
Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Γαλλία έχουν τώρα χαμηλότερο κόστος δανεισμού από το δημόσιο, καθώς οι έμποροι πιστώσεων ανησυχούν για δημοσιονομικά σχέδια που κινδυνεύουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.
Τα ομόλογα που εκδόθηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις , συμπεριλαμβανομένου του ομίλου μόδας πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, της Airbus SE και της εταιρείας βιομηχανικών αερίων Air Liquide SA, είχαν χαμηλότερες αποδόσεις από τα κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η ανατροπή υπογραμμίζει πώς οι παγκόσμιες εταιρείες, οι οποίες μπορούν να παράγουν έσοδα σε όλο τον κόσμο, μπορούν να απαλλαγούν από τις ανησυχίες πολιτικού κινδύνου στις χώρες καταγωγής τους. Στη Γαλλία, η προσπάθεια του Πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ να τιθασεύσει τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα μπορεί να οδηγήσει στην αποπομπή του, στέλνοντας ένα μέτρο του κινδύνου κρατικών ομολόγων στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
«Στην Ευρώπη, αυτό που μας ανησυχεί είναι σίγουρα η Γαλλία», δήλωσε η Ella Hoxha, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Newton Investment Management σε συνέδριο του Bloomberg Intelligence την Πέμπτη. «Είναι σπάνιο στις αγορές να βλέπετε μετατοπίσεις των spreads που είδαμε το καλοκαίρι και τώρα έχουμε αποκατασταθεί σε υψηλότερο επίπεδο». «Δεν φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα τον επόμενο χρόνο».
Στο επίκεντρο η Γαλλία
Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία επαναφέρει στο προσκήνιο της αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης αλλά και όλης της Ευρωζώνης, που έχουν μπει και πάλι στο μικροσκόπιο των αγορών με τις έντονες διακυμάνσεις τους.
Βασικό θέμα συζήτησης την περασμένη εβδομάδα στις αγορές ήταν ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Γαλλίας οι οποίες ξεπέρασαν για πρώτη φορά αυτές της Ελλάδας, αφού έπιασαν επίπεδα πάνω από το 3%, πριν να υποχωρήσουν στη συνέχεια στο 2,98%.
Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους αντίστοιχης διάρκειας της χώρας μας διαμορφώνονταν στα ίδια επίπεδα (2,98%), ενώ αυτές των γερμανικών ομολόγων αναφοράς (Bund) ήταν στο 2,14% μεγαλώνοντας κι άλλο την ψαλίδα (spread) με αυτά της Γαλλίας. Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας έφτασαν το 2,86% και της Πορτογαλίας στο 2,61%.
Οι αποδόσεις στα 10ετη κρατικά ομόλογα της Ιταλίας διαμορφώνονταν στο 3,36%, με την χώρα να θεωρείται ότι θα είναι η πρώτη που θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη κορύφωση των ανησυχιών για το γαλλικό χρέος –αν και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται σε αυτή τη φάση.
Το βλέμμα στα εταιρικά ομόλογα
Οι έμποροι είναι πιο χαλαροί με τους πολυεθνικούς ομίλους επειδή η εξάρτησή τους από τις εξαγωγές σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού τους δεν έχει επηρεαστεί τόσο άσχημα όσο το κράτος. Η Air Liquide, για παράδειγμα, απέκτησε μόνο περίπου το 12% των εσόδων της πέρυσι στο εσωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg. Για την LVMH, την κατασκευάστρια τσαντών Fendi και σαμπάνιας Krug, ήταν περίπου 8%.
«Αντί να οδηγεί τον φόβο της μετάδοσης, η διεύρυνση των spreads της OAT φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως ιδιοσυγκρασιακό και παροδικό ζήτημα», έγραψαν οι αναλυτές πιστωτικής στρατηγικής της Goldman Sachs, συμπεριλαμβανομένου του Lotfi Karoui, σε σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα, αναφερόμενος στο γαλλικό δημόσιο χρέος. Μια κλιμάκωση των δημοσιονομικών ανησυχιών «είναι μεγαλύτερος κίνδυνος για το κλίμα παρά η αδύναμη ανάπτυξη».
Πολιτικός κίνδυνος
Η διαπραγμάτευση χρέους Blue chip με αποδόσεις κάτω των κρατικών επιπέδων συνήθως προκύπτει σε περιόδους αυξημένης πολιτικής ανησυχίας. Ορισμένες ιταλικές εταιρείες είδαν παρομοίως τις αποδόσεις τους να πέφτουν κάτω από τα κρατικά ομόλογα της χώρας το 2018, όταν οι λαϊκιστές ηγέτες έθεσαν έναν δημοσιονομικό στόχο που απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του έθνους. Το δημόσιο χρέος είναι επίσης πιο ρευστό και ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να πουληθεί short, ωθώντας τις αποδόσεις του υψηλότερες.
Αυτό έχει πρακτικές επιπτώσεις για τους επενδυτές. Όσο περισσότερο χάνουν έδαφος τα κρατικά ομόλογα, τόσο πιο υπερτιμημένα θα εμφανίζονται τα εταιρικά ομόλογα. Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει πιστοληπτική βαθμολογία AA- στην S&P Global Ratings και τη Fitch Ratings, η οποία είναι υψηλότερη από περίπου το 95% της γαλλικής αγοράς εταιρικών ομολόγων των 447 δισεκατομμυρίων ευρώ (472 δισεκατομμύρια δολάρια) που αξιολογείται, δείχνουν οι δείκτες του Bloomberg.


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο