
Τα αιτήματα για τροποποίηση του προϋπολογισμού στη Γαλλία για το 2025, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ανέφερε ο ο υπουργός Προϋπολογισμού της χώρας σε συνέντευξή του στη Le Parisien.
«Ο συμβιβασμός για τη φορολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας δεν χρηματοδοτείται πλήρως και δεν θέλω να γίνει αυτό με την αύξηση της φορολογίας του φυσικού αερίου», είπε ο Λοράν Σεν-Μαρτέν στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, περιγράφοντας τις αναθεωρήσεις που επιδιώκει η Μαρίν Λεπέν.
Η Λεπέν, το κόμμα της οποίας έχει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, έχει εντείνει τις απειλές τις τελευταίες ημέρες να ρίξει την κυβέρνηση σε πρόταση μομφής, εκτός και αν γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Το κόμμα της έθεσε περαιτέρω αιτήματα για αλλαγές ακόμη και όταν ο Μπαρνιέ απέσυρε τα σχέδια για αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια σε μια βασική παραχώρηση προς την ακροδεξιά.
Γαλλία: Ο S&P διατήρησε σταθερή την αξιολόγηση
Ο βουλευτής της, Ζαν Φιλίπ Τανγκί, δήλωσε στην εφημερίδα Les Echos το Σάββατο ότι το κόμμα θα υποστηρίξει πρόταση δυσπιστίας εάν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τις συντάξεις σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Το RN θέλει επίσης ο Μπαρνίε να εγκαταλείψει μια πρόταση για μείωση των επιστροφών φαρμάκων, τόνισε η Μαρίν Λεπέν σε συνέντευξή της στην La Tribune την Κυριακή.
«Αυτό που θέλω είναι ο γαλλικός λαός και η οικονομία του να μην μαραθούν», είπε. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και ένα δεκαπενθήμερο, αλλά προφανώς τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλαμε».
Οι νομοθέτες προσπάθησαν να καλύψουν διευρυνόμενες τρύπες στα δημόσια οικονομικά και να καθησυχάσουν τους επενδυτές στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου, με επικεφαλής τον Μπαρνιέ, έχει αμφισβητηθεί καθώς η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Η διάταξη 49,3 στη Γαλλία
Επειδή τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία ψηφίζουν παραδοσιακά κατά της τελικής έκδοσης του δημοσιονομικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, ο Μπαρνιέ είπε ότι πιθανότατα θα πρέπει να βασιστεί σε μια συνταγματική διάταξη γνωστή ως 49,3 για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό χωρίς να τον βάλει σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στα αριστερά απείλησαν να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας μόλις συμβεί αυτό.
Ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να προωθήσει το τμήμα κοινωνικής ασφάλισης του νέου προϋπολογισμού το συντομότερο τη Δευτέρα μέσω του 49,3, κάτι που δεν αποκλείεται να σημάνει την αρχή του τέλους, για την βραχύβια κυβέρνησή του.
Οι ανησυχίες για τον προϋπολογισμό προκάλεσαν σημαντική πτώση στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους.
Οι αυξανόμενοι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν θέσει τα γαλλικά ομόλογα υπό νέα πίεση τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων – ένα ευρέως διαδεδομένο μέτρο κινδύνου – έφτασε σε ένα σημείο τις 90 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Αυτό το ασφάλιστρο μειώθηκε στις 81 μονάδες βάσης τα τελευταία λεπτά διαπραγμάτευσης την Παρασκευή.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%