Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία έχουν τώρα χαμηλότερο κόστος δανεισμού από το δημόσιο, καθώς οι έμποροι πιστώσεων ανησυχούν για δημοσιονομικά σχέδια που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις , συμπεριλαμβανομένου του ομίλου μόδας πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, της Airbus SE και της εταιρείας βιομηχανικών αερίων Air Liquide SA, είχαν χαμηλότερες αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η ανατροπή υπογραμμίζει πώς οι παγκόσμιες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να παράγουν έσοδα σε όλο τον κόσμο, μπορούν να απαλλαγούν από τις ανησυχίες πολιτικού κινδύνου στις χώρες καταγωγής τους. Στη Γαλλία, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να τιθασεύσει τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή του, στέλνοντας ένα μέτρο του κινδύνου κρατικών ομολόγων στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
«Στην Ευρώπη, αυτό που μας ανησυχεί είναι σίγουρα η Γαλλία», δήλωσε η Ella Hoxha, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Newton Investment Management σε συνέδριο του Bloomberg Intelligence την Πέμπτη. «Είναι σπάνιο στις αγορές να βλέπετε μετατοπίσεις των spreads που είδαμε το καλοκαίρι και τώρα έχουμε αποκατασταθεί σε υψηλότερο επίπεδο». «Δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα τον επόμενο χρόνο».
Στο επίκεντρο η Γαλλία
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία επαναφέρει στο προσκήνιο της αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης αλλά και όλης της Ευρωζώνης, που έχουν μπει και πάλι στο μικροσκόπιο των αγορών με τις έντονες διακυμάνσεις τους.
Βασικό θέμα συζήτησης την περασμένη εβδομάδα στις αγορές ήταν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γαλλίας οι οποίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές της Ελλάδας, αφού έπιασαν επίπεδα πάνω από το 3%, πριν να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 2,98%.
Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους αντίστοιχης διάρκειας της χώρας μας διαμορφώνονταν στα ίδια επίπεδα (2,98%), ενώ αυτές των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (Bund) ήταν στο 2,14% μεγαλώνοντας κι άλλο την ψαλίδα (spread) με αυτά της Γαλλίας. Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας έφτασαν το 2,86% και της Πορτογαλίας στο 2,61%.
Οι αποδόσεις στα 10ετη κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνονταν στο 3,36%, με την χώρα να θεωρείται ότι θα είναι η πρώτη που θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη κορύφωση των ανησυχιών για το γαλλικό χρέος –αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται σε αυτή τη φάση.
Το βλέμμα στα εταιρικά ομόλογα
Οι έμποροι είναι πιο χαλαροί με τους πολυεθνικούς ομίλους επειδή η εξάρτησή τους από τις εξαγωγές σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού τους δεν έχει επηρεαστεί τόσο άσχημα όσο το κράτος. Η Air Liquide, για παράδειγμα, απέκτησε μόνο περίπου το 12% των εσόδων της πέρυσι στο εσωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Για την LVMH, την κατασκευάστρια τσαντών Fendi και σαμπάνιας Krug, ήταν περίπου 8%.
«Αντί να οδηγεί τον φόβο της μετάδοσης, η διεύρυνση των spreads της OAT φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως ιδιοσυγκρασιακό και παροδικό ζήτημα», έγραψαν οι αναλυτές πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Lotfi Karoui, σε σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενος στο γαλλικό δημόσιο χρέος. Μια κλιμάκωση των δημοσιονομικών ανησυχιών «είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για το κλίμα παρά η αδύναμη ανάπτυξη».
Πολιτικός κίνδυνος
Η διαπραγμάτευση χρέους Blue chip με αποδόσεις κάτω των κρατικών επιπέδων συνήθως προκύπτει σε περιόδους αυξημένης πολιτικής ανησυχίας. Ορισμένες ιταλικές εταιρείες είδαν παρομοίως τις αποδόσεις τους να πέφτουν κάτω από τα κρατικά ομόλογα της χώρας το 2018, όταν οι λαϊκιστές ηγέτες έθεσαν έναν δημοσιονομικό στόχο που απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του έθνους. Το δημόσιο χρέος είναι επίσης πιο ρευστό και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να πουληθεί short, ωθώντας τις αποδόσεις του υψηλότερες.
Αυτό έχει πρακτικές επιπτώσεις για τους επενδυτές. Όσο περισσότερο χάνουν έδαφος τα κρατικά ομόλογα, τόσο πιο υπερτιμημένα θα εμφανίζονται τα εταιρικά ομόλογα. Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει πιστοληπτική βαθμολογία AA- στην S&P Global Ratings και τη Fitch Ratings, η οποία είναι υψηλότερη από περίπου το 95% της γαλλικής αγοράς εταιρικών ομολόγων των 447 δισεκατομμυρίων ευρώ (472 δισεκατομμύρια δολάρια) που αξιολογείται, δείχνουν οι δείκτες του Bloomberg.
Latest News
Ρεκόρ έκδοσης ομολόγων στην Ευρώπη - Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τη Γαλλία
Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ξεπέρασε και πάλι τον ελληνικό τίτλο - Οι εκτιμήσεις για τα ομόλογα το 2025
Νευρικότητα και μοιρασμένα πρόσημα στο ΧΑ - «Τσιμπάει» ο τζίρος
Παρά την αδυναμία, το χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρχίσει πολύ καλά το νέο έτος με το ενδιαφέρον να διαχέεται σε μεγάλο μέρος του ταμπλό
Ήπιες διορθωτικές κινήσεις στις ευρωαγορές, εν αναμονή του πληθωρισμού
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν στον απόηχο της είδησης ότι η ομάδα του Τραμπ εξετάζει ένα σχέδιο επιβολής δασμών σε όλες τις χώρες
Ισχυρά κέρδη στην Ασία, εξαίρεση ο Hang Seng λόγω Tencent
Τα ασιατικά χρηματιστήρια ακολούθησαν το τεχνολογικό ράλι της Wall Street - O κλάδος των ημιαγωγών λαμβάνει σημαντική ώθηση λόγω Foxconn
Σε χαμηλό εξαμήνου το γεν, καμπανάκι για τις εκροές κεφαλαίων από την Ιαπωνία
Η πτώση του γεν ώθησε τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών Κατσουνόμπο Κάτο να προειδοποιήσει ότι οι αρχές θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα
Μειώθηκαν οι παγκόσμιες εξαγωγές αργού πετρελαίου - Οι νέοι προμηθευτές και νέες διαδρομές
Οι παγκόσμιες ροές σε αργό πετρέλαιο επηρεάστηκαν για δεύτερο χρόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Η πλημμυρίδα των 1,28 τρισ. ευρωπαϊκών ομολόγων το 2025 και τα 8 δισ. της Ελλάδας
Προσδοκίες για χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2025 σε σύγκριση με το 2024 διακρίνει η UBS πίσω από τις εκτιμήσεις για έκδοση ομολόγων
Διευρύνονται οι απώλειες στην αγορά του πετρελαίου
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεχνική διόρθωση μετά το ράλι που κατέγραψε το πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα
Νέο τεχνολογικό ράλι στη Wall Street - Έμεινε πίσω ο Dow Jones
Οι μετοχές των τσιπ οδήγησαν σήμερα την άνοδο στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση εσόδων ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο από τη Foxconn
Μίνι ράλι έφεραν στην Ευρώπη τα νέα σχέδια για τους δασμούς Τραμπ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,94%