Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις διακυμάνσεις της αγοράς κρατικών ομολόγων που προέρχονται από πολιτικούς κινδύνους, διεμήνυσε ο το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοαχίμ Νάγκελ, αφήνοντας μια σαφή αιχμή για τα γαλλικά ομόλογα και τη ρητορική που έχει ξεκινήσει για το αν θα πρέπει να να υπάρξει παρέμβαση.

Ερωτηθείς για την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας που σχετίζεται με την αβεβαιότητα σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο πρόεδρος της Bundesbank διευκρίνισε σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη πως «ό,τι κάνουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο έχει επίκεντρο τη νομισματική πολιτική».

«Αυτό που συμβαίνει με μεμονωμένα κρατικά ομόλογα είναι συνήθως μια αντανάκλαση του τι μπορεί να συμβαίνει πολιτικά στη χώρα εκείνη την εποχή», είπε. «Όμως οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αντικατοπτρίζονται σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν θα ήταν ένα ζήτημα που θα μας δικαιολογούσε να συμπεράνουμε ότι η μετάδοση της ώθησης της νομισματικής πολιτικής διαταράσσεται».

Γαλλία: Τα σενάρια της ΕΚΤ για πυροσβεστική παρέμβαση στις αγορές ομολόγων

Η ΕΚΤ δημιούργησε ένα πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων, γνωστό ως TPI, το 2022, βάσει του οποίου μπορεί να αγοράσει κρατικούς τίτλους εάν κρίνει ότι η μετάδοση της πολιτικής της απειλείται από αδικαιολόγητη και άτακτη δυναμική της αγοράς. Μια χώρα θα πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, για να είναι επιλέξιμη.

Ωστόσο, «δεν είναι καθήκον της νομισματικής πολιτικής να διασώσει μεμονωμένες χώρες», είπε ο Νάγκελ. «Τώρα υπάρχουν αρκετά άλλα διαθέσιμα όργανα».

Τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ για τη Γαλλία

Πριν δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε το «Μέσο Προστασίας της Μετάδοσης» (TPI), που της επιτρέπει να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες χρέους (ομολόγων). Η κατάσταση στη Γαλλία θα μπορούσε υπό κάποιες συνθήκες να ενεργοποιήσει το TPI , που έχει ως στόχο «την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων, άτακτων δυναμικών της αγοράς» που απειλούν τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει θέσει τέσσερα κριτήρια για την ενεργοποίηση του TPI. Το πρώτο αναφέρει ότι μια χώρα θα πρέπει να «συμμορφώνεται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ». Αυτό στην περίπτωση της Γαλλίας είναι πρόβλημα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα κινήσει «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» κατά του Παρισιού, επειδή το δημοσιονομικό του έλλειμμα ανέρχεται στο 5,5% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το όριο του 3% που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

Το premium κινδύνου που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρήσουν το γαλλικό χρέος αυξήθηκε σε υψηλό 12 ετών, περίπου 84 μονάδες αυτήν την εβδομάδα, αλλά αυτό το επίπεδο δεν απέχει πολύ από τις 80 μονάδες βάσης που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα περίοδος πολιτικής αστάθειας.

Στο ερώτημα αν θα παρέμβει τελικά η ΕΚΤ, αναλυτές συγκλίνουν ότι μάλλον η απάντηση είναι αρνητική. Σε ανάλυσή του το Reuters επισημαίνει ότι η Γαλλία δεν πληροί αρκετά βασικά κριτήρια, γεγονός που καθιστά μια παρέμβαση της ΕΚΤ νομικά αμφιλεγόμενη.

Πρώτον, η κίνηση της αγοράς καθοδηγείται από πολιτική αναταραχή και ανησυχίες σχετικά με τα οικονομικά του προϋπολογισμού, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν δικαιολογείται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή