Μπορεί να είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο προμηνύει σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ – Ινδίας. Σε τελική ανάλυση, υπάρχει ισχυρή δικομματική υποστήριξη στην Ουάσιγκτον για βαθύτερους δεσμούς, ιδιαίτερα ως αντίβαρο στην αυξανόμενη οικονομική και γεωπολιτική επιρροή της Κίνας. Ας μη βιαζόμαστε όμως.
Σίγουρα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη. Σε αντίθεση με άλλους εταίρους, η Ινδία δεν ζητεί οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Και πέρα από την προσωπική τους σχέση, υπάρχει επίσης μια σαφής ιδεολογική ευθυγράμμιση μεταξύ της ατζέντας του Τραμπ «Make America Great Again» (MAGA) και του ινδουιστικού εθνικισμού του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι.
Παρά το γεγονός αυτό, η δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τη διμερή σχέση λόγω των δύο τρωτών σημείων της Ινδίας. Πρώτον, αν και η συναλλακτική προσέγγιση του Τραμπ στην πολιτική τον καθιστά απρόβλεπτο, η υποστήριξή του στη χρήση δασμών για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Αμερικής ήταν σταθερή. Αυτό δημιουργεί προβλήματα για την Ινδία, η οποία διατηρεί μερικούς από τους υψηλότερους δασμούς στον κόσμο και έχει αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ (σχεδόν 46 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022).
Η δεύτερη ευπάθεια της Ινδίας είναι ο κινεζικός επεκτατισμός. Η εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ, που έχει τις ρίζες της στο κοινό συμφέρον για την αντιμετώπιση των εδαφικών φιλοδοξιών της Κίνας, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη υπό τον Τραμπ.
Πώς πρέπει η Ινδία να διαχειριστεί αυτούς τους κινδύνους; Μια επιλογή είναι να υιοθετήσει μια προσεκτική στρατηγική αναμονής, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις του Τραμπ με την επιλεκτική μείωση των δασμών, την άρση των εμπορικών φραγμών σε βασικούς τομείς και την αύξηση των στρατιωτικών αγορών. Μια πιο κυνική στρατηγική θα περιλάμβανε τη μόχλευση των προσωπικών επιχειρηματικών συμφερόντων του Τραμπ κατευθύνοντας τις επενδύσεις προς τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ακινήτων της οικογένειάς του.
Μια πιο συνολική απάντηση θα ήταν η έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για μια διμερή συμφωνία ή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές είναι πιθανό να επιταχύνουν τη φυγή κεφαλαίων από την Κίνα, ωθώντας τις ξένες εταιρείες να αναζητήσουν εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς. Με τις σωστές πολιτικές που εφαρμόζονται, η Ινδία θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτή την τάση.
Ενώ οι δασμοί του Τραμπ συχνά φαίνονται σαν λύση στην αναζήτηση ενός προβλήματος, προσφέρουν στην Ινδία την ευκαιρία να προσελκύσει το κεφάλαιο που εγκαταλείπει την Κίνα και να ενθαρρύνει τη διμερή συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μόντι θα πρέπει να ενεργήσει τώρα για να μετατρέψει την εμμονή του Τραμπ σε ευκαιρία της Ινδίας.
O Αρβιντ Σουμπραμανιάν είναι εταίρος στο Peterson Institute for International Economics και πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας
Latest News
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Τροποποίηση της αίτησης Ψηφιακή Ακινησία
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων
Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα το 2025 - Τι ισχύει με τις αμοιβές [παράδειγμα]
Το ωράριο εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών στον καταναλωτή
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ζ’ Μέρος)
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις
Πώς παρακρατείται η εισφορά αλληλεγγύης στις συντάξεις - Νέα κλιμάκια και παραδείγματα [πίνακες]
Με τη νέα ρύθμιση όσο θα αυξάνεται η σύνταξη κατ' έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κατηγορίας
Ελληνικά ομόλογα: Πώς από σκουπίδια έφθασαν να βλέπουν στα μάτια τα γαλλικά
Ελληνικά ομόλογα: Η αγορά σταθερού εισοδήματος παραμένει επενδυτικός προορισμός χάρη στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ
Τριπλή πληθωριστική απειλή του Τραμπ
Η δεύτερη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμη να εισαγάγει ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική και πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να μη συνειδητοποιούν τι θα γίνει
Το προνοείν και προλαμβάνειν…
Πώς να προετοιμαστείς καλύτερα για μια κρίση; Με σχέδιο
Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς και ποιες οι πιο επικίνδυνες χώρες για το 2024 [πίνακας]
Τα τελευταία χρόνια, πολλά συνταρακτικά γεγονότα έχουν αλλάξει τις παγκόσμιες ισορροπίες και έχουν συμβάλει σε καταιγιστικές εξελίξεις
Φιλοδωρήματα και μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι ισχύει
Τι περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή
Εμπορικός Πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ: Επιπτώσεις και δυνατότητες συμφωνίας
Η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποτρέψει μια γενικευμένη σύγκρουση αποτελεί κρίσιμο στόχο για την ΕΕ και τις ΗΠΑ