Με την ακρίβεια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να επιμένει, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το κατάλληλο «σχήμα» παρεμβάσεων ώστε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια που θα διατεθούν για τις επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και να στηρίξει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πιθανώς με φοροελαφρύνσεις.
Οι ανησυχίες για τη διατήρηση των υψηλών τιμών χονδρεμπορικής έως και τον Φεβρουάριο με επιπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος εντείνονται, όσο πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές. Γι΄ αυτό τα σενάρια που επεξεργάζεται το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφέρονται σε ορίζοντα τριμήνου, τα οποία ωστόσο θα αναπροσαρμόζονται βάσει των εξελίξεων στην ενεργειακή αγορά.
Τιμολόγια ρεύματος: Αλλαγές στο νυχτερινό και το ΚΟΤ – Η προαναγγελία Σκυλακάκη
Όσον αφορά στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης θα υπάρξουν ενισχύσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον Δεκέμβριο. Στόχος για τα οικιακά τιμολόγια είναι το κόστος της κιλοβατώρας να μην υπερβαίνει τα 15 σεντς. Το ακριβές ύψος της επιδότησης θα «κλειδώσει» αφού ανακοινωθούν την Κυριακή από τους παρόχους τα τιμολόγια Δεκεμβρίου.
Στήριξη των επιχειρήσεων
Όσο για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35 kVA (εστιατόρια, κομμωτήρια, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία κ.ά.) η παρέμβαση, όπως δήλωσε προ ημερών ο υπουργός, θα είναι ξεχωριστή. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι μικρές επιχειρήσεις θα υποβάλλουν αιτήσεις, δηλώνοντας παράλληλα ότι το συνολικό ποσό που τυχόν έχουν λάβει για ενισχύσεις δεν ξεπερνά το όριο που θέτει ο κανόνας του De Minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), δηλαδή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις που ορίζει ότι οι συνολικές ενισχύσεις που μπορεί να λάβει μια μικρομεσαία επιχείρηση σε μια τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 300.000 ευρώ.
Ωστόσο, καθώς η δημιουργία της πλατφόρμας μπορεί να καθυστερήσει, οι μικρές επιχειρήσεις θα λάβουν την επιδότηση για το σύνολο της περιόδου Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, αναδρομικά προς το τέλος του τριμήνου. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξετάζεται η πιθανότητα φοροαπαλλαγής ώστε να ισορροπήσει με τις αυξημένες δαπάνες της προμήθειας ρεύματος.
«Κουμπαράς» για επιδοτήσεις
Όσο για τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων, θα εμπλουτιστεί με τα έσοδα από την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, με τη μικρότερη όμως δυνατή επιβάρυνση, όπως έχει επισημάνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκειμένου να μην προκληθούν δυσλειτουργίες στην αγορά. Ωστόσο, καθώς ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος για τη συγκέντρωση των πρώτων κονδυλίων, ένα μέρος των άμεσων επιδοτήσεων για τον Δεκέμβριο θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) του οποίου όμως οι πόροι είναι πλέον κάτω των 10 εκατ. ευρώ. Γι΄ αυτό αναζητείται και άλλη πηγή. Σε κάθε περίπτωση, σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης θα γίνουν προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Αυτοσυγκράτηση της αγοράς
Την ίδια ώρα πάντως, η αγορά δείχνει αυτοσυγκράτηση, με τους τρεις μεγαλύτερους «παίκτες» να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων στις χονδρεμπορικές τιμές. Ο μεγαλύτερος πάροχος ρεύματος, η ΔΕΗ θα παρέχει με έκπτωση 68% το ειδικό πράσινο οικιακό τιμολόγιο για τον Δεκέμβριο, με την τελική τιμή να διαμορφώνεται στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβάτ (kWh). Δηλαδή η αύξηση περιορίζεται στο 10% καθώς η τιμή που είχε δώσει τον προηγούμενη μήνα ήταν στα 14,08 λεπτά /kWh.
Σημαντικό μέρος των αυξήσεων θα απορροφήσει και η Protergia η οποία επίσης ανακοίνωσε αυξημένη χρέωση σε σχέση με τον Νοέμβριο κατά περίπου 10%, ωστόσο παραμένει ίδια με εκείνη της περιόδου Ιουλίου-Οκτωβρίου, δηλαδή στα 15,9 λεπτά ανά μεγαβατώρα (MWh) ενώ και ο Ήρωνας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκρατήσει την τιμή της κιλοβατώρας για τους πελάτες του.
Έτσι, με τη συγκράτηση που επιδεικνύει το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς στις τιμές της κιλοβατώρας, το ύψος των επιδοτήσεων από το ΥΠΕΝ θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα κάτι που συνεπάγεται και μικρότερη παρέμβαση στην αγορά για ανάκτηση κεφαλαίων. Ενδεικτικό της αυτοσυγκράτησης των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Νοέμβριο (138,3 ευρώ ανά MWh) είναι ενισχυμένη κατά 54% συγκριτικά με τον Οκτώβριο (90,06 ευρώ ανά MWh), αλλά και από τους προηγούμενους μήνες (Ιούλιος 135,18 ευρώ ανά MWh, Αύγουστος 129,9 ευρώ ανά MWh και Σεπτέμβριος 111,35 ευρώ ανά MWh).
Ανησυχία και αβεβαιότητα στην Ευρώπη
Μάλιστα, οι προβλέψεις των αναλυτών πανευρωπαϊκά για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες καθώς μια σειρά απρόβλεπτων γεγονότων ρίχνει σκιές στο ενεργειακό τοπίο. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας έφερε έκρηξη της ενεργειακής ζήτησης αδειάζοντας με ταχύτερους ρυθμούς, συγκριτικά με τους δύο προηγούμενους ήπιους χειμώνες, τις αποθήκες αερίου, οι οποίες για την ώρα βρίσκονται στο 87%. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την περιορισμένη παραγωγή «πράσινης» ενέργειας που οδήγησε στην ηλεκτροπαραγωγή με ακριβό φυσικό αέριο, συμπαρασύροντας έτσι και πάλι τις τιμές στο ρεύμα ενισχύοντας τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, η ανησυχία εντείνεται καθώς τέλος του έτους λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και όπως όλα δείχνουν – με τον πόλεμο να κλιμακώνεται – δεν αναμένεται να ανανεωθεί. Το κλίμα στην αγορά διαμορφώνει και ο φόβος για ενδεχόμενες διαταραχές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TurkStream ως παρενέργεια των νέων αμερικανικών κυρώσεων, από τις 20 Δεκεμβρίου, στην Gazprombank, τον χρηματοδοτικό βραχίονα της Gazprom, γεγονός που θα οδηγήσει σε έξτρα ζήτηση LNG, και πιθανότατα σε αυξημένες τιμές.
Latest News
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα
Ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2024 – Κάτω οι τιμές αλλά και η ζήτηση
Στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2024 οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν 1.480 φορές, σύμφωνα με την Eurelectric
Με άνοδο η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου - Έφτασε τα 51 ευρώ/Μεγαβατώρα
Στον απόηχο της διακοπής των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας, η τιμή στο φυσικό αέριο ξεκίνησε ανοδικά το νέο έτος
Τι σημαίνει το τέλος του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας;
Κίεβο και Μόσχα δεν ανανέωσαν τη συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών προς την ΕΕ. Τι σημαίνει το τέλος της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου;
Αντέχει η Ελλάδα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Το ρωσικό φυσικό αέριο, η διακοπή διέλευσης από Ουκρανία και η εξάρτηση της Ελλάδας – Οι αγωγοί, το LNG και οι ΑΠΕ