοβαρούς επενδυτές.

Συν αυτώ, πρέπει να αναλυθούν οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη. Καταρχάς, η πιθανότητα να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ είναι μεγάλες, ώστε αντίστοιχα να διαβλέπεται ότι κάθε νεότερη έκδοση ομολόγων θα αποδίδει σταδιακά χαμηλότερα. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να προτιμώνται οι παλαιότερες εκδόσεις, δηλαδή εκείνες που ήδη διαπραγματεύονται.

Επιπλέον, η έκθεση Draghi “δείχνει τον δρόμο” για μια πελώρια ποσοτική χαλάρωση, ή έστω στήριξη της ΕΚΤ στα μέλη της Ευρωζώνης, με όρους που θα εξετασθούν εν καιρώ. Κάτι τέτοιο “απαιτεί” μηδενικά ή πολύ χαμηλά επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα, ώστε να “απαιτεί” αντίστοιχα πρώιμες τοποθετήσεις σε υφιστάμενο χρέος.

Ακόμα, οι επιθετικές πολιτικές του Trump ως προς την επιβολή δασμών επί (και) των ευρωπαϊκών προϊόντων θέτει στην πρώτη γραμμή της συζήτησης τους φόβους για κάμψη των ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών, άρα και την απαιτούμενη εμπλοκή άλλων μηχανισμών που ενδέχεται να ωφελήσουν το χρέος ώστε να αντισταθμιστεί η εις βάρος της Ευρωζώνης κατάσταση.

Τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Ρίχνοντας μια ματιά στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη, έχουμε την εξής εικόνα:

Με μια ματιά, παρατηρούμε ότι το ελληνικό έχει πλησιάσει το γαλλικό, μια συνθήκη που σπανίζει, τα τελευτάια 15 χρόνια, λόγω της τεράστιας διαφοράς των δύο οικονομιών. Προφανώς, πέραν από τη σαφέστατη βελτίωση στην ελληνική οικονομία, όπως ανελύθη παραπάνω, ένα μέρος αυτής της εικόνας οφείλεται και στα “προβληματάκια” που αντιμετώπισε η Γαλλία, κυρίως στην πολιτική της σκηνή.

Κάποια ελληνικά ομόλογα

Για την πληρότητα, θα αναφέρουμε ότι τα “ελληνικά ομόλογα” αφορούν σε πολλές εκδόσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς το επιτόκιο, τον χρόνο ωρίμανσης, τη ρευστότητα κ.λπ. Οι βασικές είναι οι κάτωθι:

Τέλος, δεδομένης και της φορολογικής αντιμετώπισης και του προμηθειακού καθεστώτος (συνυπολογίζοντας τους εκάστοτε δεδουλευμένους τόκους), θα πρέπει κάθε επενδυτής να διαβάσει αναλυτικά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ώστε να βρει αυτό που του ταιριάζει, ή έστω να απευθυνθεί σε σύμβουλο ή διαχειριστή. Υπενθυμίζεται ότι η υπεραξία φορολογείται με συντελεστή 15%, ενώ το κουπόνι είναι αφορολόγητο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Γήρανση και φτωχοποίηση: Ενα δίδυμο αδιέξοδο
Experts |

Γήρανση και φτωχοποίηση: Ενα δίδυμο αδιέξοδο

Η αποφυγή ενός διαρθρωτικού και αυξανόμενου δημόσιου ελλείμματος με τάσεις φτωχοποίησης του οικονομικού σχηματισμού και του πληθυσμού, προϋποθέτει την αύξηση του εργατικού δυναμικού με ρυθμό ταχύτερο απ΄αυτόν του συνολικού πληθυσμού