
Μπορεί να είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προμηνύει σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει ισχυρή δικομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για βαθύτερους δεσμούς, ιδιαίτερα ως αντίβαρο στην αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική επιρροή της Κίνας. Ας μη βιαζόμαστε όμως.
Σίγουρα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη. Σε αντίθεση με άλλους εταίρους, η Ινδία δεν ζητεί οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Και πέρα από την προσωπική τους σχέση, υπάρχει επίσης μια σαφής ιδεολογική ευθυγράμμιση μεταξύ της ατζέντας του Τραμπ «Make America Great Again» (MAGA) και του ινδουιστικού εθνικισμού του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι.
Παρά το γεγονός αυτό, η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη διμερή σχέση λόγω των δύο τρωτών σημείων της Ινδίας. Πρώτον, αν και η συναλλακτική προσέγγιση του Τραμπ στην πολιτική τον καθιστά απρόβλεπτο, η υποστήριξή του στη χρήση δασμών για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Αμερικής ήταν σταθερή. Αυτό δημιουργεί προβλήματα για την Ινδία, η οποία διατηρεί μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς στον κόσμο και έχει αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ (σχεδόν 46 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022).
Η δεύτερη ευπάθεια της Ινδίας είναι ο κινεζικός επεκτατισμός. Η εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, που έχει τις ρίζες της στο κοινό συμφέρον για την αντιμετώπιση των εδαφικών φιλοδοξιών της Κίνας, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη υπό τον Τραμπ.
Πώς πρέπει η Ινδία να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους; Μια επιλογή είναι να υιοθετήσει μια προσεκτική στρατηγική αναμονής, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του Τραμπ με την επιλεκτική μείωση των δασμών, την άρση των εμπορικών φραγμών σε βασικούς τομείς και την αύξηση των στρατιωτικών αγορών. Μια πιο κυνική στρατηγική θα περιλάμβανε τη μόχλευση των προσωπικών επιχειρηματικών συμφερόντων του Τραμπ κατευθύνοντας τις επενδύσεις προς τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ακινήτων της οικογένειάς του.
Μια πιο συνολική απάντηση θα ήταν η έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για μια διμερή συμφωνία ή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές είναι πιθανό να επιταχύνουν τη φυγή κεφαλαίων από την Κίνα, ωθώντας τις ξένες εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς. Με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζονται, η Ινδία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την τάση.
Ενώ οι δασμοί του Τραμπ συχνά φαίνονται σαν λύση στην αναζήτηση ενός προβλήματος, προσφέρουν στην Ινδία την ευκαιρία να προσελκύσει το κεφάλαιο που εγκαταλείπει την Κίνα και να ενθαρρύνει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μόντι θα πρέπει να ενεργήσει τώρα για να μετατρέψει την εμμονή του Τραμπ σε ευκαιρία της Ινδίας.
O Αρβιντ Σουμπραμανιάν είναι εταίρος στο Peterson Institute for International Economics και πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας