Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά κατάφερε ο Νοέμβριος να επιβεβαιώσει τη θετική του παράδοση στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με «σβηστές μηχανές» πέριξ των 1.400 μονάδων προσδοκά σε ένα Santa Claus ράλι… ή έστω να διατηρήσει τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς, τα οποία βέβαια έχουν ροκανιστεί κάτω από 8%.
Ο Νοέμβριος ήταν ο 10ος μήνας στη σειρά που ο γενικός δείκτης «λίμνασε» στο επίπεδο των 1.400 – 1.500 μονάδων. Μάλιστα, όπως σημείωσε πρόσφατα και η Fast Finance, το 20ετές γράφημα έδειξε το τι συνέβη το 2009-2011, όταν έσπασε πτωτικά τότε τον 12το μήνα συσσώρευσης με τα γνωστά επακόλουθα.
Goldman Sachs για ΧΑ: Στις 1.475 μονάδες ο πήχης του Γενικού Δείκτη το 2025
Η δοκιμασία του επιπέδου, προφανώς για 11ο (;) μήνα συμπίπτει χρονικά με τον Δεκέμβριο, κατά τον οποίο οι συναλλαγές υποχωρούν αισθητά. Μόνο που αυτός ο Δεκέμβριος έρχεται στη σκιά της κόπωσης των επενδυτών, ειδικά των νεόκοπων μετά το μεγάλο ράλι της τελευταίας διετίας, καθιστώντας ένα εποχικό ράλι «Santa Claus» ή έστω σε «window dressing» των αποτιμήσεων ενόψει του τελικού reporting των ετήσιων αποδόσεων, δύσκολο.
Τα εμπόδια του… «Αγίου Βασίλη»
Προφανώς, η στενή «πόρτα εξόδου» της λεωφόρου Αθηνών αυξάνει τη βαρύτητα των όποιων ρευστοποιήσεων και συχνά δημιουργεί λάθος εντυπώσεις σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές του ΧΑ, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Εντούτοις, υπάρχουν τρεις ημερομηνίες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που μπορεί να δώσουν ώθηση στην αγορά ώστε να αποκτήσει ξεκάθαρο momentum, προσελκύοντας το «έξυπνο» αλλά και το «γρήγορο χρήμα».
6 Δεκεμβρίου 2024 – ΑΕΠ γ’ 3μηνου
Η αγορά περιμένει τα στοιχεία του γ’ 3μηνου του 2024 στις 6 Δεκεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει την ισχυρή επίδραση της τουριστικής περιόδου στους εθνικούς λογαριασμούς.
Άλλωστε, ήδη έχει ανά χείρας τις εκτιμήσεις που τοποθετούν την ανάπτυξη του 2024 πάνω από το 2%, όπως και την επόμενη διετία, με την Κομισιόν, στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, να αναμένει να διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024, στο 2,3% το 2025 και στο 2,2% το 2026, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP)
Πιο αισιόδοξη η UBS, καθώς πιστεύει ότι η ανάπτυξη συνολικά φέτος θα κινηθεί στο 2,5% και μπορεί να υποστηριχθεί από τον πολύ ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο, την κίνηση στον τουρισμό και τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.
Στο ίδιο μήκος και οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς προβλέπουν ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 2,4% μέσο όρο την περίοδο 2024 – 2027, χάρη στην ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας αλλά και τα περιθώρια που έχει, στο 22%, από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους.
6 Δεκεμβρίου 2024 – Αξιολόγηση Scope Ratings
Στην τελευταία αξιολόγηση του, στις 15 Ιουλίου, ο Scope αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα στο ΒΒΒ-, όπως και στην προηγούμενη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες της αναβάθμισης του outlook ήταν η συνεχής μείωση του δημόσιου χρέους και επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, δημιουργώντας έτσι κάποιες προσδοκίες ότι δεν αποκλείεται να βελτιώσει την βαθμίδα για την Ελλάδα, ενόψει μάλιστα και της αποπληρωμής χρέους σχεδόν 8 δισ. από τον α΄ Μνημόνιο εντός του Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα είχε ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022. Η νέα αποπληρωμή δόσης ύψους 7,93 δισ. ευρώ για δάνειο που είχε λάβει από τις χώρες της Ευρωζώνης το 2010 θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του συνολικού χρέους.
12 Δεκεμβρίου – Συνεδρίαση ΕΚΤ για τα επιτόκια
Τα νέα δεδομένα που υπάρχουν από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον για την πιθανή απόφαση που θα λάβει όταν συνεδριάσει στις 12 Δεκεμβρίου. Ειδικά μάλιστα μετά και τα χθεσινά στοιχεία που επιβεβαίωσαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στο 2,3%, υψηλότερα δηλαδή του στόχου του 2% της ευρω-τράπεζας.
Στις αγορές, τα στοιχήματα υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έχουν ενταθεί. Οι επενδυτές βλέπουν πλέον πιθανό το σενάριο να συνεχιστούν οι μειώσεις επιτοκίων έως τον Απρίλιο του 2025, ενώ έως πρότινος πίστευαν ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ θα τελείωναν τον Μάρτιο. Κάποιοι traders αρχίζουν επίσης να ποντάρουν σε μια μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο. Σε αυτά τα πλαίσια, αναμένεται διεύρυνση του επιτοκιακού spread μεταξύ Federal Reserve και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νέες «περιπέτειες» για το Ευρώ, επηρεάζοντας και τη στάση των εκτός Ευρωζώνης επενδυτών για τα εντός περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι ελληνικές μετοχές.
Το ζήτημα εντός της Ελλάδας επίσης είναι άλλο. Από τη μία η πιθανή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη, θα πρέπει να γίνει μια γεναία μείωση των προσδοκιών για τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών. Μια πηγή ανησυχίας όμως που πολλοί αναλυτές που καλύπτουν τον κλάδο έχουν υποβαθμίσει, υπό την αίρεση όμως ότι θα αντισταθμιστεί η αναμενόμενη μείωση με την αύξηση των χορηγήσεων. Πάντως, θετικά ήταν τα στοιχεία από την πιστωτική επέκταση του Οκτωβρίου, τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν θετικά, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης (τα δάνεια) ήταν θετική κατά 2,775 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2024, έναντι θετικής καθαρής ροής 2,048 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Latest News
Με φόρα πάνω από τις 1.505 μονάδες το ΧΑ... σε υψηλά 14 ετών
Χρειάστηκε λίγο πάνω από έναν μήνα το χρηματιστήριο για να κάνει την υπέρβαση της πολύμηνης συσσώρευσης
Εσπασε τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αυξημένο τζίρο
Το χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε πλέον και τον στόχο των 1.500 μονάδων
Νευρικότητα και μοιρασμένα πρόσημα στο ΧΑ - «Τσιμπάει» ο τζίρος
Παρά την αδυναμία, το χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρχίσει πολύ καλά το νέο έτος με το ενδιαφέρον να διαχέεται σε μεγάλο μέρος του ταμπλό
Οι πρωταγωνιστές του ΧΑ - Πόσο αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς το 2024
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε το 2024 στις 1.469,67 μονάδες, έναντι 1.293,14 μονάδων το 2023, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 13,65%.
Με rotation στους πρωταγωνιστές, συνέχισε την ανάβαση το ΧΑ
Μπορεί να μην έχει πιάσει υψηλές συναλλακτικές ταχύτητες, ούτε και να έχει κάνει το άλμα, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολουθεί μια σταθερή ανοδική πορεία, με τις διορθώσεις να περιορίζονται
Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών μετοχών για το 2025
Oι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και S&Ρ DJI έχουν εντάξει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watch list
Βρίσκει στηρίξεις σε ΕΛΧΑ και τράπεζες το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,05% στις 1.481,50 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 31,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,1 εκατ. τεμάχια
Ήπια profit taking στο ΧΑ, στηρίζουν ΕΛΧΑ και Βιοχάλκο
Η αγορά χρειάζεται να πάρει μέρος των κερδών που καταγράφονται από τις αρχές Δεκεμβρίου
Άγγιξε και τις 1.480 μονάδες το ΧΑ, οδηγός η Βιοχάλκο
Ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια να διευρύνει την ανοδική κίνησή του βρήκε στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών
Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ οδηγούν υψηλότερα το ΧΑ
Πρώτη του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας και πολλοί τηρούν στάση αναμονής