Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει η ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ δημιουργεί πρόσθετη αβεβαιότητα και ενδέχεται να επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της Γηραιάς Ηπείρου.
OT FORUM: Η «Ατζέντα 2030» και η νέα εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων
Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η οποία καλείται να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ που έχει ανακτήσει μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Και τις πολιτικές λιτότητας, στις οποίες υποβλήθηκε προκειμένου να νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά της.
Για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για την Ευρώπη και την Ελλάδα θα μιλήσει ο Declan Costello, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι προσκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία
Οι οικονομικές προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, αφού ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία και η εντεινόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τροφοδοτούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και συντηρούν την ευπάθεια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Μετά από μια παρατεταμένη στασιμότητα, η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ (ΖτΕ) εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ήπιο ρυθμό (+0,8%) το 2024, εν μέσω περαιτέρω υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων.
Η ενδεχόμενη αύξηση των προστατευτικών μέτρων από τους εμπορικούς εταίρους, κυρίως από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ισχυριστεί ότι πρόκειται να εφαρμόσει καθολικό δασμό 10% στις εισαγωγές όλων των αγαθών, στοχευμένο δασμό 60% σε κινεζικά προϊόντα και δασμό 100% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις στη βιομηχανία της ΖτΕ που ήδη προσπαθεί να ανακάμψει από τους πρόσφατους κραδασμούς.
Ο Declan Costello, που υπήρξε εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα αναφέρθηκε πρόσφατα με ιδιαίτερα θετικά λόγο στην πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία.
Στάθηκε στην γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη από την ενεργειακή κρίση, που επέδειξε η Ελλάδα αλλά και στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας, ο οποίος είναι σημαντικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Κάθε οικονομικός δείκτης, από τα δημοσιονομικά μέχρι την ανεργία και τις τράπεζες, δείχνουν προς την σωστή κατεύθυνση, διαπίστωσε, ενώ πρόσθεσε πως βεβαίως, υπάρχουν προβλήματα που παραμένουν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, και η Ελλάδα επηρεάζεται από μία σειρά προκλήσεων, όπως το δημογραφικό, η γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική κρίση, αλλά το potential της είναι τεράστιο.
Στάθηκε στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο όπως είπε είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αποτελεί ένα «δομικό αγκάθι» ενώ και η εικόνα στην αγορά εργασίας εγείρει προβληματισμούς, με το χάσμα -ειδικά για τις γυναίκες- να είναι επουσιωδώς μεγαλύτερο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει.