
Το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να εξαιρέσει τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα hedge funds και τα επενδυτικά οχήματα των υπερπλούσιων από την καταβολή φόρων επί των κερδών από κρυπτονομίσματα, ιδιωτικές πιστωτικές επενδύσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς επιδιώκει να γίνει κορυφαίος υπεράκτιος χρηματοοικονομικός κόμβος.
Σε μια πρόταση 20 σελίδων, η οποία κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και είδαν οι Financial Times, η κυβέρνηση της κινεζικής “ειδικής διοικητικής περιοχής” ανέφερε ότι η φορολογία είναι «ένα από τα βασικά ζητήματα» για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων όταν αποφασίζουν πού να βασίσουν τις δραστηριότητές τους και ήθελε να δημιουργήσει ένα « ευνοϊκό περιβάλλον» γι’ αυτούς.
Χονγκ Κονγκ: Γιατί οι Ρώσοι πηγαίνουν με σακούλες μετρητών
Το Χονγκ Κονγκ προσπάθησε να τοποθετηθεί ως κέντρο για επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin έχει εκτιναχθεί από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο θα τονώσει τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων αφού την υπερασπίστηκε στην προεκλογική εκστρατεία.
Η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το φάσμα των αφορολόγητων επενδύσεων ώστε να συμπεριλάβει επίσης ιδιωτικές πιστώσεις, ακίνητα στο εξωτερικό και πιστώσεις άνθρακα, σύμφωνα με την πρόταση. Για τα σχέδια αυτά διεξάγει διαβούλευση έξι εβδομάδων.

Χονγκ Κονγκ εναντίον Σιγκαπούρης
Η πρόταση έρχεται καθώς οι περιφερειακοί αντίπαλοι Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη αγωνίζονται να ενισχύσουν τη θέση τους ως κορυφαίοι υπεράκτιοι χρηματοοικονομικοί προορισμοί. Παλεύουν να προσελκύσουν δισεκατομμυριούχους και επενδυτές και έχουν δημιουργήσει νέες δομές κεφαλαίων με ελαφρά φορολογία που τους επιτρέπουν να διατηρούν μεγάλες δεξαμενές κεφαλαίων.
Η εκστρατεία της Σιγκαπούρης κατά του ξεπλύματος χρήματος έχει κάνει ορισμένους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς απέναντι στην πόλη-κράτος
Εάν εφαρμοστούν, οι νέες προτάσεις απαλλαγής του Χονγκ Κονγκ θα παρέχουν «σιγουριά» στα οικογενειακά γραφεία και τους επενδυτές, δήλωσε στους FT ο Πάτρικ Γιπ, αντιπρόεδρος και διεθνής φορολογικός εταίρος της Deloitte China, ο οποίος ειδικεύεται στα οικογενειακά γραφεία.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της θέσης του Χονγκ Κονγκ ως χρηματοοικονομικού κόμβου συναλλαγών και κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Γιπ. Ορισμένα οικογενειακά γραφεία στην πόλη διαθέτουν επί του παρόντος περίπου το 20 τοις εκατό του χαρτοφυλακίου τους σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, κάτι που «δεν είναι ασήμαντο», πρόσθεσε.
Πολλοί πλούσιοι Κινέζοι έχουν δημιουργήσει ιδιωτικά επενδυτικά οχήματα εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, καθώς ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ καταπολεμά τις κατάφωρες επιδείξεις πλούτου. Ωστόσο, η εκστρατεία της Σιγκαπούρης κατά του ξεπλύματος χρήματος έχει κάνει ορισμένους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς απέναντι στην πόλη-κράτος, καθώς οι πιο αυστηροί έλεγχοι δέουσας επιμέλειας έχουν επιβραδύνει τη διαδικασία ανοίγματος οικογενειακών γραφείων, σύμφωνα με ιδιώτες τραπεζίτες και δικηγόρους.
Το Χονγκ Κονγκ ανταγωνίζεται επίσης τη Σιγκαπούρη για να προσελκύσει επενδυτές που ιδρύουν funds. Οι ιδρύσεις funds στο Χονγκ Κονγκ ήταν πιο αργές από ό,τι στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Ειδικές εταιρικές δομές διαχείρισης κεφαλαίων
«Αυτές οι αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν το Χονγκ Κονγκ στο ίδιο επίπεδο με τη Σιγκαπούρη ή το Λουξεμβούργο, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος να φορολογηθεί το αμοιβαίο κεφάλαιο», δήλωσε σχετικά με την πρόταση στους FT ο Ντάρεν Μπάουντερν, επικεφαλής φορολογίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την Ασία στην KPMG.
Το Χονγκ Κονγκ προωθεί «εταιρείες κεφαλαίων ανοικτού τύπου», νομικές δομές χαμηλής φορολογίας που μπορούν να διαχειρίζονται μια δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων και πολλαπλά υποκεφάλαια. Από τον Οκτώβριο, οι επενδυτές έχουν ξεκινήσει πάνω από 450 τέτοιες εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση της πόλης.
Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη το 2020 εισήγαγε την το πλαίσιο «εταιρείας μεταβλητού κεφαλαίου», μια νέα εταιρική δομή για επενδυτικά κεφάλαια. Υπάρχουν περισσότερα από 1.000 από αυτά τα ταμεία στη πόλη-κράτος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS, Σέρτζιο Ερμότι, προειδοποίησε φέτος ότι η Ελβετία θα μπορούσε το Χονγκ Κονγκ να της αφαιρέσει το σκήπτρο του παγκόσμιου κέντρου διαχείρισης πλούτου, το οποίο είπε ότι είχε σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» στον τομέα, παράλληλα με τη Σιγκαπούρη.


Latest News

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,