Την πρόωρη συνταξιοδότηση επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι (έχουν ξεπεράσει τις 200.000) με σκοπό να εργαστούν ως συνταξιούχοι με το νέο σύστημα. Μάλιστα πληθαίνουν οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότηση, κυρίως για οικονομικούς λόγους, όπως προκύπτει από έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας.
Πλέον οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορούν να πετύχουν προσαύξηση της σύνταξής τους, καθώς προσμετρώνται τα επιπλέον ένσημα από την εργασία τους και συνυπολογίζονται για την αύξηση του τελικού ποσού. Μετά την ενεργοποίηση του λογισμικού για τον υπολογισμό των επιπλέον ημερών εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που ανήκουν και να ζητήσουν να προσμετρηθούν τα ένσημά τους.
ΕΦΚΑ: Πώς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι «γεμίζουν» τα ταμεία του
Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας είναι οικονομικός, δηλώνει το 47% των εργαζόμενων συνταξιούχων, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αποχωρούν μεν λόγω ορίου ηλικίας, αλλά θέλουν να μείνουν ταυτόχρονα στην εργασία γιατί νιώθουν δραστήριοι και περισσότερο δημιουργικοί.
Ο κύριος λόγος επιστροφής ή παραμονής στην αγορά εργασίας είναι οικονομικός δηλώνει το 47% των εργαζόμενων συνταξιούχων
Σύνταξη: Το νέο πλαίσιο
Στα παραπάνω έχει συμβάλει το νέο πλαίσιο, με το οποίο:
Οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Καταργήθηκε το πέναλτι επί της σύνταξης (30%). Αντί αυτού καταβάλλουν μια εισφορά. Οι μισθωτοί καταβάλλουν πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ, ύψους 10% από τον μισθό τους. Αν εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καταβάλλουν επιπλέον 50% της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί πολιτική ενεργού γήρανσης και είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για τους συνταξιούχους, καθώς πλέον έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους και τη μελλοντική σύνταξή τους. Δηλαδή, ο επιπλέον χρόνος ασφάλισης, μετά τη λήξη της απασχόλησης, με νέα αίτηση του συνταξιούχου, θα προσμετράται στον συντάξιμο χρόνο και θα οδηγεί σε αύξηση της σύνταξης.
Η διάταξη λειτουργεί κατά της «μαύρης» εργασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ. Οι δηλώσεις απασχόλησης από συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται λαμβάνοντας παράλληλα σύνταξη χωρίς περικοπές αγγίζουν τις 200.000. Αν εξαιρέσει κανείς περίπου 90.000 συνταξιούχους αγρότες, που βάσει νόμου απαλλάσσονται των εισφορών όταν συνεχίζουν την ίδια δραστηριότητα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων που καταβάλλουν εισφορές είναι σταθερά γύρω στους 110.000. Με αυτόν τον αριθμό εργαζόμενων συνταξιούχων η εκτίμηση είναι πως τα έσοδα του ΕΦΚΑ από αυτή την κατηγορία θα φτάσουν στα 200 εκατ. ευρώ το 2024.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τεχνικοί και υπάλληλοι γραφείου είναι στην πλειονότητά τους οι νεότεροι ηλικιακά συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν στο 59ο και στο 60,4ο έτος αντίστοιχα. Ακολουθούν οι επαγγελματίες (61,3ο έτος), οι ανειδίκευτοι εργάτες-χειρωνάκτες (61,4ο έτος), οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων (61,5ο έτος) και οι τεχνίτες (61,9ο έτος). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η μέση ηλικία κατά την οποία ξεκίνησε η λήψη σύνταξης γήρατος για τα άτομα ηλικίας 50-74 ετών ήταν τα 58,6 έτη.
Υποχρεωτική δήλωση
Σημειώνεται ότι η δήλωση απασχόλησης είναι υποχρεωτική, είτε ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την 1η Ιανουαρίου 2024 ή μετά και δεν έχει διακοπεί η εργασία. Η δήλωση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του e-ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσεις που ο e-ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι ο συνταξιούχος δεν υπέβαλε δήλωση, ενώ εργάζεται, θα υποστεί χρηματική ποινή ίση με 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα θα παρακρατείται το 25% της σύνταξής του έως ότου εξοφληθεί το συνολικό ποσό.
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023
Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου - Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ μέχρι το 2029
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029 προβλέπει αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος στο 96% και ΦΠΑ στο 99%
Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τα Airbnb
Οι υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον νέο οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ