«Περισσότερο και καλύτερα» θα μπορούσε να είναι το σύνθημα για αυτό που προσπαθεί να κάνει η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία με τα 194 δισ. ευρώ που κόπηκαν από τις Βρυξέλλες. Η δοκιμασία της επιτυχίας ή της αποτυχίας θα είναι κατά πόσον μπορεί να επιτύχει τέτοια αποτελέσματα ενίσχυσης της παραγωγικότητας με αρκετή κλίμακα και αντίκτυπο ώστε να αναζωογονήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια ως απάντηση στην πανδημία είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της Ιταλίας μετά την ανοικοδόμηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα της ΕΕ διοχετεύει μετρητά σε τομείς όπως οι υποδομές, τα σχολεία, η υγεία, η ψηφιοποίηση, η πράσινη οικονομία, η ανάπτυξη του Νότου και η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων.
Όταν ο Ορσέλ εξόργισε τη Μελόνι – Πώς η Ρώμη θέλει να εμποδίσει το deal Unicredit -BMP
Ιταλία: «Πρωταθλήτρια» στην εκταμίευση πόρων
Μέχρι στιγμής, η Ιταλία έχει λάβει περίπου 113 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα βοήθειας της ΕΕ, όπου συχνά δεν κατάφερε καν να υποβάλει αίτηση για χρήματα, οι στόχοι επιτυγχάνονται και τα κονδύλια διανέμονται. Αυτό είναι το κλειδί για την ενθάρρυνση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, να εξετάσουν τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες στο μέλλον.
«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο, διότι η Ιταλία τα πηγαίνει πολύ καλά όσον αφορά τη λήψη των κονδυλίων και βρίσκεται πολύ μπροστά από τους ομολόγους της», δήλωσε σε συνέντευξή του ο ανώτερος αναλυτής της Eurasia Group, Φεντερίκο Σάντι. «Ωστόσο, υπάρχουν καθυστερήσεις στις δαπάνες και είναι πιθανό οι καθυστερήσεις αυτές να αυξηθούν στο μέλλον».
Για την Ιταλία, η προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη αν θέλει να ξεπεράσει επιτέλους το χρέος της. Με δεκαετίες πενιχρών επιδόσεων να την ακολουθούν και ένα χρέος που ξεπερνά κατά πολύ το 130% της οικονομικής παραγωγής, χρειάζεται απεγνωσμένα επενδύσεις για να προωθήσει την ανάκαμψη. Ωστόσο, η διάσπαρτη στρατηγική της για την κατανομή των χρημάτων της ΕΕ μπορεί να μην είναι αρκετή.
«Ξοδεύουμε πολλά χρήματα χωρίς να πετυχαίνουμε πραγματικά τίποτα, επειδή είναι πολύ κατακερματισμένα και επομένως δεν επηρεάζουν τη μακροπρόθεσμη παραγωγή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε, καθηγητής επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου. «Για να έχεις πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα πρέπει να επιλέξεις μερικούς τομείς και να ξοδέψεις δισεκατομμύρια, με σχέδιο. Όχι μετρητά από ελικόπτερο που διασκορπίζονται σε όλη τη χώρα σε μυριάδες έργα».
Ελιά και καθυστερήσεις
Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η κυβέρνηση Μελόνι προσπαθεί να στηρίξει τομείς όπως η ελιά, η οποία αξίζει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Ιταλούς καλλιεργητές και 3 δισεκατομμύρια ευρώ για τους ελαιοτριβείς και τους εμφιαλωτές της.
Αν και σε σύγκριση με τον συνολικό απολογισμό, τα μετρητά που προορίζονται για την ελαιοκομία είναι λίγα, εξακολουθούν να είναι μια ευπρόσδεκτη χρηματοδότηση για μια περιοχή που αγωνίζεται με περιφερειακές προκλήσεις που κυμαίνονται από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού έως τις καταστροφές της κλιματικής αλλαγής.
Η πρόσβαση στα χρήματα ξεπερνά μόνο ένα εμπόδιο. Οι περιβαλλοντικοί και περιφερειακοί κανονισμοί, τα απαρχαιωμένα συστήματα διοίκησης και η έλλειψη εμπειρίας σε μικρότερες πόλεις ή επιχειρήσεις που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια, όλα συμβάλλουν στην πιο αργή εφαρμογή.
Τον Αύγουστο, μόνο το 15% περίπου των διαγωνισμών που είχαν ήδη ανατεθεί είχαν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας. Πολλά έργα που βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη είχαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Latest News
Πόσα θα πληρώνατε για έναν πύργο σε νησί της Γαλλίας
Το καταφύγιο Trégastel περιτριγυρισμένο με ογκόλιθους έχει ένα νεογοτθικό κάστρο με το όνομα Château de Costaérès, σκαρφαλωμένο στο ψηλότερο σημείο του.
Γιατί χάνονται θέσεις εργασίας με ρυθμούς ρεκόρ στην Βρετανία
Οι εταιρείες στην Βρετανία μείωσαν θέσεις εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών μετά τη φορολογική επιδρομή του προϋπολογισμού
Το 2025 μπορεί να είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά επενδύσεων - Οι 5 λόγοι που βλέπει η Deutsche Bank
Το 2025 μπορεί να είναι θετικό, καθώς πολλοί από τους πιο προφανείς κινδύνους έχουν ήδη τιμολογηθεί - Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank
O «πονοκέφαλος» Τραμπ, οι κεντρικές τράπεζες και ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι η συνολικά τα επιτόκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα μειωθούν μόλις κατά 72 μονάδες βάσης το 2025 λιγότερο από ό,τι το 2024
Bridgewater: Ο Τραμπ έρχεται… και θα αλλάξει το οικονομικό δόγμα του κόσμου
H προηγούμενη παγκόσμια πραγματικότητα γύρω από το ελεύθερο εμπόριο και την περιορισμένη κυβερνητική παρέμβαση κρέμεται από μία κλωστή και ένα διαφορετικό σύστημα
Fed: Παραιτείται ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας – Ο ρόλος του Τραμπ
O Μάικλ Μπαρ παραιτείται από τη θέση του αντιπρόεδρος της Fed για θέματα εποπτείας αλλά παραμένει μέλος του δ.σ
BNP Paribas: Πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το 2025; – Οι βασικοί καταλύτες
H ίδια η αβεβαιότητα αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό τροχοπέδη για την ανάπτυξη το επόμενο έτος, εκτιμά η BNP Paribas
Φόρο… μποτιλιαρίσματος θα πληρώνουν οι οδηγοί στη Νέα Υόρκη
Το νέο μέτρο που αφορά τους οδηγούς στη Νέα Υόρκη τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή. Είχε προταθεί για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, από την κυβερνήτρια της πόλης
Ξαφνική επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Δεκέμβριο
Για τρίτον συνεχόμενο μήνα ο πληθωρισμός στην Γερμανία βρίσκεται πάνω από το στόχο της ΕΚΤ
Στοχευμένους δασμούς σχεδιάζει η ομάδα Τραμπ- Διαψεύδει ο Τραμπ
Το σχέδιο για τους δασμούς που επεξεργάζονται οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ