![Κρασί: Ανατροπές στην ευρωπαϊκή αγορά – Η Ιταλία προσπέρασε την Γαλλία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/roze.wine-glasses-5979715_1280.jpg)
Μια δύσκολη και περίπλοκη περίοδο διανύει η ευρωπαϊκή αγορά στο κρασί καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η δυναμική που καταγράφεται σε διεθνή επίπεδο, την επηρέασαν. Μια περίοδο που φέρνει μαζί της ανατροπές αλλά και ανακατατάξεις, αλλάζοντας τον ευρωπαϊκό χάρτη οίνου.
Η ευρωπαϊκή παραγωγή εκτιμάται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ομάδας εργασίας για το κρασί των Copa – Cogeca, σε 144 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού και γλεύκους για το 2024. Η ποσότητα αυτή είναι μειωμένη σχεδόν κατά 3% από το προηγούμενο έτος και 10% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Κρασί: Τι αναμένεται από τους μεγάλους παίκτες της ΕΕ [πίνακες]
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, αντανακλά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τομέας, ιδίως όσον αφορά τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.
Μεταξύ των μεγάλων οινοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία παρουσίασαν μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2023, με μειώσεις 21,7%, 8,7% και 7,9%, αντίστοιχα
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν… μετατοπίσεις στο ευρωπαϊκό οινικό τοπίο. Έτσι, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα Γαλλία φέτος πέφτει στην τρίτη θέση, με την Ιταλία να σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Copa-Cogeca, μεταξύ των μεγάλων οινοπαραγωγών χωρών της ΕΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία παρουσίασαν μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2023, με μειώσεις 21,7%, 8,7% και 7,9%, αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία σημείωσαν αύξηση κατά 7% και 17,6%. Παρά τις αυξήσεις αυτές, όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί υπολείπονταν του μέσου όρου της πενταετούς παραγωγής τους, συνεχίζοντας την πτωτική τάση από τη συγκομιδή του 2019.
Οι προκλήσεις στο κρασί
Η περίοδος 2024 χαρακτηρίστηκε από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες αλλά και την παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα η συγκομιδή σε όλες τις περιοχές να είναι κατά έναν τρόπο προβληματική. Αν και οι αμπελώνες δεν «χτυπήθηκαν» από προσβολές και ασθένειες, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη χρονιά, το 2023, όμως η λειψυδρία επηρέασε ιδιαίτερα τις νότιες περιοχές, προκαλώντας πρώιμες συγκομιδές σε πολλές απ’ αυτές.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός και το αυξανόμενο κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού (συμπεριλαμβανομένου του γυαλιού, του φυσικού αερίου, των μεταφορών και των λιπασμάτων) αύξησαν σημαντικά τα έξοδα παραγωγής.
Τα μέτρα κρίσης που εφαρμόστηκαν σε ορισμένα κράτη μέλη, συνέβαλαν στην ανακούφιση της πίεσης που υπέστη η αγορά. Την ίδια στιγμή, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται, οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί.
Από το βάθρο της πρώτης θέσης, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πέφτει φέτος η Γαλλία
Έτσι, η φετινή σεζόν ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε ευρωπαίος αμπελουργός, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών αβεβαιοτήτων και των οικονομικών πιέσεων. «Παρά τα εν λόγω εμπόδια, η ανθεκτικότητα των παραγωγών και οι διεξαγόμενες συζητήσεις στρατηγικής, παρέχουν μια δόση αισιοδοξίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα», επισημαίνει η ομάδα εργασίας κρασιού.
Κρασί: «Έπεσε» στην τρίτη θέση η Γαλλία – Ο… θάνατος των σταφυλιών
Από το βάθρο της πρώτης θέσης, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πέφτει φέτος η Γαλλία, η οποία τώρα λόγω της σχετικά χαμηλής συγκομιδής, έρχεται πλέον στην τρίτη θέση.
Η εξέλιξη αυτή έχει δύο αναγνώσεις. Από την μία ολοένα και πιο πολύ δυσκολεύει η κλιματική κατάσταση για τους γαλλικούς αμπελώνες, οι οποίοι παλεύουν με τη διαχείριση του νερού, και από την άλλη, οι επιπτώσεις των ξηρασιών των προηγούμενων ετών που αποδυνάμωσαν τους αμπελώνες.
Μάλιστα, ο «θάνατος» των σταφυλιών είναι ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην καταστροφή καθώς τα επεισόδια παγετού, ωιδίου και χαλαζόπτωσης συνέβαλαν στη μειωμένη συγκομιδή.
Το νέο πρόγραμμα οριστικής εκρίζωσης των αμπελώνων που θα αφορά έως και 30.000 εκτάρια, εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο στη συγκομιδή του 2025.
«Η σεζόν του 2024 ήταν μια πρόκληση για τους γαλλικούς αμπελώνες, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν ξηρασία και άλλες υπερβολική υγρασία και ασθένειες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις στις αποδόσεις αλλά και μερίδα των παραγωγών να χάνουν ολόκληρη τη σοδειά τους. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ανάγκη για προσωρινά μέτρα εκρίζωσης, τα οποία έχουν ζητηθεί εδώ και αρκετούς μήνες», σχολιάζει η ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για το κρασί.
Κρασί: Στην κορυφή η Ιταλία
Στον αντίποδα, η Ιταλία φαίνεται να ξανακερδίζει την πρώτη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού παγκοσμίως, με 41,5 εκατ. χιλιόλιτρα (κατ’ εκτίμηση) οίνου και γλεύκους, ποσότητα αυξημένη σε σύγκριση με την περσινή συγκομιδή, αλλά εξακολουθεί να είναι 12% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Ήταν μια δύσκολη συγκομιδή με τα αποτελέσματα να είναι διαφορετικά μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας: Στο βορρά, οι άσχημες καιρικές συνθήκες (επεισόδια χαλαζόπτωσης και έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης), αύξησαν τις εργασίες στους αμπελώνες, που ήταν απαραίτητες για τη διασφάλιση της υγείας τους, κλιμακώνοντας τις ανησυχίες για ανάπτυξη ασθενειών στα φυτά.
Αντίθετα, ο νότος υπέστη έντονη ξηρασία, η οποία επηρέασε τις επιδόσεις των αμπελώνων και αύξησε τις ανησυχίες για το μέλλον. Οι σποραδικές έντονες βροχοπτώσεις τον Αύγουστο, το μόνο που κατάφεραν ήταν να οδηγήσει στην επίσπευση της συγκομιδής.
Συνολικά, σε εθνικό επίπεδο η αναμενόμενη ποιότητα της συγκομιδής είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπου υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια περονόσπορου και επηρέασαν μεγάλο μέρος της σοδειάς.
Ανά περιφέρεια, ο βορράς αναμένεται να καταγράψει μια αύξηση της τάξης του 0,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι κεντρικές περιοχές +29,1%, ενώ οι νότιες περιοχές ένα +15,6%.
Θετικά σημάδια για την Ισπανία
Ανεξάρτητα από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (ξηρασία), η Ισπανία είναι, μαζί με την Ιταλία, η μόνη μεγάλη παραγωγός χώρα της ΕΕ που παρουσιάζει θετικά σημάδια για τη φετινή συγκομιδή. Η κλιματική αλλαγή μετέφερε τη συγκομιδή νωρίτερα.
Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καλές επιδόσεις των αμπελώνων της περιοχής Castilla-La-Mancha, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της εθνικής παραγωγής κρασιού, αυξάνοντας την κατά 23% σε σύγκριση με πέρσι.
Μείωση και στη Γερμανία
Οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή και στη Γερμανία, η οποία μειώθηκε κατά 8,7%.
Οι γερμανικοί αμπελώνες αντιμετώπισαν κάποιο στρες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους: ο παγετός σε ορισμένες περιοχές και ο εξαιρετικά βροχερός καιρός σε όλη τη Γερμανία οδήγησαν σε μειωμένη απόδοση (ιδίως στις περιοχές Σαξονία και Saale-Unstrut, όπου η μείωση της παραγωγής έφτασε έως και το 80%).
Σε αντίθεση με τις προβλέψεις, συγκομίστηκε καλή ποιότητα σταφυλιών και προβλέπεται μια εξαιρετική εσοδεία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, τα λευκά κρασιά από τη Γερμανία θα βρεθούν στην κορυφή των προτιμήσεων των καταναλωτών.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ